Министър Георги Гьоков: Обсъждаме увеличаване на минималната заплата на 770 лв. 

Министър Георги Гьоков: Обсъждаме увеличаване на минималната заплата на 770 лв. 

Искам да уверя всички, че няма да има замразяване на минималната работна заплата. Министерството на труда и социалната политика работи върху механизъм за автоматично определяне на нейната стойност, според който минималната заплата трябва да е около 770 лв. Дали подобно повишение ще се случи от 1 юли тази година или от 1 януари 2023 г. е въпрос на разговор в управляващата коалиция. Това каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в студиото на „Здравей България“  по Нова ТВ. 

 

Той обясни, че продължава работата по подготовката на варианти за увеличение на пенсиите от 1 юли. Вчера имахме среща с министъра на финансите Асен Василев, по време на която обсъдихме възможни решения за пенсионната система, каза министърът на труда и социалната политика.

 

Той добави, че правителството обсъжда много идеи за подкрепа на хората в условията на висока инфлация. 70-те лв. за пенсионерите е колкото великденска добавка, толкова и мярка за подкрепа срещу поскъпването на хранителните стоки, каза министър Гьоков. Той обясни, че повече от половината пенсионери вземат пенсиите си по банков път и не са били засегнати от затрудненията в изплащането на добавката за Великден от пощенските станции. Около 800 000 човека получават пенсиите си в пощенските станции. От тях около 300 000 души са взели добавката от 70 лв. преди хакерските атаки, добави министър Гьоков.

важна информация