Министър Лазаров: От 1 януари работодателите трябва да осигуряват наетите работници минимум върху 780 лв.

Министър Лазаров: От 1 януари 2023 г. работодателите трябва да осигуряват наетите работници и служители минимум върху 78

„От 1 януари 2023 г. всички работници и служители, наети на пълен работен ден по трудово и служебно правоотношение, трябва да бъдат осигурявани най-малко върху минималната работна заплата - 780 лв. За земеделските производители и самоосигуряващите се лица минималният месечен размер на осигурителния доход се запазва 710 лв“. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на заседание на парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика по време на което отговори на въпроси на депутати по актуални теми. „Законодателството дава достатъчно гаранции да няма ощетени лица“, обясни той.

По темата за минималната заплата министърът на труда обясни, че разчетите на министерството за новия размер от 780 лв. са определени на база на текущите икономически показатели, като инфлацията е измерена спрямо индексите на потребителските цени. Увеличението на най-ниското възнаграждение за труд е с 20% на годишна база и компенсира инфлацията от началото на 2022 г., подчерта министър Лазар Лазаров. Той добави, че ще бъде създадена работна група между социалните партньори и заинтересовани страни, за да се обсъди въвеждането на европейската директива за адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз.

В отговор на въпрос за енергийната бедност вицепремиерът посочи, че тя „не е категория от социалното подпомагане" и към момента няма социални плащания на тази база. Министър Лазаров допълни, че Министерството на труда и социалната политика ще подкрепя общините в процеса на създаването на Национална карта на социалните услуги и идентифицирането на необходимите услуги на тяхната територия. „Националната карта на социалните услугите е предпоставка за подкрепа на действията по Програма „Развитие на човешките ресурси“ за модернизирането и подобряване на достъпността и качеството на социалните услуги съобразно потребностите на хората, които се нуждаят от подкрепа и грижа“, добави той.

важна информация