Р България
Начало
І
Карта на сайта
І
Контакти
І
English Version
Министерство на труда и социалната политика
 
Web МТСП
Новини
 
Съобщения на пресцентъра
27-08-2014
Пенсионерски организации предлагат да се създаде национален координационен център за развитието на политики за възрастни хора

Създаването на национален координационен център за развитието на политики за възрастни хора предлагат пенсионерски организации. Днес те се срещнаха в МТСП с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Идеята бе предложена от Сребрин Илиев, председател на Конфедерацията на организациите на пенсионерите и възрастните хора в България.

[Пълен Текст]

27-08-2014
Продължава договарянето на минималните осигурителни доходи по икономически дейности

Продължава процесът по договаряне на минималните осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности между синдикалните и работодателските организации. Около това мнение се обединиха участниците в заседание на работната група по определяне на МОД.

[Пълен Текст]

27-08-2014
Почти всички с право на еднократна помощ в Мизия са я получили

Почти всички с право на еднократна помощ в Мизия са я получили, съобщи днес на пресконференция в Министерския съвет (МС) вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Той допълни, че за единичните случаи на граждани, които нямат постоянен адрес в община Мизия, все още се извършват проверки на имуществото и имотното им състояние.

[Пълен Текст]

26-08-2014
Националният съвет за насърчаване на заетостта обсъди промени в посредническата дейност по наемане на работа

Въвеждането на безсрочна регистрация за извършване на посредническа дейност по наемане на работа предвижда Проект за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа. Документът бе обсъден днес в МТСП от експертите в Националния съвет за насърчаване на заетостта. Съветът е консултативен орган към министъра на труда и социалната политика за тристранно сътрудничество при разработването на политиката по заетостта.

[Пълен Текст]

26-08-2014
През 2013 г. 1592 хора с увреждания са били включени в обучения и заетост

В Национална програма за заетост и обучение на хора с увреждания през 2013 г. са били включени 1592 души. Това стана ясно от презентацията на експерта от МТСП Лилия Кирчева-Арсова. Тя представи политиките на министерството за интеграцията на хората с увреждания по време на международната конференция „Трансформиращите се общества – предизвикателство за социалната работа в Европа“. Форумът се организира от Факултета по педагогика към СУ „Св. Климент Охридски“.

[Пълен Текст]

25-08-2014
Израел иска да строи домове за възрастни хора в България

Израелски инвеститори искат да строят домове за възрастни хора и хосписи в България. Това стана ясно на среща между вицепремиера и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков и посланика на Израел у нас Шаул Камиса Раз. Посланикът вече е провел срещи с кметове за проучване на възможностите за развитието на социалната услуга.

[Пълен Текст]

23-08-2014
Вицепремиерът Йордан Христосков участва в откриването на рудник край Мадан

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков участва днес в откриването на рудника „Върба-Батанци” край Мадан. Рудникът е затворен през 1999 г. и е даден на концесия през 2012 г. „Тук съм водил тежки преговори за закриване на мини, за изплащането на забавени заплати, за пенсиониране на хора с липсващи документи. Радвам се, че днес откриваме нови работни места”, заяви вицепремиерът.

[Пълен Текст]

22-08-2014
Минималните осигурителни доходи не влияят негативно върху заетостта

Минималните осигурителни доходи (МОД) и минималната работна заплата (МРЗ) не влияят негативно върху заетостта. Това стана ясно от представеното днес в МТСП изследване за влиянието на МОД върху заетостта. Проучването обобщава мненията на 2525 работодатели и 3500 работници и служители и се реализира по поръчка на МТСП.

[Пълен Текст]

22-08-2014
Месечните помощи за деца са изплатени преди крайния срок

Месечните помощи за деца до навършване на 18 години бяха преведени от Агенцията за социално подпомагане в цялата страна на 20 август т.г. Общата сума е над 51,5 милиона лева.

[Пълен Текст]

18-08-2014
Вицепремиерът Йордан Христосков ще увеличи административно минималния осигурителен доход в браншовете без споразумение между работодатели и синдикати

Ще има административно увеличение на минималния осигурителен доход (МОД) в браншовете без споразумение между работодатели и синдикати през последните две и повече години, съобщи днес на пресконференция вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. В отговор на журналистически въпрос той посочи, че го притеснява тенденцията на умишлено недоговаряне в някои икономически дейности, защото през последните две години в секторите без споразумение МОД не е бил повишаван. „Така има опасност тази система и нейният ефект да бъдат дискредитирани“, отбеляза вицепремиерът.

