Министър Лазаров: Мускулно-скелетните увреждания остават най-често срещаният здравен проблем, свързан с работата

Министър Лазаров: Мускулно-скелетните увреждания остават най-често срещаният здравен проблем, свързан с работата

„Мускулно-скелетните увреждания остават най-често срещаният здравен проблем, свързан с работата в Европа. Именно затова е необходимо е да се обединят усилията на всички заинтересовани страни за превенцията на заболяването на работното място“. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров на национална конференция на тема „Здравословни работни места – облекчете товара“. Форумът се организира от Министерство на труда и социалната политика в качеството на Национална фокусна точка на Европейската агенция по безопасност и здраве при работа. Конференцията се организира в рамките на Европейската кампания, посветена на управлението на рисковете и превенцията на мускулно-скелетните увреждания при работа.
В приветствието си министър Лазаров цитира данни от шестото Европейско проучване на условията на труд, което показва, че милиони работници в цяла Европа страдат от свързани с работата мускулно-скелетни увреждания, а трима от всеки пет работници в ЕС се оплакват от подобни заболявания. „Една трета от работниците с мускулно-скелетни увреждания и друг здравен проблем смятат, че няма да могат да продължат да си вършат работата до 60-годишна възраст. Това неизбежно намалява качеството на живот и капацитета им да работят, намалява конкурентоспособността на бизнеса и икономиките и допринася за най-голям дял от загубените работни дни в ЕС“, посочи министърът на труда и социалната политика. Уврежданията увеличават разходите на обществото за лечение, рехабилитация и трудоустрояване, добави той. 
Министър Лазаров подчерта, че сътрудничеството между работодателите, мениджърите и работниците, както и развитието на социалния диалог ще доведе до повишаване на информираността за проблема и до осигуряване на по-високо ниво на защитата на работещите. Той изтъкна и значението на ролята на работодателите за вземането на навременни мерки за предотвратяване на мускулно-скелетни увреждания. 
Според Европейското проучване на предприятията за нови и възникващи рискове за 2019 г. (ESENER) най-често идентифицираният рисков фактор за възникването на подобни проблеми в ЕС-27 е повтарящото се движение на ръцете или китките, което е отчетено от 65 % от предприятията. Други рискове са продължителното седене (61 %), повдигане или преместване на хора или тежки товари (52 %), времеви натиск (45 %) и уморителни или болезнени работни пози (31 %).

важна информация