Р България
Начало
І
Карта на сайта
І
Контакти
І
English Version
Министерство на труда и социалната политика
 
Web МТСП
Новини
 
Съобщения на пресцентъра
20-11-2014
Проф. Красимира Средкова е избрана за член на Европейския комитет за социални права

На 19 ноември 2014 г. в Страсбург, в рамките на редовното 1212-то заседание на Комитета на постоянните представители на Съвета на Европа, се проведоха избори за членове на Европейския комитет за социални права (ЕКСП). Българският кандидат проф. д-р Красимира Средкова беше убедително избрана за член на ЕКСП с 36 гласа.

[Пълен Текст]

19-11-2014
Близо 1 235 000 пенсионери ще получат коледни добавки

Правителството одобри допълнителен трансфер от 50 млн. лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2014 г. за коледни добавки към пенсиите. Хората с пенсии или сбор от пенсии, заедно с добавките и компенсациите към тях, за м. декември до 286 лв. включително, ще получат по 40 лв. По този начин ще бъдат подпомогнати около 1 235 000 пенсионери с месечни доходи до определената линия на бедност. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.

[Пълен Текст]

17-11-2014
Проект „Красива България“ открива кампания за набиране на кандидати за участие през 2015 година

Проект „Красива България” при МТСП открива днес, 17 ноември 2014 г., кампания за набиране на кандидати за участие през 2015 г., която ще продължи до 19 януари 2015 г., включително.

В периода на кампанията, всеки работен ден между 9:00 ч. и 17.30 ч., кандидатите могат да подадат в регионалните звена на Проект „Красива България” своите проекто-предложения по следните три мерки:

1. Мярка М01 „Подобряване на обществената среда в населените места”;

2. Мярка М02 „Подобряване на социалната инфраструктура”;

3. Мярка М02-01 „Подобряване на социалните услуги от резидентен тип”.

[Пълен Текст]

14-11-2014
Над 12 300 безработни са започнали в реалната икономика в област Варна

Над 12 300 безработни са започнали в реалната икономика в област Варна от началото на годината. Това стана ясно след среща между вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и териториалните структури на МТСП в област Варна. Срещата се състоя днес, 14.11.2014 г., в Професионалния информационен център на областния град.

[Пълен Текст]

13-11-2014
Заместник-министър Спаска Петрова участва в конференция за правата на хората с увреждания

Заместник-министърът на труда и социалната политика Спаска Петрова участва в международна конференция в Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи, която се състоя в периода 12-13 ноември 2014 г.

[Пълен Текст]

12-11-2014
Одобрен е проектът на Оперативна програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица

Правителството прие проекта на Оперативна програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г. и го внася за окончателно одобряване от Европейската комисия. Програмата е стратегически документ за усвояване на финансови средства, съфинансирани от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица на Европейския съюз и националния бюджет в рамките на програмния период 2014-2020 г., който ще обхване територията на цялата страна.

[Пълен Текст]

07-11-2014
Изявление на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин при приемането на поста в МТСП

Искам да благодаря на г-н Христосков и на всички вас за това, което сте направили под негово ръководство. Институциите в България не са създадени вчера, не започват с всеки нов министър и не свършват с него. В тях е трудът на много професионалисти и ще разчитам, че това ще е и духът на работа на министерството. Иска ми се резултатите от работата да са видими. Трудът и социалната сфера, особено в тази икономическа среда, са един изключително тежък ресор с много очаквания и ограничени ресурси.

[Пълен Текст]

07-11-2014
Изявление на проф. д-р Йордан Христосков при предаването на поста в МТСП

Много радостен е фактът, че министърът на труда в новото правителство е и вицепремиер. Аз съм бил и само министър на труда, макар и в служебно правителство, и сега отново в служебно – и вицепремиер. Разликата е огромна. Ще имате много повече възможности да отстоявате социалните каузи като вицепремиер, отколкото като обикновен министър – уверявам ви в това. Позволете ми да изкажа благодарност към ръководството на МТСП, на целия политически кабинет, на директорите, с които работим.

[Пълен Текст]

05-11-2014
Пет последователни почивни дни ще има за Нова година

С пет последователни почивни дни ще разполагаме за посрещането на новата 2015 година след днешното решение на правителството да обяви 2 януари (петък) за почивен ден. Новогодишните празници започват на 31 декември, който е неработен ден, и ще продължат до 4 януари включително. Самият 2 януари ще се отработва на 24 януари (събота).

[Пълен Текст]

03-11-2014
Социалните плащания за ноември и декември са под въпрос, ако бюджетът за 2014 г. не се актуализира

„Най-важната работа на служебното правителство е актуализацията на държавния бюджет. По предварителни разчети за различни видове социални помощи до края на годината са необходими допълнително 33 млн. лв. Ако бюджетът не се актуализира, има опасност да не могат да бъдат извършени плащанията за ноември и декември“, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков на пресконференция в Министерския съвет. Заедно с останалите министри от социалния ресор – на здравеопазването, на образованието и науката, на културата и на младежта и спорта, той информира за свършеното до момента и за приоритетите до края на тази година.

