Бисер Петков: 2018 г. беше година за отстояване на правата на хората с увреждания


Бисер Петков: 2018 г. беше година за отстояване на правата на хората с уврежданияИнтервю за предаването „Годината“ на Дарик радио

 

Водещ: Политик на 2018г. в 23-то издание на традиционната класация на Дарик Радио са протестиращите майки - заради извоюваната от тях промяна в политиката на държавата спрямо хората с увреждания и конкретно на децата с увреждания. Протестиращите майки бяха смели и безкомпромисни спрямо хората с власт. Техните осем национални протеста за три години и 189-те дни през 2018г. на палаткови лагери в София и други градове доведоха до приемането на новите закони за хората с увреждания и личната помощ. Протестиращите майки определиха съдържанието на законите и сроковете за разглеждането им. Те повлияха и на състава на правителството. Принудиха вицепремиера Валери Симеонов да подаде оставка, заради изказването му, че са „кресливи жени с уж болни деца“, а премиерът Бойко Борисов, по тяхно искане, върна като министър на труда и социалната политика подалия оставка Бисер Петков. Протестиращите майки са Политик на 2018г. в класацията на Дарик Радио. В студиото е министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Здравейте!

 

Бисер Петков: Здравейте на Вас и Вашите слушатели!

 

Водещ: Съгласен ли сте с този избор? Вие сам казахте, че 2018г. премина под знака на хората с увреждания.

 

Бисер Петков: Аз сега разбрах за избора от Вас и мисля, че това е поредно заслужено признаниеза майките на деца с увреждания. Началото на протестите беше под формата на периодични протести, както казахте 8 за 3 години поред. Още първите дни след встъпването на кабинета беше поредният протест на майките, през месец май 2017г. Спомням си, че тогава за първи път бях сред тези хора още в началото на мандата си. Още тогава имах едно особено усещане за проблема, който те имат и за който очакват решение. Протестът през 2018 г. вече придоби нова, постоянна форма. От началото на месец юни беше вдигнат палатковият лагер, а преди това по време на председателството имаше два големи протеста на хора с увреждания, организирани от национално представителни организации. Така че наистина това, което се коментира и от други, че 2018г. остава като година на хората с увреждания, година за борба и отстояване на правата на хората с увреждания. За Министерството на труда и социалната политика това категорично е така.

 

Водещ: Г-н Петков, защо по този труден начин трябва да става една промяна в България? Без протест, натиск, палаткови лагери, блокирани пътища, митинги не можеше ли да се направи тази промяна? Трябваше ли тези хора да седят 189 дни на палатка, за да се случи?

 

Бисер Петков: В интерес на истината трябва да подчертая, че промяната беше започнала. Тя започна с приемането на Закона за бюджета за 2018 г., когато за политиката за хората с увреждания бяха предвидени допълнителни средства. За първи път от 8 години беше променен размерът на гарантирания минимален доход, който е база за плащанията на т.нар. интеграционни добавки. Миналата година беше внесена концепция за въвеждане на експертиза на работоспособността.

 

Водещ: Добре, ако всичко това е правено, къде сбъркахте тогава управляващите с тези майки?

 

Бисер Петков: Темпото, скоростта на промяната не беше задоволително и майките се превърнаха в катализатор на тази промяна. В същото време те изведоха като основно свое искане приемането на Закон за личната помощ. Нещо, по което концептуално в началото имаше различия, защото виждането и на експертите, и на част от социалните партньори, включително и на министерството беше, че този въпрос може да се реши в рамките на Закона за социалните услуги. Това обаче, че няколко години нямаше реален, значителен резултат доведе до това, че майките излязоха на протест и по този начин отстояха нещата да станат максимално бързо, защото знаете, че те поставяха ултимативно срокове. Срокът  да се внесат законопроектите в Народното събрание беше 1 октомври. Това наложи да се работи цяло лято без почивка и в края на 2018 г. ние имаме 2 приети нови закона – Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ, които влизат в сила от началото на 2019 г. В Парламента е третият законопроект  - за социалните услуги, който също беше изготвен, така че за Министерството на труда и социалната политика тази година наистина мина под знака на промяната за хората с увреждания и подготовка на три нови законопроекта.

 

Водещ: Впрочем Вие сте министър също благодарение на протестиращите майки. Вие подадохте оставка, зад която стоеше премиерът, който я прие и след това той беше принуден от тях да Ви върне, те определиха кой да бъде министърът на труда и социалната политика.

 

Бисер Петков: Знаете, че това кой да е министър се определя от премиера. Наистина вложихме много усилия, за да водим разговори, да подготвим текстове, да направим промяната заедно с представителите на протестиращите майки. В крайна сметка си повярвахме и аз се радвам, че има резултат.

