ИНФОРМАЦИОННО СЪБИТИЕ ЗА ТРУДОВИТЕ ПРАВА В АВСТРИЯ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ НА 28 АПРИЛ

Как мога да работя в Австрия? Към коя институция мога да се обърна, ако трудовите и социалните ми права са нарушени? Какво трябва да направя, за да се регистрирам за пенсионно и здравно осигуряване? С какви правила трябва да се съобразявам? Работещите и желаещите да работят в Австрия ще получат отговори на тези въпроси и други полезни съвети по време на информационно онлайн събитие в платформата Zoom на 28 април от 10,30 часа. Форумът се организира от Службата по трудови и социални въпроси към Посолството на България във Виена.

 

По време на събитието експерти Главната инспекция по труда, Агенция по заетостта, Националния осигурителен институт и австрийските им партньори ще разкажат кой кой е при защита на работниците и служителите и кои разпоредби трябва да се вземат под внимание в Австрия.

 

Експертите ще информират желаещите за възможностите за командироване, намиране на работа чрез посредник, използване на възможностите, които предоставя EURES. Ще бъдат дадени полезни съвети относно основните правила, с които желаещите да започнат работа зад граница трябва да се съобразяват при заминаване от България. Участниците в събитието ще разберат дали и как са регистриран в здравно или пенсионно осигуряване и дали имат застраховка срещу трудово злополука, каква е процедурата, ако такава регистрация липсва и как да се подаде сигнал.

 

Представители от НОИ ще пояснят какви документи трябва да се представят при завръщане в България с оглед отпускането и изплащането на краткосрочните обезщетения и помощите от държавното обществено осигуряване.

За участие в събитието е нужно да се заяви желание на електронна поща  socialau@embassybulgaria.at . Повече информация за срещата може да се намери на фейсбук страницата на събитието - https://www.facebook.com/events/3776999799003080/.

 

По време на събитието е осигурен превод от немски на български език и обратно.

важна информация