България и Германия ще продължат сътрудничеството си в областта на правата на работниците и трудовата мобилност

България и Германия ще продължат сътрудничеството си в областта на правата на работниците и трудовата мобилност

„Министерството на труда и социалната политика активно работи по темите за осигуряване на безопасност и здраве на работното място, социална закрила и предотвратяване на злоупотреби с правата на работниците както в национален, така и в международен план.“ Това каза заместник-министър Наталия Ефремова по време на заключителна конференция, на която бяха отчетени резултатите от изпълнението на работната програма за партньорство между министерствата на труда на България и Германия за периода 2021-2022 г., която се проведе в Евксиноград.

По време на форума беше обсъдено сътрудничеството между двете институции в сферата трудовата мобилност, правата на работещите в чужбина и сезонните работници, работата на службите по труда в България и Германия, както и подпомагането на украинските граждани и успешната им интеграция. Бяха очертани бъдещите действия за подобряване на условията на живот на трудещите се в двете страни, както и съвместни мерки за ограничаване на трафика на работници и насърчаване на социалната и солидарна икономика. Фокус на конференцията беше и прилагането на програмата ALMA в България, свързана с трудова мобилност на младите хора от уязвимите групи.

Двете страни дадоха висока оценка на сътрудничеството между министерствата на труда на България и Германия. Заместник-министър Наталия Ефремова изрази надежда партньорството между двете институции в обмяната на опит, добри практики и информация, както и съвместните им действия да продължи извън рамките на работната програма. Тя подчерта, че за българската делегация е било ценно да получи информация за организацията и структурата на компетентните германски  служби, както и по отношение на законодателството и мерките в областта на защитата на трудовите права на работещите.

“Най-важното от работата ни е тя да достигне чрез реални мерки до хората. Германия вече подготвя важни промени в областта на сигурността на труда и правата на работещите”, каза държавният секретар Федералното министерство на труда и социалните въпроси на Германия Ролф Шмахтенберг. „България и Германия имат много общи приоритети в областта на трудовото законодателство. Сътрудничеството ни допринесе за решаването на натрупали се проблеми в областта на защитата на работниците“, изтъкна временно управляващата посолството на Германия у нас Ирене Планк.

Специалният представител на Федералното министерство на труда и социалните въпроси на Германия Юрген Крец определи постигнатото по време на програмата между България и Германия  като сериозен политически успех. „Съвместната ни работа, както и пандемията COVID-19, ни мотивира да приложим нови подходи. Готови сме да очертаем бъдещите идеи за продължаване на сътрудничеството“, добави той.

В конференцията участваха представители Международната организация на труда и Европейския орган на труда, експерти от Министерството на труда и социалната политика в България и Федералното министерство на труда и социалните въпроси на Германия.

важна информация