МИНИСТЪР САЧЕВА: МТСП РАБОТИ ЗА ПОВЕЧЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ЗАЕТОСТ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

woman

Темата за създаването на възможности за подкрепа на заетостта на хората с увреждания е изключително важна. Министерството на труда и социалната политика прави разчети какви ресурси могат да се насочат към програми за субсидирана заетост през втората половина на 2020 г. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на уебинар-конференция на тема „Трудова заетост в подкрепа на лицата с епилепсия и техните семейства“, организирана от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

 

В дискусията участваха и заместник-министрите Адриана Стоименова и Султанка Петрова.

 

Министър Сачева посочи, че най-големият проблем остава необходимостта да се популяризират повече добри практики и примери, за да се преодолее негативната нагласа на обществото и рабодателите да наемат хора с увреждания.

 

Основна тема бяха и възможностите за създаване за по-добри условия за заетост на родители на деца с увреждания. В тази връзка министър Сачева отбеляза, че в Закона за социалните услуги се предвижда развитието на заместваща грижа, която ще даде изключително важна подкрепа за родителите. Настоящата криза показа необходимостта от социалните услуги и защо е нужно Закона за социалните услуги да влезе в сила. Ще продължим да настояваме за това и продължаваме работата по подготовка на поднормативната му база, каза министър Сачева. Тя добави, че Министерството на труда и социалната политика работи за създаването на организация центровете за деца с увреждания да отворят през първата половина на юни.

 

Заместник-министър Стоименова отговори на въпроси на участници в дискусията, свързани с гарантирането на правата на хората с увреждания. Заместник-министър Петрова представи насърчителните мерки в Закона за предприятията на социалната и солидарна икономика, чрез които се създават условия за повече възможности за работа и доходи за хора с увреждания.

важна информация