МТСП ВРЪЧИ ПЪРВИТЕ НАГРАДИ „СОЦИАЛЕН РАБОТНИК НА ГОДИНАТА - 2021"

-3

Министерство на труда и социалната политика връчи първите награди „Социален работник на годината - 2021“. Официалната церемония, се проведе онлайн по инициатива на министър Деница Сачева. Тя е по повод Световния ден на социалната работа, който тази година се отбелязва на 16 март.

 

В осемте категории на конкурса бяха отличени над 80 социални работници от системата на Агенцията за социално подпомагане, социалните услуги към общините и общинските администрации. Гости на събитието бяха изпълнителният директор на Агенция за социално подпомагане (АСП) Румяна Петкова, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Силвия Георгиева, заместник-кметът на Столична община Албена Атанасова и председателят на журито Харалан Александров.

 

Призьорите в осемте категории получиха статуетка на скулптора Красимир Кръстев – Ломски. Пластиката е символ на протегнатата ръка и надеждата, които социалният работник носи на нуждаещите се от подкрепа.

 

Бих искала да благодаря на всички социални работници за професионализма, всеотдайната работа и проявения кураж при изпълнението на мерките за подкрепа на гражданите в условията на пандемия от ковид-19. С труда си отново доказахте, че работата на социалния работник не е само професия, а кауза, която носите в сърцето си. Кауза – която изисква емпатия, себеотдаване, състрадание и съпричастност, каза министър Сачева при откриването на форума.

 

Тя връчи наградата на победителя в  категория „Социален работник до 35-годишна възраст“ -  Рени Георгиева, която е студентката в 5-ти курс в специалност „Социални дейности“ в  Софийския университет „Свети Климент Охридски“.  

 

Приза в категория „Социален работник – услуги за пълнолетни“ заслужи Емилина Ценова, социален работник в Център за социална рехабилитация и интеграция към Фондация „Глобална инициатива в психиатрията - София“. Тя получи наградата си от изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова.

 

Отличието в категория „Социален работник – закрила на детето“ отиде при Мария Генова, която от 2001 г. е социален работник в дирекция „Социално подпомагане“ Варна. Пластиката в категория „Служител в общинска администрация/в структури със социална насоченост“ връчи изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) Силвия Георгиева. Тя отличи председателя на Управителния съвет на Сдружение „Дете и пространство“ д-р Весела Банова. Специална награда на МТСП и НСОРБ бе присъдена на Росица Димитрова, директор на дирекция „Социални дейности и здравеопазване“ в община Велико Търново.

 

Церемонията продължи с обявяването на победителя в категория „Социален работник – социална закрила“. Харалан Александров връчи наградата на началника на отдел „Социална закрила“ в дирекция „Социално подпомагане“- Перник Светлана Богданова.

 

Зорница Стоичкова  от фондация „Здраве и социална работа“ получи пластиката за призовото място в категория „Социален работник – социални услуги за деца“ от заместник-кмета на Столична община Албена Атанасова. Наградата в категория „Социален работник в домове за стари хора“ отиде при Радостина Петева. Тя е управител на Защитено жилище за лица с физически увреждания и ръководител на Център за социална рехабилитация и интеграция. Гюлтане Гуне, служител в ДСП-Асеновград бе отличена в категория „Социален работник – хора с увреждания и социални услуги“.

важна информация