Зам.-министър Гинка Машова информира кризисния щаб в Царево за възможностите за подкрепа от МТСП

Carevo

Заместник-министър Гинка Машова информира кризисния щаб в Царево за възможностите за подкрепа от Министерството на труда и социалната политика на пострадалите от наводнението хора. Веднага след спирането на валежите и оттичането на водата екипите на Агенцията за социално подпомагане (АСП) ще започнат обходи на засегнатите от проливните валежи имоти в населените места в региона, за да направят комплексна оценка на нуждите на хората от социална, финансова, психологическа и здравна подкрепа.

Социалните работници ще съдействат на пострадалите и за подаване на заявления за кандидатстване за еднократна помощ за инцидентно възникнали потребности, която е до 1512 лв. Средствата се отпускат, след като АСП направи оценка на нанесените от пороя щети. Семействата, чиито жилища са пострадали, ще могат да кандидатстват за социална помощ до 2500 лв. и от Фонд "Социална закрила" на МТСП. Средствата се отпускат целево за закупуване на оборудване или обзавеждане на пострадалото жилище или обект в жилищна сграда.

Гинка Машова информира кмета на Царево Георги Лапчев за възможността да подаде заявка до Агенцията по заетостта (АЗ) за наемане на безработни хора за аварийни дейности и разчистване на последствията от бедствието. Утре, 06 септември, заместник-министърът ще проведе среща със структурите на АСП, за да се координират бъдещите действия за социална подкрепа на пострадалите хора във всички населени места в община Царево.

Заместник-министър Машова информира участниците в кризисния щаб, че МТСП стартира платформа на своя сайт за подаване на сигнали за пострадали хора от наводнението в община Царево.

 

важна информация