[Пълен Текст]

15-08-2014
Консултативният съвет за оптимизиране на осигурителната система ще подготви варианти за реформи в осигурителното законодателство

Консултативният съвет за оптимизиране на осигурителната система (КСООС) възстанови работата си. В неговия състав влизат 25 експерти, поканени заради техния професионализъм, а не като представители на организациите, в които работят.

[Пълен Текст]

13-08-2014
Правителството отпусна по 10 000 лева на близките на загиналите при наводнението в с. Враниловци, Мизия и Враца

Правителството отпусна по 10 000 лева на близките на четиримата загинали при наводнението на територията на с. Враниловци, област Габрово, Мизия и Враца. Необходимите финансови средства ще бъдат осигурени за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2014 г.

[Пълен Текст]

13-08-2014
Променя се правителствената квота в състава на Надзорния съвет на НОИ

Променя се правителствената квота в състава на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това реши Министерският съвет на редовното си заседание днес. Причина е назначаването на служебното правителство.

[Пълен Текст]

12-08-2014
Назначени са тримата заместник-министри на труда и социалната политика

Със заповед на министър-председателя Георги Близнашки днес са назначени заместник-министрите на труда и социалната политика Румяна Георгиева и Спаска Петрова. Вчера, 11 август 2014 г., заповед за назначаването си получи заместник-министър Петя Евтимова.

[Пълен Текст]

11-08-2014
Консултативният съвет за оптимизиране на осигурителната система възобновява работата си

До края на седмицата Консултативният съвет за оптимизиране на осигурителната система (КСООС) към министъра на труда и социалната политика ще възобнови работата си, съобщи в „Денят започва“ на БНТ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Той поясни, че членовете на консултативния орган ще обсъдят различни варианти на пенсионна реформа, които ще бъдат предоставени на следващото правителство. „То ще прецени кой е най-подходящият модел за фукциониране на осигурителната система и ще го внесе за гласуване в парламента“, каза министърът.

[Пълен Текст]

07-08-2014
Вицепремиерът Йордан Христосков: Започва изплащането на еднократните помощи на първите пострадали от наводненията лица

„Започва изплащането на еднократните помощи на първите пострадали от наводненията лица“, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, който е в района на общините Мизия и Бяла Слатина. Заедно с министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов и директора на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, вицепремиерът се срещна с около 50-те човека от най – засегнатите къщи, настанени в детската градина в Мизия. На място представителите на изпълнителната власт посетиха и разкритата общинска кухня за осигуряване на храна.

[Пълен Текст]

06-08-2014
Изявление на вицепремиера и министър на труда и социалната политика проф. Йордан Христосков при приемането на поста в МТСП

Уважаеми д-р Адемов, уважаеми колеги,
На първо място искам да благодаря на д-р Адемов за това, че той и неговият екип през последната година провеждаха премерени мерки за намаляване на социалното напрежение. Както се изрази д-р Адемов - без големи претенции, без увеличаване на дефицита.

[Пълен Текст]

06-08-2014
Изявление на д-р Хасан Адемов при предаването на поста в МТСП

Искам да благодаря на екипа на МТСП и на всички, които през тази година положиха усилия социалната политика в България да изглежда по по-приемлив начин.

[Пълен Текст]

30-07-2014
Одобрени са резултатите от редовната сесия на Международната конференция на труда

Правителството одобри резултатите от участието на правителствената част от националната тристранна делегация на България в работата на 103-та редовна сесия на Международната конференция на труда, проведена в периода 28 май-12 юни в Женева.

[Пълен Текст]

24-07-2014
Заместник-министър Росица Янкова се срещна с делегация на Федералното министерство на труда и социалните въпроси на Германия

Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова се срещна днес в МТСП с делегация на Федералното министерство на труда и социалните въпроси на Германия, водена от държавния секретар на ведомството Йорг Асмусен. Теми на разговор бяха миграцията, усвояването на средства от структурните фондове на ЕС, младежката заетост и Българо-германските центрове за професионално обучение.

[Пълен Текст]

23-07-2014
Актуализира се списъкът на стоките и услугите, които се възлагат на специализираните предприятия на хора с увреждания по ЗОП

Министерският съвет актуализира Списъка на произвежданите и доставяни стоки, на изпълняваното строителство и на предоставяните услуги, които се възлагат на специализираните предприятия или кооперации на хора с увреждания по реда на Закона за обществените поръчки. Списъкът съдържа нови позиции, предвид разширяване на дейностите на специализираните предприятия и кооперации през последните години. Досегашният списък ползва остарялото Описание 2003 на продуктите и услуги. Настоящата актуализация е в съответствие с кодовете по CPV 2007, съгласно Описание 2007 публикувано в Агенцията за обществени поръчки.

