Новини

Възнамерявате да работите в Австрия? Предлагат Ви заетост (понякога краткосрочна) в строителството, селското стопанство или друга сфера, но изпитвате съмнения, защото не говорите езика и Ви е трудно да се ориентирате. Запознайте се с най-честите хипотези за започване на работа, например командироване, намиране на работа чрез посредник, използване възможностите, които предоставя EURES и др. Научете кои са основни правила, с които трябва да се съобразявате при заминаване от България. Полезни съвети и информация ще получите от експерти от Инспекцията по труда и Агенцията по заетостта в България.

Каним ви да се запознаете кой кой е при защита на работниците и служителите и кои разпоредби трябва да се вземат под внимание в Австрия. По време на събитието ще научите още как да разберете дали и как сте регистриран в австрийското здравно / пенсионно осигуряване и дали имате застраховка срещу трудова злополука, когато започнете работа, както и каква е процедурата, ако не сте регистриран и как да подадете сигнал. Ще се запознаете с дейността на Bauarbeiter von der Bauarbeiter- Urlaubs- und Abfertigungskasse, Finanzpolizei, Arbeitsinspektorat für Bauarbeiten, Land- und Forstwirtschaftsinspektion.

В допълнение ще научите от експерти от НОИ какви документи трябва да представите при завръщане в България с оглед отпускането и изплащането на краткосрочните обезщетения и помощите от държавното обществено осигуряване (например какво са формуляр U1, U2, в кои случаи бихте имали право на достъп до обезщетения и пр.).

За участие в събитието е необходимо използване на компютър с камера или смартфон, защото то ще се реализира чрез платформата „Zoom".

Желаещите следва да се регистрират предварително, като за целта е необходимо да изпратят мейл на следната електронна поща: socialau@embassybulgaria.at.

За повече информация следете страницата на събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/3776999799003080

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

За поредна година Австрийската федерация на синдикатите публикува брошурата "Какво непременно трябва да знаете?" на български език. Обхванати са теми, свързани с трудовото право, данъчна политика, социално осигуряване а Австрия. Брошурата е достъпна на следния: https://www.oegb.at/vorteile-und-leistungen/broschueren. Информация по темите е достъпна и в раздел "Живот и труд" от тази страница.

Важна информация за работниците в селското стопанство в Австрия - натиснете тук, за да намерите подробна информация на български език за допустимото работно време, минималното заплащане, възнаграждението за положен извънреден труд, квартирата и храната и т.н.