Архив от дата:

.


Заместник - министър Деница Сачева: МТСП работи за подготовката на качествени кадри за бизнеса„Министерството на труда и социалната политика активно подпомага бизнеса в търсенето на качествени и добре обучени хора, които да бъдат конкурентоспособни.Това каза днес в Бургас заместник-министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на форума „ДА! На българските региони-Бургас“, който се организира от вестник „Стандарт” и КРИБ.

 

В дискусията участва и директорът на „Агенция по заетостта“ Драгомир Николов, който представи пред местния бизнес възможностите за субсидирана заетост, обучение и назначаване на граждани от трети страни.

 

„Проблемът с недостига на квалифицирани кадри е основен за българския бизнес. Уверявам ви, че Министерството на труда и социалната политика гледа сериозно на тях и ще продължава да работи за тяхното разрешаване“, обърна се към работодателите заместник-министър Сачева. Тя уточни, че по линия на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ има възможности за подкрепа на бизнеса чрез различни проекти, насочени към обучения за повишаването на квалификацията на заети и безработни.

 

„През тази година приехме и Закона за трудовата миграция и трудова мобилност, който предоставя възможност за издаването на синя карта без пазарен тест”, съобщи заместник-министър Сачева. Тя допълни, че  по този начин ще се облекчи значително  наемането на чужди граждани с висока квалификация.

 

По повод исканията на работодателите за облекчен режим за наемане на работа на непълнолетни Сачева посочи, че през 2015 г. 40% от издадените от Главната инспекция по труда разрешения за работа на тийнейджъри за цялата страна са получени от работодатели от област Бургас. От началото на 2016 г. до средата на юни в бургаската Инспекция по труда са постъпили искания за наемане на 563 непълнолетни. Досега са издадени 446 разрешения,уточни още заместник-министър Сачева.
  • Ипрати на приятел

EN ISO 9001:2015 "Административно обслужване на физически и юридически лица"ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
© 2014 Официална страница на Министерството на труда и социалната политика на Република България