Р България
Начало
І
Карта на сайта
І
Контакти
І
English Version
Министерство на труда и социалната политика
 
Web МТСП
Новини
 
Съобщения на пресцентъра
28-08-2014
Заместник-министър Спаска Петрова и председателят на ДАЗД Ева Жечева посетиха центрове за настаняване от семеен тип в Пловдив и Асеновград

Заместник-министърът на труда и социалната политика Спаска Петрова и председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) Ева Жечева проучиха днес потребностите при предоставянето на социални услуги в област Пловдив. Те посетиха центрове за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) за деца с увреждания в Пловдив и Асеновград и разговаряха с Петър Зехтински - заместник-кмет на Пловдив в направление спорт, младежки дейности и социална политика, както и с екипите на териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане и ДАЗД в Пловдив.

[Пълен Текст]

27-08-2014
Пенсионерски организации предлагат да се създаде национален координационен център за развитието на политики за възрастни хора

Създаването на национален координационен център за развитието на политики за възрастни хора предлагат пенсионерски организации. Днес те се срещнаха в МТСП с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Идеята бе предложена от Сребрин Илиев, председател на Конфедерацията на организациите на пенсионерите и възрастните хора в България.

[Пълен Текст]

27-08-2014
Продължава договарянето на минималните осигурителни доходи по икономически дейности

Продължава процесът по договаряне на минималните осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности между синдикалните и работодателските организации. Около това мнение се обединиха участниците в заседание на работната група по определяне на МОД.

[Пълен Текст]

27-08-2014
Почти всички с право на еднократна помощ в Мизия са я получили

Почти всички с право на еднократна помощ в Мизия са я получили, съобщи днес на пресконференция в Министерския съвет (МС) вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Той допълни, че за единичните случаи на граждани, които нямат постоянен адрес в община Мизия, все още се извършват проверки на имуществото и имотното им състояние.

[Пълен Текст]

26-08-2014
Националният съвет за насърчаване на заетостта обсъди промени в посредническата дейност по наемане на работа

Въвеждането на безсрочна регистрация за извършване на посредническа дейност по наемане на работа предвижда Проект за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа. Документът бе обсъден днес в МТСП от експертите в Националния съвет за насърчаване на заетостта. Съветът е консултативен орган към министъра на труда и социалната политика за тристранно сътрудничество при разработването на политиката по заетостта.

[Пълен Текст]

26-08-2014
През 2013 г. 1592 хора с увреждания са били включени в обучения и заетост

В Национална програма за заетост и обучение на хора с увреждания през 2013 г. са били включени 1592 души. Това стана ясно от презентацията на експерта от МТСП Лилия Кирчева-Арсова. Тя представи политиките на министерството за интеграцията на хората с увреждания по време на международната конференция „Трансформиращите се общества – предизвикателство за социалната работа в Европа“. Форумът се организира от Факултета по педагогика към СУ „Св. Климент Охридски“.

[Пълен Текст]

25-08-2014
Израел иска да строи домове за възрастни хора в България

Израелски инвеститори искат да строят домове за възрастни хора и хосписи в България. Това стана ясно на среща между вицепремиера и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков и посланика на Израел у нас Шаул Камиса Раз. Посланикът вече е провел срещи с кметове за проучване на възможностите за развитието на социалната услуга.

[Пълен Текст]

23-08-2014
Вицепремиерът Йордан Христосков участва в откриването на рудник край Мадан

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков участва днес в откриването на рудника „Върба-Батанци” край Мадан. Рудникът е затворен през 1999 г. и е даден на концесия през 2012 г. „Тук съм водил тежки преговори за закриване на мини, за изплащането на забавени заплати, за пенсиониране на хора с липсващи документи. Радвам се, че днес откриваме нови работни места”, заяви вицепремиерът.

[Пълен Текст]

22-08-2014
Минималните осигурителни доходи не влияят негативно върху заетостта

Минималните осигурителни доходи (МОД) и минималната работна заплата (МРЗ) не влияят негативно върху заетостта. Това стана ясно от представеното днес в МТСП изследване за влиянието на МОД върху заетостта. Проучването обобщава мненията на 2525 работодатели и 3500 работници и служители и се реализира по поръчка на МТСП.