[Пълен Текст]

23-07-2014
Одобрени са допълнителни разходи за субсидирана заетост по Национална програма „Сигурност“

Министерският съвет одобри на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2014 г. за сметка на разходите по централния бюджет за 2014 г. в размер на 3 000 000 лв. С осигурените средства ще се продължи заетостта на наетите безработни лица в дейности по осигуряването на опазването на обществения ред по Национална програма „Сигурност". Целта на Програмата е да се ограничи безработицата чрез осигуряване на заетост в дейности по опазване на обществения ред. Реализацията на Програмата от една страна осигурява работа и доходи от труд на безработни лица, а от друга - допринася за подобряване на сигурността и опазване на обществения ред в страната, като допълнителен ефект е и подпомагането на възрастни и болни хора при възникване на аварии или бедствия.

[Пълен Текст]

23-07-2014
Управителят на Фонд „Условия на труд” Светлана Дянкова подписа договори за над половин милиона лева за модернизация на работни места

Управителят на Фонд „Условия на труд” (ФУТ) и заместник-министър на труда и социалната политика Светлана Дянкова подписа днес в МТСП договори за над половин милион лева за модернизация на работни места с 13 фирми. Дейностите на предприятията са в различни сектори – добив и обогатяване на руди; производство на електронни и електрически части за автомобили; строителство; текстилна промишленост и конфекция; проектиране и изпълнение на енергийни проекти; машиностроене; медицина; производство на зърнени култури.

[Пълен Текст]

19-07-2014
Приключва полезен проект за социалното предприемачество

На 18 юли 2014 г. в к.к. Боровец се проведе представяне на усъвършенствания краен продукт – Статистически модул с включени данни от НСИ за социални предприятия по Проект: „Създаване на национална база данни на МТСП за социалните предприятия в България (НБДСП-БГ)“, съгласно Договор с Европейската комисия SI2.650082. Партньори по проекта са Агенция за социално подпомагане, Национален статистически институт и Централен кооперативен съюз. Основната цел на проекта е да се създаде достоверна, база данни за социалните предприятия в България. Дейностите бяха насочени към разработване на методика за идентифициране на социално предприятие с включени показатели за наблюдение и усъвършенстване на статистическият модул за социалните предприятия към интернет страницата по социална икономика.

[Пълен Текст]

18-07-2014
Българското законодателство предвижда преференции за социалните предприятия и кооперациите на хората с увреждания

Българското законодателство предвижда преференции за социалните предприятия и кооперациите на хората с увреждания, съобщи днес в Милано заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова. Тя участва във втората пленарна сесия на Неформалния съвет на министрите по заетостта и социалната политика.

[Пълен Текст]

18-07-2014
Заместник-министър Лазар Лазаров откри заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания

Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров откри днес заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Членовете на Съвета обсъдиха и приеха проект на Списък на произвежданите и доставяни стоки, на изпълняваното строителство и на предоставяните услуги, които се възлагат на специализираните предприятия или кооперации на хора с увреждания по реда на Закона за обществените поръчки.

[Пълен Текст]

17-07-2014
Съобщение на пресцентъра

Със Заповед № РД 01-518 от 15.07.2014 г. на министъра на труда и социалната политика е определен месечният размер на целевата помощ за отопление – 65,72 лв. за предстоящия отоплителен сезон 2014/2015 година. Запазва се размерът на целевата помощ за отопление от изминалия отоплителен сезон, за да не се допусне номинално намаление на помощта съобразно определените от ДКЕВР цени на електроенергията от 1 юли т. г. Независимо от обявеното от ДКЕВР увеличение на цените на електроенергията за битови потребители не се налага увеличение на размера на помощта, защото през месец октомври 2013 г. се предприе промяна в нормативната база, съгласно която при промяна на цената на електроенергията, която води до промяна на месечния размер на целевата помощ за отопление до десет процента за съответния отоплителен сезон, целевата помощ може да се определи в размера й от предходния отоплителен сезон. Последвалите намаления на цените не се отразиха в намаляване на размера на помощта, за да се съхрани достигнатата степен на социална закрила.

[Пълен Текст]

17-07-2014
Заместник-министър Росица Янкова участва в Неформална обща среща на министрите на труда и околната среда на държавите-членки на ЕС и Неформална среща на министрите на заетостта и социалната политика

Заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова участва в Неформална обща среща на министрите на труда и околната среда на държавите-членки на ЕС и Неформална среща на министрите на заетостта и социалната политика. Съветът е първи във формат „Заетост и социална политика“ в рамките на стартиралото на 1 юли 2014 г. италианско председателство на ЕС. Форумите се провеждат в периода 17 - 18 юли 2014 в Милано, Италия.