[Пълен Текст]

31-10-2014
От 17 ноември т.г. се приемат нови предложения по проект „Красива България“

От 17 ноември 2014 г. до 19 януари 2015 г. проект „Красива България” ще приема нови предложения, които ще бъдат реализирани през 2015 г. Това стана ясно днес след заседанието на управителния съвет на проекта в МТСП.

[Пълен Текст]

31-10-2014
Днес е последният срок за подаване на молби за целева помощ за отопление

Днес е последният срок за подаване на молби-декларации за целева помощ за отопление в дирекциите „Социално подпомагане“. Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков подписа Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление.

[Пълен Текст]

28-10-2014
Почти 60% от участвалите в програми и мерки за заетост на МТСП са намерили работа след това

Почти 60% от хората, участвали в програми и мерки за заетост на МТСП, са намерили работа след това. При някои заетостта е била временна, докато други са започнали дори собствен бизнес. Това сочат данните от представената днес в МТСП оценка на активните политики на пазара на труда.

[Пълен Текст]

27-10-2014
КСООС: Инвалидна пенсия поради общо заболяване да се отпуска срещу реален осигурителен стаж

Занапред пенсията за инвалидност поради общо заболяване, за която се изисква наличие на минимален осигурителен стаж, да се отпуска, само ако поне за 1/3 от този стаж реално са плащани осигурителни вноски. Това предлага Консултативният съвет за оптимизация на осигурителната система (КСООС) в документа с идеи за промени, който ще бъде връчен на следващото правителство.

[Пълен Текст]

23-10-2014
Информационният център на МТСП консултира над 7000 човека месечно

Информационният център на МТСП консултира над 7000 човека средномесечно през 2014 г. Oт юли 2012 г. до момента служителите са отговорили на близо 112 000 въпроса по телефона, като над половината от тях са постъпили през настоящата година. Това стана ясно днес на конференция по проект „Подобряване качеството на услугите в системата на Министерство на труда и социалната политика”. Проектът е на стойност 1 923 426 лв. и се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 г. Той стартира през 2011 г. и трябваше да завърши през октомври тази година. „Кол центърът със сигурност ще продължи да действа до октомври 2015 г. заради добрата работа на екипа. Ще направим усилия да осигурим финансиране за него и през следващия програмен период до 2020 г.“, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Петя Евтимова.

[Пълен Текст]

22-10-2014
Близо 3.6 млн. лева допълнително за три национални програми за заетост

Средствата по националните програми „Сигурност“, „От социални помощи към осигуряване на заетост“ и „Старт на кариерата“ се увеличават с близо 3.6 млн. лева. Това стана ясно от проведеното днес в МТСП заседание на Националния съвет за насърчаване на заетостта (НСНЗ). Допълнителната сума е осигурена от преразпределение на средства в Националния план за действие по заетостта през 2014 г. Съгласуваната от НСНЗ промяна се утвърждава със заповед на министъра на труда и социалната политика.

[Пълен Текст]

22-10-2014
Линията на бедност за 2015 г. се увеличава с 14 на сто

Правителството определи линията на бедност за 2015 г. Тя е 286 лв. или с 14 на сто по-висока от размера й през тази година. Линията на бедност се определя на база методика, основана на данните от изследването на НСИ на бюджетите на домакинствата в България. Тя представлява инструмент, чиято цел е да се гарантира задоволяване на минималните жизнени потребности – калориен прием и структура на потребление на хранителни и нехранителни стоки и услуги.

[Пълен Текст]

21-10-2014
Експерти предлагат на следващия кабинет комплекс от мерки за стабилизиране на осигурителната система

Консултативният съвет за оптимизация на осигурителната система (КСООС) към служебния министър на труда и социалната политика е готов с голям пакет от предложения за реформи в системата. Повечето от тях са разработени в различни варианти. Документът съдържа предложенията за промени в нормативни документи или разписването на нови, несъществуващи сега разпоредби, мотивите за промени и финансови разчети.

[Пълен Текст]

21-10-2014
Започна европейската седмица за безопасност и здраве при работа 2014 г.

Започна европейската седмица за безопасност и здраве при работа 2014 г. Кампанията, организирана от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа и партньорските й организации, ще продължи до 24 октомври. Под мотото „Здравословни работни места – управлявай стреса“ ще се организират информационни събития в цяла Европа.

[Пълен Текст]

18-10-2014
Ранното пенсиониране в специалните ведомства се запазва, минималните пенсионни възрасти за различните длъжности ще се обсъждат с ресорните министерства и синдикатите

Във връзка с днешния протест на представители на специални ведомства МТСП пояснява, чe никога не е обсъждана отмяна на ранното пенсиониране за служителите в специалните ведомства. То се запазва, като се предлага да се въведе минимална възраст за пенсиониране, диференцирана за различните длъжности в Министерство на вътрешните работи (МВР), Министерство на отбраната (МО) и Министерство на правосъдието (МП) според тяхната специфика.

