България и Германия ще задълбочат сътрудничеството си за защита на правата на мобилните работници

България и Германия ще задълбочат сътрудничеството си за защита на правата на мобилните работници

Заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев и държавният секретар на Федералното министерство на труда и социалните въпроси на Германия Анете Краме обсъдиха възможностите за задълбочаване на сътрудничеството между България и Германия за гарантиране на трудовите и социалните права на мобилните работници. В срещата участваха посланикът на Федералната република у нас Кристоф Айххорн, изпълнителният директор на Главната инспекция по труда Елена Аврамова, експерти на Министерството на труда и социалната политика, Националната агенция за приходите и Националния осигурителен институт. По време на разговора бяха обсъдени и въпроси, свързани с преодоляването на недостига на кадри и предотвратяването на рисковете за трафик на хора.

Заместник-министър Иван Кръстев даде висока оценка на изпълнението на Двустранната работна програма за сътрудничество в областта на труда и социалната политика за периода 2021-2022 г.  По време на разговора бяха обменени идеи и мерки за подобряване на условията на труд за българските работници в Германия с акцент върху правата на болногледачите на възрастни хора, международните шофьори и строителните работници. В тази връзка беше обсъдена възможността за съвместни проверки на български и германски трудови инспектори.

„В Германия живеят и работят около 420 000 българи. Наш ангажимент е да осигуряваме  ефективна и пълноценна подкрепа за гарантиране на трудовите и социалните им права“, подчерта заместник-министър Иван Кръстев. Той представи дейностите на Министерството на труда и социалната политика за подпомагане на украински граждани с право на временна закрила и мерките в тяхна подкрепа за започване на работа в България. По данни на Националната агенция за приходите около 7200 украинци са наети у нас на трудов договор от началото на войната.