Р България
Начало
І
Карта на сайта
І
Контакти
І
English Version
Министерство на труда и социалната политика
 
Web МТСП
Новини
 
Евроинтеграция и международни отношения
30-07-2009
Европейски план за увеличаването на родителския отпуск на 4 месеца

Европейската комисия на 30 юли одобри предложение за увеличаване на родителския отпуск от три на четири месеца минимум на дете от 2011 г., което ще засегне националните законодателства на Обединеното Кралство, Ирландия, Португалия, Румъния и Малта.

Контекст

По рано тази година европейските социални партньори достигнаха до споразумение за увеличаване на родителската отпуска от три на четири месеца минимум, правило, което ще бъде приложимо за всички работодатели в Европа.

Новото споразумение за семейните отпуски е подписано на 18 юни от Европейската конфедерация на профсъюзите, Бизнес-Европа, Центъра за европейска публична администрация и Европейска Асоциация на занаятите и малките и средни предприятия.

Първото споразумение в областта на родителските отпуски, въвеждащо период от три месеца, е подписано от социалните партньори през декември 1995 г.


Родителският отпуск в Европейския съюз е платен или неплатен в зависимост от националните законодателства. Той се прибавя към отпуска по майчинство, който е платен и се отпуска за период от минимум 14 седмици след раждането и към отпуска по бащинство ако такъв е предвиден в законодателството на страната.

Предложението на Европейската комисия цели, също така, да позволи възможността за прехвърляне на три от тези четири месеца от единия родител на другия – например майката може да вземе отпуска седем месеца а бащата осем.

Според изказване на Комисията това предложение допълва неотдавнашния пакет от нейни мерки целящ да подобри равновесието между личния и професионалния живот.

За да влезе в сила предложението трябва да бъде одобрено от националните правителства на Европейския съюз. Шансовете да спечели тази подкрепа са големи тъй като предложението на Комисията произхожда от предварително споразумение между европейските профсъюзи и представителите на работодателите.

Комисията се надява, че предложението ще бъде прието в края на 2009 г. за да влезе в сила през 2011 г.

Родителският отпуск може да бъде взет през първите години от живота на детето. В Австрия и Румъния той може да бъде взет само през първите две години докато в Дания този отпуск може да бъде отпуснат на родителите докато детето навърши девет години.

Правителствата на държавите-членки от ЕС са до голяма степен отговорни за установяването на тяхна собствена политика по заетостта, но ЕС може да постанови общи правила, определящи минимални стандарти за работа. Франция, Германия, Чешката република, Литва и Словакия имат най-дълги родителки отпуски стигащи до три години. Белгия, Ирландия, Малта и Португалия отпускат всяка по три месеца.

В рамките на предложението на Комисията дискриминацията на работното място, като например принуждаването на даден работник да поема по-малко отговорности след завръщането си на работа, подлежи на предвидена в нормативните актове санкция.

Работниците, които се завръщат на работа ще имат възможност да поискат промяна на служебния си график за ограничен период от време.

Следващи етапи

• 1 декември 2009 г.: Среща на Министрите по заетостта на ЕС, на която трябва да се приеме предложението.
• 2011: Влизане в сила на нова директива за родителския отпуск.

 

Обратно към новини

Архив
Търсене
Рубрики
Съобщения на пресцентъра
Календар на МТСП
Публикации
Парламентарен контрол
Международни отношения
Публикации
Фотогалерия