Вицепремиерът Лазаров: Държавният интерес е напълно спазен при покупката на имоти за развитие на социалната икономика

Вицепремиерът Лазаров: Държавният интерес е напълно спазен при покупката на имоти за развитие на социалната икономика

При покупката на имоти по проект „Развитие на социалната икономика“ Министерството на труда и социалната политика изцяло е спазило законодателството и принципите за ефективно изразходване на обществения ресурс и защита на държавния интерес. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на брифинг в отговор на твърдения на народния представител от Българската социалистическа партия (БСП) Георги Гьоков, че при изпълнението му има „неправомерни действия“.

Основната цел на проекта, който е част от Плана за възстановяване и устойчивост, е да се създадат 6 регионални центъра за развитие на кооперациите, специализираните предприятия за хората с увреждания и останалите субекти на социалната и солидарна икономика.

Пред медиите министър Лазаров обясни, че преди покупката на имотите, в които ще бъдат създадени центровете, е извършена пазарна оценка от независим оценител, като продажната им цена е в пълно съответствие с нея. „Към момента са закупени имоти в градовете Пловдив, Бургас, Ловеч, Габрово и Благоевград на обща стойност 3 018 300 лв. По този начин сме спестили 2,250 млн. лв. от първоначално предвидените средства за тяхното придобиване. Основният мотив в работата ни винаги е бил ефективното разходване на обществения ресурс по линия на Плана за възстановяване и устойчивост. Осигурихме абсолютно пълна прозрачност на всеки процес и сме защитили държавния интерес“, подчерта Лазар Лазаров.

Той припомни, че проектът е създаден и одобрен от предходното редовно правителство по времето, когато министър на труда и социалната политика е Георги Гьоков. „Ако г-н Гьоков е бил против реализирането на проекта чрез закупуване на имоти, той е имал всички инструменти да реагира към момента преди официалното му одобрение от Европейската комисия и Министерския съвет. Той е могъл да предприеме действия и за осигуряване на държавни и общински помещения за реализирането на този проект“, каза министър Лазар Лазаров.

„Поздравявам Българската социалистическа партия за нейната политика на нулева толерантност към корупционните практики. Това изцяло съответства на провежданата политика от служебното правителство и МТСП“, подчерта вицепремиерът.

Лазаров акцентира че проектът „Развитие на социалната икономика“ е изключително важен за социалните предприятия, които ще осигурят заетост за хора с увреждания и в уязвимо положение и ще създадат възможности да бъдат икономически независими. „Изпълнението на проекта е и сред условията България да получи второ плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост“, добави той. „До момента, в който дойдохме с моя екип в МТСП, не бяха предприети действия по неговото изпълнение. Ние ги стартирахме незабавно, за да не поставяме под риск второто плащане по ПВУ за страната ни“, каза министър Лазар Лазаров.

важна информация