Вицепремиерът Лазаров: МТСП ще окаже подкрепа на пострадалите от наводнението в Берковица

 Вицепремиерът Лазаров: МТСП ще окаже подкрепа на пострадалите от наводнението в Берковица

 „Екипите на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане ще окажат нужната подкрепа за всеки, който е пострадал от наводнението в Берковица. Заедно с кмета на общината ще организираме обходи по имотите на хората, за да може да се идентифицират тези, които са пострадали“. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров пред журналисти в Народното събрание по повод наводненията в Берковица и село Бързия, предизвикани от поройния дъжд вчера.

Той напомни, че от 1 юни действат нови правила в областта на социалното подпомагане, които предвиждат максималният размер на еднократната помощ за инцидентно възникнали нужди да се увеличи от  375 лв. на до 1512 лв. в зависимост от пораженията и щетите. „Средствата представляват подкрепа за непосредствените нужди, които имат хората за покупка на храна, лекарства, вода или дребна домакинска покъщнина. Те не са предназначени да покриват ремонти или възстановителни дейности“, уточни вицепремиерът Лазаров.

След идентифициране на нуждаещите се, помощта ще бъде отпусната по съответните правила. „Процедурата за кандидатстването е облекчена. Колегите от Агенцията за социално подпомагане ще помогнат на нуждаещите се хора за попълването на съответните документи, за да окажем нужната подкрепа“, допълни той.

Пострадалите от наводнението семейства имат право и на еднократна помощ до 2500 лв. от Фонд „Социална закрила“ на Министерството на труда и социалната политика.

важна информация