Министър Гьоков: Едно от възможните решения е пенсиите да се увеличат с 21,6% от 1 юли

Министър Гьоков: Едно от възможните решения е пенсиите да се увеличат с 21,6% от 1 юли

„Едно от възможните решения, което стои в дневния ред на правителството, е от 1 юли пенсиите да се увеличат с 21,6%“. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков в интервю за предаването „Защо, господин министър“ на БТВ. По този начин ще компенсираме отпадането на добавката за ковид от 60 лв. и ще преодолеем инфлацията, обясни той.

 

„Друг вариант е добавката да продължи да се изплаща и след края на юни, но това не е добро решение. Доброто решение е 60-те лева да влязат в размера на пенсиите. Разработваме различни варианти и ще вземем най-доброто решение“, каза министър Гьоков. Той добави, че от 1 октомври се планира преизчисляване на пенсиите, чиято цел ще е да намали разликите между старите и новоотпуснатите пенсии и да върне справедливостта в пенсионната система.

 

Министър Гьоков категорично заяви, че в по-дългосрочен план таванът на пенсиите трябва да бъде премахнат, за да се върне доверието на хората. „От 1 юли сме решени да вдигнем тавана на пенсиите на 3400 лв. Така ще останат по-малко от 1000 човека, чиито пенсии ще бъдат ограничени от неговия размер“, обясни той.

 

По повод планирания за 18 май протест министър Гьоков коментира, че проблемите ще се решат с диалог между правителството и всички заинтересовани страни. Той не се съгласи с твърдението, че правителството закъснява с приемането на антиинфлационни мерки. „От 1 април влезе в сила новия бюджет, който и най-големите критици нарекоха „прекалено социален“. В него се съдържат мерки за подкрепа на хората по време на инфлация за над 20 млрд. лв.  Около 300 000 домакинства бяха подпомогнати с помощи за отопление през изминалия зимен сезон“, каза министърът на труда и социалната политика.

 

„В разговорите с министъра на финансите Асен Василев уточнихме, че в бюджетът разполага с 2 млрд. лв. за антиинфлационни мерки. Всички средства, които могат да бъдат насочени за подкрепа на хората, ще бъдат използвани за тях“, подчерта Георги Гьоков. Той посочи, че минималната заплата трябва да се увеличава и при всички положения ще бъде повече от 710 лв. от 1 юли.

важна информация