РЪКОВОДСТВОТО НА МТСП ВРЪЧИ НАГРАДИ ЗА „РАБОТОДАТЕЛ НА ГОДИНАТА“

 

Ръководството на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в лицето на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева и зам.-министрите Султанка Петрова, Адриана Стоименова и Лазар Лазаров връчиха награди на форума „Работодател на годината“, който се провежда за 17-та поредна година oт Агенцията по заетостта (АЗ). Тазгодишното издание на наградите се отличава с това, че наградените са, не само доказали се работодатели, които са запазили служителите си в условия на пандемия, но и са разкрили нови работни места.

„През последните 10 месеца мярката 60/40 се превърна в основен фактор за намаляване на негативното въздействие на Ковид кризата върху пазара на труда и за съхраняване на 100% от дохода на работещите в най-засегнатите компании. Мярката гъвкаво се преструктурираше така, че да отговаря на динамично променящите се обстоятелства“. Това каза социалният министър Деница Сачева и даде пример със сектори като ресторантьорство и транспорт където мярката стана 80/20. „За да отговорим на втората вълна, създадохме проекта „Запази ме“, който дава право засегнатите работници да получават компенсация от 24 лева за всеки ден на неплатен отпуск“, допълни тя.

По думите й от април до момента по мярката 60/40 са преведени над 585 млн. лева за запазване на 250 000 работни места. Министър Сачева подчерта, че антикризисните мерки са достигнали до повече от 300 000 заети лица и над 15 000 работодатели. „Анализите показват, че без взетите от правителството мерки безработицата щеше да е с 3,6% по-висока. Показател за добра работа е и, че през тези месеци броят на постъпилите на работа е със 17,7% повече в сравнение с 2019 г.“, обясни още Сачева.

Министър Сачева връчи награди в две категории – „Работодатели със значим принос за осигуряването на заетост на безработни лица на регионалния трудов пазар” и „Успели заедно”. В първата категория приз взеха - „Рила-Боровец” АД, които са запазили 235 от работниците си и са наели нови 40, „Язаки България" ЕООД, оставили на работа 2 789 човека и назначили нови 130 и „Албена” АД, които са спасили работните места на 1 877 служители и са взели на работа още 355 безработни. Във втората категория министър Сачева награди „Металагро” АД, които са се доказали в приобщаването към заетост на трайно безработни.

В заключение тя благодари на Агенцията по заетостта и нейните служители на първа линия за добрата работа в тези тежки условия и подчерта, че създаването на онлайн услугите на агенцията е дало възможност за по-бърза и адекватна реакция и е защитило правата на хората в извънредна ситуация.