Вицепремиерът Лазаров откри фотоизложба „През моите и твоите очи“, посветена на хората с увреждания

100-8

 

В навечерието на Международния ден на хората с увреждания вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров откри мултимедийнaта фотоизложба „През моите и твоите очи“. „Трябва да докажем пред обществото, че хората с увреждания са ценен ресурс. Това е дълъг процес, който не може да се случи единствено с усилията на държавата“, каза Лазаров при представянето на експозицията, организирана от Министерството на труда и социалната политика и Програма „Развитие на човешките ресурси“. „Необходимо е всеки от нас да полага старание, за да има общество без граници, без недостъпна обществена среда, без социално изключване - общество, което гарантира правото на всеки да се реализира. Изцяло ще подкрепим инициативи, за да осигурим заетост на хората с увреждания“, добави той.

 

Фотоизложбата „През моите и твоите очи“ е посветена на хората с увреждания в България с фокус върху аутистичните личности. Целта на проекта е да постави акцент не върху диагнозата „нетрудоспособен“, а върху техните знания, умения, талант и възможности да се включат пълноценно в обществото и да допринасят за неговото развитие. Експозицията представя фотографии на 18-годишния Севдалин Тлаченски – аутистична личност и неговия ментор Александър Николов, носител на наградата “Журналист на годината” за 2021 г. на Българския хелзинкски комитет.

 

В премиерата на изложбата участваха заместник-министрите Наталия Ефремова и Надя Клисурска, представители на Столична община и неправителствени организации, предоставящи социални услуги за хора с увреждания.

 

„През следващата година ще продължим да работим усилено в подкрепа на хората в неравностойно положение. Основният ни фокус ще бъде насочен към възможностите за тяхната трудова реализация. Ще имаме специални програми за работодатели, за неправителствения сектор“, каза заместник-министър Наталия Ефремова.

 

Надя Клисурска постави акцент върху необходимостта „да виждаме света с очите на различните от нас“. „Надявам се, че всички ние ще имаме чувствителността и търпението да оценим уникалността на всеки един, да съумяваме да прогледнем за неговите силни страни и умения и да му дадем шанс да ги развие“, каза тя.

 

Петима поети от различни поколения - Петър Чухов, Кристин Димитрова, Мария Донева, Константин Трендафилов (Папи Ханс) и Анастасия Стоилова - написаха стихове по фотографиите на Севдалин Тлаченски и Александър Николов, които отразяват чувствителността на обществото към проблемите на хората с увреждания в България.

 

важна информация