[Пълен Текст]

16-07-2014
Заместник-министър Лазар Лазаров откри Център за обществена подкрепа в община Тунджа

Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров откри днес в село Тенево, община Тунджа, Център за обществена подкрепа. Проектът „Насърчаване на процесите на социално включване в българското село чрез разкриване на Център за обществена подкрепа в Община Тунджа“ се финансира от ФСЗ и е на обща стойност от 27 384.62 лева. Целта му е да се обхванат деца, жертви на малтретиране, насилие и неглежиране, да се осигури социална и психотерапевтична работа с тях и техните семейства.

[Пълен Текст]

10-07-2014
Заместник-министър Светлана Дянкова откри конференция за тристранния диалог

Заместник-министърът на труда и социалната политика Светлана Дянкова откри днес международна конференция в КТ „Подкрепа”. Oсновна тема на експертния форум са добрите практики в тристранния диалог на национално и регионално ниво. На форума присъстваха заместник-министърът на образованието Мукаддес Налбант, президентът на КТ „Подкрепа” д-р Константин Тренчев, изпълнителните директори на Главна инспекция по труда и Агенция по заетостта Румяна Михайлова и Асен Ангелов.

[Пълен Текст]

10-07-2014
Първо заседание на Тематичната работна група за разработване на оперативната програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица

Днес, 10 юли 2014 г. се проведе първото заседание на Тематичната работна група за разработване на оперативната програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. Заседанието на тематичната работна група бе водено от г-жа Росица Янкова, заместник-министър на труда и социалната политика, която е и ръководител на тематичната работна група. Тематичната работна група е създадена със Заповед № РД 01-412 на министъра на труда и социалната политика от 10.06.2014 г.

[Пълен Текст]

09-07-2014
Европейската комисия организира конкурс „Достъпен град“

На 05.06.2014 г. Европейската комисия обяви началото на конкурса за петото издание на наградата „Достъпен град“ за 2015 г. – европейската награда за достъпни градове.

[Пълен Текст]

08-07-2014
Заместник-министрите Росица Янкова и Лазар Лазаров се срещнаха с виетнамска делегация

Заместник-министрите на труда и социалната политика Росица Янкова и Лазар Лазаров се срещнаха днес с делегация на Социалистическа република (СР) Виетнам в МТСП. Делегацията, водена от заместник-председателя на Комисията по социалните въпроси при Националното събрание Ман Хунг, е на работно посещение в България в периода 4-13 юли 2014 г. На срещата присъства и Дък Лиу, посланик на СР Виетнам в София.

[Пълен Текст]

04-07-2014
Над 220 социални предприятия осигуряват заетост за повече от 6500 хора с увреждания

Над 220 социални предприятия осигуряват заетост за повече от 6500 хора с увреждания, съобщи днес заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на пресконференция по проект „Защитена заетост – опит, иновации и възможности”. Във форума участваха заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Янкова и изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания (АХУ) Минчо Коралски.

[Пълен Текст]

02-07-2014
Гарантиране на пълноправна възможност за достоен живот и реализация в България на бежанците и лицата с хуманитарен статут, е целта на одобрена от правителството национална стратегия за тяхната интеграцията

Правителството прие Национална стратегия за интеграцията на лицата, получили международна закрила в България за периода 2014-2020 г. Нейната цел е успешното интегриране в българското общество на хората, получили международна закрила, и ефективното използване на техния потенциал за социално-икономическото развитие на страната.

[Пълен Текст]

02-07-2014
Осигурено е допълнително финансиране за работата на 3343 лични асистенти на хора с увреждания

Правителството одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на труда и социалната политика в размер на 4 млн. лв. за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет.
Основната част от средствата ще бъдат използвани за продължаване на заетостта на наетите от началото на годината 3343 лични асистенти по Националната програма „Асистенти на хора с увреждания“.

[Пълен Текст]

02-07-2014
Българска делегация обсъди развитието на политиките за децата и семействата с колегите си от Северна Ирландия

Заместник-министрите на труда и социалната политика Светлана Дянкова и на образованието и науката Мукаддес Налбант, началникът на кабинета на министъра на труда и социалната политика Севинч Касабова, председателят на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева, изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов и експерти обсъдиха с представители на Министерството на здравеопазването, социалните услуги и обществената безопасност в Северна Ирландия въпроси, свързани с политиките за развитието на семейството и грижите за децата.

[Пълен Текст]


Архив
Търсене
Рубрики
Съобщения на пресцентъра
Календар на МТСП
Публикации
Парламентарен контрол
Международни отношения
Публикации
Фотогалерия