[Пълен Текст]

22-08-2014
Месечните помощи за деца са изплатени преди крайния срок

Месечните помощи за деца до навършване на 18 години бяха преведени от Агенцията за социално подпомагане в цялата страна на 20 август т.г. Общата сума е над 51,5 милиона лева.

[Пълен Текст]

18-08-2014
Вицепремиерът Йордан Христосков ще увеличи административно минималния осигурителен доход в браншовете без споразумение между работодатели и синдикати

Ще има административно увеличение на минималния осигурителен доход (МОД) в браншовете без споразумение между работодатели и синдикати през последните две и повече години, съобщи днес на пресконференция вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. В отговор на журналистически въпрос той посочи, че го притеснява тенденцията на умишлено недоговаряне в някои икономически дейности, защото през последните две години в секторите без споразумение МОД не е бил повишаван. „Така има опасност тази система и нейният ефект да бъдат дискредитирани“, отбеляза вицепремиерът.

[Пълен Текст]

15-08-2014
Консултативният съвет за оптимизиране на осигурителната система ще подготви варианти за реформи в осигурителното законодателство

Консултативният съвет за оптимизиране на осигурителната система (КСООС) възстанови работата си. В неговия състав влизат 25 експерти, поканени заради техния професионализъм, а не като представители на организациите, в които работят.

[Пълен Текст]

13-08-2014
Правителството отпусна по 10 000 лева на близките на загиналите при наводнението в с. Враниловци, Мизия и Враца

Правителството отпусна по 10 000 лева на близките на четиримата загинали при наводнението на територията на с. Враниловци, област Габрово, Мизия и Враца. Необходимите финансови средства ще бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2014 г.

[Пълен Текст]

13-08-2014
Променя се правителствената квота в състава на Надзорния съвет на НОИ

Променя се правителствената квота в състава на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това реши Министерският съвет на редовното си заседание днес. Причина е назначаването на служебното правителство.

[Пълен Текст]

12-08-2014
Назначени са тримата заместник-министри на труда и социалната политика

Със заповед на министър-председателя Георги Близнашки днес са назначени заместник-министрите на труда и социалната политика Румяна Георгиева и Спаска Петрова. Вчера, 11 август 2014 г., заповед за назначаването си получи заместник-министър Петя Евтимова.

[Пълен Текст]

11-08-2014
Консултативният съвет за оптимизиране на осигурителната система възобновява работата си

До края на седмицата Консултативният съвет за оптимизиране на осигурителната система (КСООС) към министъра на труда и социалната политика ще възобнови работата си, съобщи в „Денят започва“ на БНТ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Той поясни, че членовете на консултативния орган ще обсъдят различни варианти на пенсионна реформа, които ще бъдат предоставени на следващото правителство. „То ще прецени кой е най-подходящият модел за фукциониране на осигурителната система и ще го внесе за гласуване в парламента“, каза министърът.

[Пълен Текст]

07-08-2014
Вицепремиерът Йордан Христосков: Започва изплащането на еднократните помощи на първите пострадали от наводненията лица

„Започва изплащането на еднократните помощи на първите пострадали от наводненията лица“, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, който е в района на общините Мизия и Бяла Слатина. Заедно с министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов и директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, вицепремиерът се срещна с около 50-те човека от най – засегнатите къщи, настанени в детската градина в Мизия. На място представителите на изпълнителната власт посетиха и разкритата общинска кухня за осигуряване на храна.

[Пълен Текст]

06-08-2014
Изявление на вицепремиера и министър на труда и социалната политика проф. Йордан Христосков при приемането на поста в МТСП

Уважаеми д-р Адемов, уважаеми колеги,
На първо място искам да благодаря на д-р Адемов за това, че той и неговият екип през последната година провеждаха премерени мерки за намаляване на социалното напрежение. Както се изрази д-р Адемов - без големи претенции, без увеличаване на дефицита.

[Пълен Текст]

06-08-2014
Изявление на д-р Хасан Адемов при предаването на поста в МТСП

Искам да благодаря на екипа на МТСП и на всички, които през тази година положиха усилия социалната политика в България да изглежда по по-приемлив начин.

[Пълен Текст]


Архив
Търсене
Рубрики
Съобщения на пресцентъра
Календар на МТСП
Публикации
Парламентарен контрол
Международни отношения
Публикации
Фотогалерия