МИНИСТЪР САЧЕВА: ИНВЕСТИЦИИТЕ В ОБРАЗОВАНИЕ СА РЕШАВАЩИ ЗА ИНТЕГРАЦИЯТА НА РОМИТЕ В ЗАПАДНИТЕ БАЛКАНИ

 sacheva1

Темата за интеграцията на ромите в Западните Балкани е изключително важна и актуална, а днешната среща е още една стъпка напред в постигането на осезаеми резултати, като по този начин ще дадат силен сигнал на гражданите на региона и на Европа като цяло, че интеграцията на ромите е постижима цел. Това каза министърът на труда и социалната политика Деница Сачева на Берлинския процес на Западните Балкани.
 
Горди сме, че тази година се създава по-амбициозна и ориентирана към резултатите дългосрочна програма за постигане на необходимия напредък в тази област. Нашето съвместно председателство на Берлинския процес високо цени приноса на Регионалния център за сътрудничество и Европейската комисия за прилагането на Декларацията за интеграция на ромите, приета на срещата на върха на Западните Балкани миналата година, каза социалният министър.
 
По време на конференцията тя наблегна върху  темата за образованието като  основен приоритет на правителството на България, която има значителен принос за интеграцията на ромите. Благодарение на Механизма за обхват, през 2018 и 2019 година над 40 000 отпаднали от училище ученици са върнати обратно в класните стаи. Като една от предприетите мерки за връщането на децата в класните стаи, Сачева изтъкна обвързването на социалните помощи с ходенето на училище и спиране на помощите на родители, чиито деца не посещават учебните заведения редовно. По думите й усилията за връщането на децата в училище са и стратегически, като преди всичко те са важни за развитието на България.
 
В заключение министър Сачева допълни, че очаква с нетърпение ползотворните дискусии и особено ценните заключения, които ще бъдат включени в заключенията на председателите на предстоящата среща на върха в Берлинския процес в София на 10 ноември 2020 г.