МИНИСТЪР САЧЕВА: РАННОТО ДЕТСКО РАЗВИТИЕ ПОДОБРЯВА ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА ДЕЦАТА С НАД 25%

 

Ранното детско развитие и качествените грижи за децата подобряват възможността за тяхната реализация и бъдещи перспективи с над 25%. Затова инвестициите в ранното детско развитие са едни от най-ценните за една държава. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на онлайн конференция на тема „Ефективни подходи за подкрепа на ранното детско развитие и междусекторното сътрудничество“, организирана от фондация „Карин дом“. Във форума, който се провежда в периода 29 юли-1 август, участват български и международни специалисти в областта на социалните услуги, образованието и здравеопазването.  Сред участниците са председателят на Държавна агенция за закрила на детето Елеонора Лилова, експерти от Агенцията за социално подпомагане.

 

В изказването си министър Сачева посочи като успешен пример за междусекторно сътрудничество взаимодействието между здравната, образователната и социалната системи, благодарение на което близо 40 000 деца са върнати в клас. По думите й кризата с Ковид-19 е създала нови предизвикателства, свързани с това как да се мотивират децата в детските градини, учениците и най-вече родителите им, да продължат образованието си.

 

Министър Сачева представи и политиките на МТСП в областта на ранното детско развитие, като акцентира върху Закона за социалните услуги и приетите днес на второ четене в парламента промени, които балансират и удовлетворяват гледните точки на представителите на всички заинтересовани страни.

 

 „Чака ни дълъг път по отношение на постигането на консенсус в обществото за общите ни семейни ценности. Към темата за ранно детско развитие трябва да въвеждаме и  темите за културата и комуникациите. Без общи ценности и вярвания по отношение на това какво е полезно за обществото и децата, не бихме имали напредък“, посочи министър Сачева.

 

Тя подчерта, че трябва да се обърне внимание на повишаването на уменията за сътрудничество между хората, работещи в отделните системи.  Един от приоритетите на правителството е именно създаване на Стратегия за човешките ресурси в социалния сектор, както и политики за сътрудничество между институциите. В изказването си министър Сачева акцентира и върху възможността за надграждане на центровете за ранно детско развитие. В момента на територията на страната функционират 62 такива социални услуги.

важна информация