Нови възможности за обучения и развитие на безработни създава МТСП с меморандум за сътрудничество 

Нови възможности за обучения и развитие на безработни създава МТСП с меморандум за сътрудничество 

Меморандум за сътрудничество в областта на възможностите за обучение на безработни лица за придобиване на знанията и уменията по информационни и комуникационни технологии (ИКТ), както и за подпомагане и насърчаване на развитието на работната сила в ИКТ индустрията подписаха министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова, ректорът на Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) проф. Миглена Темелкова и генералният мениджър на Хуауей Технолоджис България Тери Ли.

Документът предвижда трите страни да задълбочат обмяната на опит и добри практики в сферата чрез организиране на онлайн курсове и обучения по ИКТ, които се провеждат във ВУТП съвместно с Хуауей Технолоджис България. 

„За нашия екип е важно да подкрепим търсещите работа чрез структурите на МТСП, като инвестираме в това да им предоставим нови възможности за обучения и развитие“, посочи министър Шалапатова. Тя изтъкна, че подписването на меморандума ще бъде още една възможност за повишаването на нивото на дигитални компетенции у нас, което ще подпомогне процеса на преминаването през дигиталния преход.

"За нашия университет ще бъде чест да допринесем с нашия опит и експертиза. Приемаме този меморандум като социална кауза към обществото", заяви проф. Темелкова. 

“Убеден съм, че възможността на хората да придобият цифрови умения ще им даде повече алтернативи на бъдещия пазар на труда. Стратегическото партньорство между правителството, бизнеса и академичните среди има за цел разработването и прилагането на всеобхватни програми, които ще насърчат дигиталната грамотност, ще повишат уменията и ще създадат по-приобщаващо общество“, заяви Тери Ли.

важна информация