ЗАМ.-МИНИСТЪР СТОИМЕНОВА: НАД 3000 САМОТНО ЖИВЕЕЩИ И ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ В ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД БЯХА ПОДКРЕПЕНИ С ХРАНИ

Stoimenova

 

Над 3000 самотно живеещи възрастни, хора с увреждания и с ниски доходи в област Благоевград бяха подкрепени с хранителни продукти по време на извънредната епидемична обстановка. По време на двете раздавания на храни в региона през април и май бяха раздадени общо 86 тона продукти от първа необходимост. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Адриана Стоименова, която се включи в акцията по разнасяне на пакетите в област Благоевград.

 

За цялата страна бяха раздадени около 1400 тона храни на представители на уязвимите групи на над 58 000 лица и семейства в партньорство с Българския червен кръст. Пакетите бяха осигурени от оперативна програма за храни, която се управлява от Агенцията за социално подпомагане към Министерството на труда и социалната политика.

 

В петричкото село Дрангово заместник-министър Стоименова занесе хранителни продукти на Величка Пешева и дъщеря й Мария, които са от националната организация „Малки български хора“. Благодаря ви много, обичам да готвя и продуктите ще ми бъдат от голяма полза, зарадва се възрастната жена. Заместник-министър Стоименова я запозна с възможностите да се включи в програмата за осигуряване на топъл обяд и проекта на община Петрич за осигуряване на мобилна медицинска грижа. Хранителни продукти получи и 94-годишната Надежда Петрова от Благоевград, която е с множество заболявания.

 

Пред журналисти заместник-министър Стоименова каза, че по време на извънредното положение държавата не е спряла или забавила нито едно социално плащане за хора с увреждания. В изплащането на инвалидните пенсии няма забавяния, финансовата подкрепа по Закона за хората с увреждания върви по план, социалните и семейните помощи, подкрепата за технически средства, както и за осигуряването на безплатни винетки - също. Всички плащания по механизма за лична помощ също са направени навреме и не е допуснато прекъсване на предоставяне на тази услуга, добави тя.

 

Стоименова подчерта, че с цел предпазване на здравето на хората от уязвимите групи социалните работници правят индивидуални оценки на потребностите на хората с увреждания от лична помощ по дистанционен начин. В подкрепа на хората в неравностойно положение удължихме до 31 август периода, в който потребителите на социални услуги няма да се дължат такси, добави заместник-министър Стоименова.

важна информация