Архив от дата:

.


Министър Деница Сачева: Трябва да инвестираме в етичното използване на технологиите„За развитието на технологиите и за развитието на човешките ценности трябва да се говори едновременно. Професиите, свързани с технологии, и тези, свързани с хора, са двете основни направления на бъдещето“. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на на MASTЕRCLASS WORK 4.0 във Военна академия "Г. С. Раковски".

 

По думите й в следващите десет години в България със сигурност ще се търсят професии като учители, медицински сестри, здравни работници, високотехнологични специалисти в сферата на технологиите и мехатрониката.  „Не трябва да имаме притеснения дали машините ще изместят хората. Технологиите създават нови възможности и предизвикателства, благодарение на които спестяваме време и пари. Създават се обаче и сериозни дигитални неравенства.  Да бъдем информирани не ни прави непременно по-грамотни и образовани. Често уменията да се работи правилно с информацията липсват и не успяваме да я използваме така, че да подобри живота ни“, обясни Сачева.

 

Според  нея освен за образование в сферата на технологиите, трябва да се инвестира и в етика и философия. „Ако трябва да направим неетичен, но дигитален свят, то не мисля, че бихме имали полза от него, посочи министърът и допълни, че голяма част от хората, които имат нужда от дигитални умения, са извън учебна възраст.  В следващия програмен период на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" се очаква да се инвестират почти 500 млн. лв. за обучения по дигитални компетентности и умения“, каза още Деница Сачева.
  • Ипрати на приятел

EN ISO 9001:2015 "Административно обслужване на физически и юридически лица"ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
© 2014 Официална страница на Министерството на труда и социалната политика на Република България