Министър Гьоков се срещна с посланика на Кралство Испания Алехандро Поланко Мата

Министър Георги Гьоков и посланика на Испания у нас Алехандро Поланко Мата обсъдиха задълбочаване на партньорството в областта на заетостта и пазара на труда

 

Министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков се срещна с посланика на Кралство Испания в България Алехандро Поланко Мата. Двамата дадоха висока оценка на двустранните отношения между България и Испания в сферата на труда и социалната политика и обмениха идеи за задълбочаване на партньорството в областта на заетостта и пазара на труда, подготовката на работна сила, координирането на системите за социална сигурност и преодоляването на демографските предизвикателства.

 

Акцент в разговорите бе поставен и върху мерките за борба с дългосрочната  безработица, подкрепата за хората с увреждания и търсещите първа работа.

 

Министър Гьоков постави въпроса за подновяване на преговорите за подписване на Меморандум между Министерството на труда и социалната политика и министерствата, които отговарят за пазара на труда и социално-осигурителното законодателство в Испания.

 

„В момента безработицата в България е на много ниско ниво. Работодателите изпитват трудности да намерят необходимите им кадри. Работим усилено за връзката между образованието и потребностите на икономиката“, каза министър Гьоков. Той подчерта, че 10% от средствата, предвидени в Националния план за възстановяване и устойчивост ще са за социална политика. „Приоритет в работата ни е подготовката на работната сила за дигитализацията на труда. В следващите години над 600 000 души ще преминат обучения за придобиване или надграждане на цифрови умения“, добави той.

важна информация