Вицепремиерът Донев: Над 200 000 деца ще получат подкрепа при изпълнението на Европейската гаранция на детето в България

WhatsApp Image 2021-10-22 at 09.47.31

Над 200 000 деца ще получат подкрепа при изпълнението на Националния план за изпълнение на Европейската гаранция на детето в България. Мерките в него ще бъдат финансирани с около 140 млн. евро от Европейския социален фонд +. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев при откриването на събитието „Европейската гаранция за детето – реалност за децата в България: Гласът на младежите“, организирано от УНИЦЕФ, посолството на Словения и Представителството на Европейската комисия в България.

Той подчерта, че за повишаване на детското благосъстояние са необходими всеобхватни политики, насочени към осигуряване на комплексни грижи и закрила на децата, подкрепа на семействата, качествено образование и здравеопазване, достъп до услуги, както и подходящи жилищни условия. Тези направления са и в основата на Европейската гаранция за детето, чието изпълнение ще има добавена стойност за подобряване и на националните ни политики за подкрепа на децата и семействата, посочи Донев.

Вицепремиерът открои два основни процеса по изпълнението на Гаранцията в България. На първо място е разработването на национален план за реализацията на Гаранцията, чиято цел е да създаде рамка от мерки и действия за намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване на децата. Вторият значим фокус е внимателното планиране на съфинансирането на мерките от Европейския социален фонд + по програмите „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 и „Образование“ 2021-2027, които ще очертаят общия пакет за подкрепа, обясни министърът на труда и социалната политика.

Гаранцията за детето припомня отговорността на възрастните за справяне с бедността, която децата наследяват от своите родители, каза в заключение Гълъб Донев.

важна информация