Вицепремиерът Лазаров участва в откриването на изложба по повод 100 години от приемането на арменски бежанци в България

DSC_0024

 

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров участва в откриването на изложбата „Памет“, посветена на стотната годишнина от приемането на арменските бежанци от българската държава.

 

„В паметта си нека запазим жив спомена за акта на милосърдие, проявен така естествено от българския народ преди век, и да помислим ще могат ли и за нас потомците да кажат добра дума? Наш ред е сега да дадем добър пример за проявена хуманност, за подадена приятелска ръка на подкрепа и съпричастност към съдбата на другия в трудни моменти“, каза министър Лазаров в обръщението си към арменската общност при откриването на изложбата. „Нека отправим мисълта си към онази обща основа, в която се раждаме не просто българи, арменци или от друга етническа принадлежност, а да бъдем човеци“, призова той гостите на събитието.

 

Експозицията е под патронажа на извънредния и пълномощен посланик на Армения в България Армен Едигарян и ще бъде изложена в Регионалния исторически музей – София до 30 ноември. Тя включва 70 експоната, пренесени в България от близки и роднини на повече от 15 съвременни семейства от арменската общност от София и Пловдив от родните места на техните сродници – Родосто, Малгара, Кайсери, Ада пазар, по време и след Гръцко-турската война (1919 – 1922 г.).

 

важна информация