МТСП ще предложи минималната заплата да се повиши на 780 лв. от 1 януари 2023 г.

DSC_0093

„Министерството на труда и социалната политика ще предложи на правителството минималната работна заплата да се повиши на 780 лв. от 1 януари 2023 г“. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което беше обсъден размерът на най-ниското трудово възнаграждение за догодина.

 

Той уточни, че по този начин се постига увеличение на минималната заплата с 9,9% спрямо настоящия й размер от 710 лв. „На годишна база това прави 20% увеличение, което компенсира натрупаната инфлация, която е 16,9%“, подчерта вицепремиерът Лазаров.

 

По време на дискусията в тристранния съвет представителите на национално представителните организации на работодателите и на синдикатите не постигнаха съгласие по първоначално предложения вариант за увеличение на минималната заплата на 770 лв. „В резултат на дискусиите ние от Министерството на труда и социалната политика сме склонни да ревизираме този размер и той да се промени на 780 лв.“, каза министър Лазаров.

 

Той обясни, че направеното предложение за определяне на нов размер на минималната заплата е съгласно действащия към момента Кодекс на труда, който регламентира, че Министерски съвет определя със свое постановление нейния размер за съответната година. „Това не е опит и не отменя ангажиментите на държавата да транспонира директивата на Европейския съюз за адекватните минимални работни заплати в рамките на срока, който подлежи да бъде транспонирана. България ще изпълни своето задължение“, каза министър Лазаров. Той добави, че в началото на 2023 г. ще бъде създадена работна група, която ще започне работа по транспонирането на директивата в българското законодателство.

 

важна информация