Архив от дата:

.


Министър Петков: Подобряването на стандарта на живот на възрастните хора е приоритет на правителствотоПодобряването на стандарта на живот на възрастните хора и осигуряването на по-голяма адекватност на пенсиите е приоритет на правителството и Министерството на труда и социалната политика. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в приветствие към участниците в честването на Международния ден на възрастните хора – 1 октомври, организирано от Българската асоциация на пенсионерите и Националния университет „Трета възраст“.

 

Той припомни, че от 1 юли минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст беше увеличена от 161,38 лв. на 180 лв., а от 1 октомври влиза в сила предвиденото й повишение на 200 лв. Близо с 24% е повишението на  пенсиите в двете стъпки, което доведе до ръст на доходите на повече от 824 хиляди пенсионери. През юли всички пенсии за трудова дейност бяха увеличени с близо 2,4%, каза министърът на труда и социалната политика.

 

Петков подчерта, че освен към повишаването на доходите, усилията на правителството са насочени към развитието на качествени и ефективни социални услуги в общността и в домашна среда, които имат ключова роля за подкрепа на възрастните и насърчаване на тяхното социално включване. Към момента работят 312 социалните услуги с капацитет 7 170 места, които могат да се ползват от възрастни хора. Тези услуги се финансират със средства от държавния бюджет. Работим активно за развитието и прилагането на  иновативни и интегрирани здравно-социални услуги, които да осигурят подкрепа на хората от третата възраст и да им дадат възможност да живеят в домашна среда и да водят самостоятелен и достоен живот, каза министърът. 

 

По-късно през деня Петков посети Дома за стари хора „Д-р Адриян Атанасов“ в Ботевград, в който живеят 60 души. Той поздрави възрастните хора по повод празника и им пожела да са здрави, да се чувстват като едно голямо семейство, да имат пълноценни социални контакти и да получават вниманието и грижите, от които се нуждаят, за да имат достойни старини.

 

Пожелавам ви да се чувствате добре и около вас да имат млади хора, които ви подкрепят, каза министър Петков. Той благодари на директора на дома Яница Иванова и на персонала за чудесните условия и грижите, с които осигуряват за възрастните хора възможност за пълноценен живот.
  • Ипрати на приятел

EN ISO 9001:2015 "Административно обслужване на физически и юридически лица"ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
© 2014 Официална страница на Министерството на труда и социалната политика на Република България