[Пълен Текст]

17-10-2014
Целевата помощ за отопление се увеличава на 361 лева

Целевата помощ за отопление се увеличава от 65,72 лева на 72,20 лева месечно и става 361 лева за целия сезон от 1 ноември до 31 март. Това е предвидено в проекта за изменение на Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление, публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на труда и социалната политика.

[Пълен Текст]

16-10-2014
България и Великобритания ще си сътрудничат в борбата срещу недекларираната заетост и социалната сигурност

България и Великобритания ще си сътрудничат в борбата срещу недекларираната заетост, за прилагането на правилата относно реда и условията на заетост в случай на трансгранична работа и предоставяне на услуги, както и за превенцията на експлоатация при случаи на трансгранична заетост и принудителен труд и за прилагането на регламентите за социална сигурност.

[Пълен Текст]

15-10-2014
Вицепремиерът Йордан Христосков: Диференцирана минимална възраст за пенсиониране в специалните ведомства е необходима, конкретните възрасти ще са предмет на широко обсъждане

През 2013 и 2014 г. Съветът на Европейския съюз препоръча на България „да премахне постепенно възможностите за ранно пенсиониране“, както и други промени в сферата на социалното осигуряване.* В отговор на тези препоръки Консултативният съвет за оптимизация на осигурителната система (КСООС) към министъра на труда и социалната политика разработва различни варианти за реформа. В тях се търсят решения на множество въпроси, включително на една от основните критики на ЕС - за ефективната възраст за пенсиониране в България, която е най-ниската в Европа.

[Пълен Текст]

10-10-2014
Вицепремиерът Йордан Христосков: Работодатели заявиха близо 10 хиляди места по схема „Младежка заетост“

По схема „Младежка заетост“ само за две седмици са заявени близо 10 хиляди работни места, заяви днес в Министерския съвет вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. „В периода 15-29 септември, през който работодателите можеха да кандидатстват по схема „Младежка заетост“, са заявени 6486 работни места за стажуване и 3471 за чиракуване на младежи до 29 г.”, посочи министър Христосков. Той поясни, че заявките на работодателите са предимно за сервитьори, бармани, готвачи, експерти по маркетинг, медицински работници, счетоводители.

[Пълен Текст]

08-10-2014
Наследниците на починалите при инцидента в завода в Горни Лом ще бъдат подпомогнати от правителството

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 150 000 лева по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2014 г. Средствата са за изплащане на еднократна финансова помощ на законните наследници на починалите при инцидента в завода за взривни вещества „Миджур“ в с. Горни Лом на 1 октомври 2014 г.

[Пълен Текст]

08-10-2014
Вицепремиерът Йордан Христосков: Създаването на качествени работни места е приоритет за пазара на труда

Създаването на качествени работни места в сектори с висока добавена стойност е приоритет за пазара на труда, заяви днес в Милано вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Той участва в конференция на високо равнище по въпросите на заетостта в Европа, организирана от италианското правителство в партньорство с Европейската комисия и Европейския съвет.

[Пълен Текст]

07-10-2014
Вицепремиерът Йордан Христосков: Работодателят носи основната отговорност за взрива в завода в с. Горни Лом

„Основната отговорност за инцидента в завода за производство и съхранение на взривни вещества и утилизация на боеприпаси в с. Горни Лом, собственост на „Видекс” АД, се носи от работодателя. Той се е отнасял с пренебрежение и престъпна небрежност към предписанията на служба “Контрол на общоопасните средства” (КОС) и Главна инспекция по труда (ГИТ)“. Това каза в сутрешния блок на БТВ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. По неговите думи сред вероятните причини за взрива са неспазването на технологичния процес и високите производствени норми.

[Пълен Текст]

02-10-2014
Във взривения завод ГИТ е наложила 7 акта от началото на годината

Главна инспекция по труда е наложила 7 акта за установяване на административни нарушения във взривената фабрика „Миджур” от началото на годината досега. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков днес при посещението си на мястото на инцидента в Горни Лом. Сериозни нарушения на безопасността на труда, но не пряко свързани с живота и здравето на хората, са били констатирани при проверка на инспекцията преди два месеца.

[Пълен Текст]

01-10-2014
МС прие план за мониторинг за 2014 г. на актуализираната национална стратегия за демографско развитие

Министерският съвет на Република България прие отчет за 2013 г. и план за 2014 г. за мониторинг на изпълнението на актуализираната национална стратегия за демографско развитие на населението в Р България (2012-2030 г.).

[Пълен Текст]


Архив
Търсене
Рубрики
Съобщения на пресцентъра
Календар на МТСП
Публикации
Парламентарен контрол
Международни отношения
Публикации
Фотогалерия