Министерствата на труда на България и Германия обсъдиха гарантирането на правата на мобилните работници

Министерствата на труда на България и Германия обсъдиха гарантирането на правата на мобилните работници

Заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев и държавният секретар на Федералното министерство на труда и социалните въпроси на Германия Ролф Шмахтенберг обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между двете институции за гарантиране на правата на мобилните работници и справедлива трудова мобилност. Двамата участваха в конференция, на която бяха отчетени резултатите от изпълнението на работната програма за партньорство между министерствата на труда на България и Германия за периода 2021-2022 г., която се проведе в Берлин. В българската делегация участваха експерти от Министерството на труда и социалната политика, Агенцията по заетостта, Главната инспекция по труда и Националната комисия за борба с трафика на хора.

 

Заместник-министър Кръстев даде висока оценка на досегашното сътрудничество между институциите, в рамките на което са проведени 8 видеоконференции, на които са обсъдени теми, свързани с трудовата мобилност, трудовите инспекции, борбата с трафика на хора, социалното осигуряване, както и възможностите за справяне с настоящите предизвикателства през икономиката и пазара на труда. В резултат на съвместната ни работа имаме добре изградена мрежа между екипите на двете страни, която включва и партньорство с консултантски центрове в Германия, които работят в полза на гражданите.

 

Заместник-министър Кръстев представи мерките на Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда за информиране на работниците, които желаят да работят извън България, за условията на живот и труд в избраната от тях страна и предлагането на проверени и сигурни работни места. Той акцентира и върху мерките за подпомагане на трудовата интеграция на украинските бежанци в България.

 

В конференцията участваха още изпълнителният директор на Европейския орган по труда Козмин Боянджиу и директорът на Офиса на Международната организация на труда в Германия Анете Нидерфранке.

 

В рамките на посещението в Берлин заместник-министър Иван Кръстев проведе среща и с посланика ни в Германия Елена Шекерлетова.

 

важна информация