МИНИСТЪР САЧЕВА: ЩЕ ПОДГОТВИМ СТРАТЕГИЯ ЗА ЧОВЕШКИТЕ РЕСУРСИ В СОЦИАЛНАТА СФЕРА

По време на дискусията, в която се включи и кметът на града  Йордан Йорданов, тя получи уверението социалните работници, че нуждата от такава стратегия е голяма и е стъпка в правилната посока. Увеличението на възнагражденията на специалистите и въвеждането на държавни стипендии за студентите, които изберат специалност в сферата на социалните дейности, също бяха предмет на разговора. По думите на министър Сачева грижата за хората ще остане основополагаща и в следващите години ще дава добра реализация. „Това я прави професия на бъдещето и ние трябва да стимулираме младите хора да се занимават с това“, заключи тя.

Над 750 млн. лв. са заложени за деинституционализацията на възрастни в новия програмен период на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ към Министерството на труда и социалната политика.  Предвижда се домовете от стария тип да бъдат закрити и заменени от модерни социални услуги. Документът ще регламентира изисквания към образованието на кадрите в сектора, така и обективни критерии за кариерното им израстване.

Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на срещата си днес с представители на социалните услуги и Патронажната грижа от Добрич и региона.

важна информация