 

Водещ: Какво мислите за изказванията „кресливи жени с уж болни деца“, изпращането на децата с увреждания, определени като „ненормални“ от депутата Петров от Обединени патриоти, в домове със свиждания с родителите им събота и неделя? Разбирате ли, че Вие сте министър с гласа на този човек? Вие говорите за деинституционализация, как децата не трябва да са в домове, а той казва, че те са „ненормални“ и трябва да бъдат в домове. Кое е лицето на управляващата коалиция?

 

Бисер Петков: Не приемам и не споделям подобни изказвания. Не бих си ги позволил, не бих и ги помислил. Мисля, че изказването на депутата е единично и не бива да бъде в центъра на нашия разговор и въобще, когато обсъждаме тези въпроси. Радващо е, че една от успешните политики на вече няколко правителства е деинституционализацията, която по отношение на децата вече е в завършващ етап. До 2021г. трябва да бъдат закрити всички специализирани институции за деца, а те да бъдат изведени в съвременни услуги, които да им позволят да бъдат подкрепени от обществото, защото сред тях има много талантливи деца. Преди няколко дни бях в подобна услуга, която оказваше подкрепа на младежи с интелектуални затруднения да бъдат самостоятелни, пълноценни и да се интегрират в обществото чрез труд. Това е мисията, която министерството и всички ангажирани искаме да постигнем докрай.

 

Водещ: Правилникът за прилагане на Закона за хората с увреждания ще бъде ли готов без да се налагат палаткови лагери?

 

Бисер Петков: Трябва да бъде готов до края на месец март. Вече има сформирана работна група, която непосредствено след празниците ще започне работа.

 

Водещ: Майките обявиха, че ще се преместят с палатките пред здравното министерство, заради реформата в ТЕЛК, която наистина водещо трябва да се направи от Министерството на здравеопазването. Там до къде са нещата, доколкото имате връзка с това?

 

Бисер Петков: Това, което беше направено през 2018 г. е една първа стъпка в посока промяна на наредбата на медицинската експертиза. Очаква се да се направи един анализ и оценка на въздействието, което ще покажат какъв е резултатът от тази промяна. Но настояванията на майките на деца с увреждания са за една радикална промяна, която в някои от вариантите е свързана дори с премахването на този вид медицинска оценка и на ТЕЛК-овите състави. Ние като министерство ще съдействаме на колегите от Министерството на здравеопазването да продължим да търсим оптималното решение. Тук отново ще припомня, че това, което предложи МТСП беше нещо, което сега го виждам в исканията на инициативата „Системата ни убива“, а именно да се отдели оценката на работоспособността от чисто медицинската оценка. Такъв вариант беше предложен още през октомври 2017 г. като начало на реформата, но не беше подкрепен. Така  че в някаква степен ми се струва, че се връщаме към началото, тръгвайки малко от края.

 

Водещ: Коя е думата на 2018 г. според Вас?

 

Бисер Петков: Думата за 2018г. за мен е „Посока“.

 

Водещ: А за 2019 г.?       

 

Бисер Петков: За 2019г. думата за мен е „Работа“, защото първо ни чака много работа, за да може законите да бъдат приведени в действие и защото мисля, че като общество всички трябва много да работим, за да постигнем това, което всички искаме - да живеем по-добре.

 

Водещ: Какво ново научихте през тази година?

 

Бисер Петков: Научих, че големите проблеми дават големи възможности, т.е. човек не бива да се отказва, да спира, а когато е убеден в нещо, трябва да го преследва докрай.

 

Водещ: Като човек, който отговаря за парите в сфера, която поглъща ежедневно толкова много средства, как отговаряте на въпроса, който задавам на всички в това предаване - за идеята на проф. Пимпирев държавата да инвестира в научноизследователски кораб? Много хора ще кажат, че няма пари за хората с увреждания, какъв кораб да купуваме?

 

Бисер Петков: Мисля, че това е инвестиция в бъдещето, така че ние трябва да търсим баланса между удовлетворяване на текущите потребности, за което не достигат средства и финансирането на подобни инициативи, които ще дадат възможност да се намерят решения за решаване на проблеми, които ще възникнат в бъдеще. Аз не зная наистина колко е тази инвестиция и каква ще е нейната възвращаемост, но това е инвестиция в наука, а тя е тази, която движи всяко общество.

 

Водещ: Това беше министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в „Годината на Дарик Радио“.

  • Ипрати на приятел

EN ISO 9001:2015 "Административно обслужване на физически и юридически лица"ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
© 2014 Официална страница на Министерството на труда и социалната политика на Република България
Vidin Vidin