България очаква одобрение за техническа помощ от ЕК в областта на демографската политика

България очаква одобрение за техническа помощ от ЕК в областта на демографската политика

Като част от основните приоритети на правителството България кандидатства за техническа помощ от Европейската комисия за пилотно прилагане на инструменти в областта на демографската политика. Целта е да бъде получена най-съвременната експертиза за справяне с проблемите в областта, която да бъде приложена в определени региони на страната.  Това би включвало прилагане на мерки, свързани със заетостта, достъпа до качествено образование, грижа и здравеопазване. Това стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова  пред журналисти по време на нейно посещение във Велико Търново, където участва в откриването на обновеното отделение по педиатрия в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Министърът коментира засилването на партньорството с Европейския орган по труда (ЕОТ), който работи в тясна връзка с българските власти и Главната инспекция по труда, по проблеми, свързани с нарушени права на български работници в чужбина. „Съвместната ни работа има за цел закрила на българските работници и насърчаването им да се върнат в страната ни“, добави Шалапатова. 

„Благодарение на тясното ни сътрудничество с ЕОТ през следващите месеци ще организираме мащабни кариерни форуми в чужбина, които ще бъдат ориентирани не само към българските, но и към западноевропейски граждани, които да разберат, че и тук могат да получат добро качество на живот“, каза още министърът. 

Д-р Иванка Шалапатова припомни, че до 2026 година близо 1 млрд. лв. ще бъдат инвестирани в повишаване на дигиталните компетентности на българите и тяхната квалификация и преквалификация. С тези политики се цели основно подобряване на компетенциите на българските работници съобразно нуждите на бизнеса.

При посещението си във Велико Търново министър Шалапатова посети и Дома за стари хора "Венета Ботева", който предстои да бъде реновиран по проект, финансиран по Плана за възстановяване и устойчивост.

важна информация