Министър Шалапатова: Обществото трябва да бъде партньор на социалната система

-25

„Обществото трябва да бъде партньор на държавата във възстановяването на имиджа на социалния работник. Докато в България социалната системата е обругавана и в нея не се инвестира достатъчно, тя няма да бъде успешен партньор на родителите“, каза министърът на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова в интервю за предаването „Твоят ден“ по  Nova News.

Според нея ключова е нуждата от инвестиция в работещите в системата, на които да бъдат предоставени не само повече компетенции, но и правомощия, за да изпълняват задълженията си.  „В тази връзка от днес на сайта на Министерството на труда и социалната политика е публикуван за обществено обсъждане проект на Стратегия за развитие на човешките ресурси в социалната сфера“, допълни министър Шалапатова. 

Тя изтъкна, че социалните работници са партньори на семействата, а ранните сигнали за проблеми в семейната среда са ключови за запазването на едно семейство и дете в риск. Министърът обясни нуждата от повече технологично време за определяне на процента на увеличение на възнагражденията на социалните работници, но уточни, че увеличението ще бъде изплатено със задна дата – от 1 януари 2024 г.

„Важно е всички като общество да знаем, че можем да подадем сигнал за дете в риск на националния телефон 116 111, който вече се управлява единствено от Държавната агенция за закрила на детето“, припомни Шалапатова. Тя поясни, че телефонът се обслужва денонощно от подготвени консултанти, за които тепърва предстоят още обучения за придобиване на нови компетенции.

Министър Шалапатова коментира и основните резултати от VI и VII консолидиран периодичен доклад на България по Конвенцията на ООН за правата. „Докладът показва, че система за закрила в България има, но тя трябва да бъде укрепена. Предвиждаме създаването на Държавна агенция за правата на детето, която да укрепи системата и да ѝ даде повече правомощия. По нашата управленска програма тази структура трябва да е факт до края на годината“, обясни тя.

важна информация