Р България
Начало
І
Карта на сайта
І
Контакти
І
English Version
Министерство на труда и социалната политика
 
Web МТСП
Новини
 
Съобщения на пресцентъра
23-10-2014
Информационният център на МТСП консултира над 7000 човека месечно

Информационният център на МТСП консултира над 7000 човека средномесечно през 2014 г. Oт юли 2012 г. до момента служителите са отговорили на близо 112 000 въпроса по телефона, като над половината от тях са постъпили през настоящата година. Това стана ясно днес на конференция по проект „Подобряване качеството на услугите в системата на Министерство на труда и социалната политика”. Проектът е на стойност 1 923 426 лв. и се реализира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 г. Той стартира през 2011 г. и трябваше да завърши през октомври тази година. „Кол центърът със сигурност ще продължи да действа до октомври 2015 г. заради добрата работа на екипа. Ще направим усилия да осигурим финансиране за него и през следващия програмен период до 2020 г.“, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Петя Евтимова.

[Пълен Текст]

22-10-2014
Близо 3.6 млн. лева допълнително за три национални програми за заетост

Средствата по националните програми „Сигурност“, „От социални помощи към осигуряване на заетост“ и „Старт на кариерата“ се увеличават с близо 3.6 млн. лева. Това стана ясно от проведеното днес в МТСП заседание на Националния съвет за насърчаване на заетостта (НСНЗ). Допълнителната сума е осигурена от преразпределение на средства в Националния план за действие по заетостта през 2014 г. Съгласуваната от НСНЗ промяна се утвърждава със заповед на министъра на труда и социалната политика.

[Пълен Текст]

22-10-2014
Линията на бедност за 2015 г. се увеличава с 14 на сто

Правителството определи линията на бедност за 2015 г. Тя е 286 лв. или с 14 на сто по-висока от размера й през тази година. Линията на бедност се определя на база методика, основана на данните от изследването на НСИ на бюджетите на домакинствата в България. Тя представлява инструмент, чиято цел е да се гарантира задоволяване на минималните жизнени потребности – калориен прием и структура на потребление на хранителни и нехранителни стоки и услуги.

[Пълен Текст]

21-10-2014
Експерти предлагат на следващия кабинет комплекс от мерки за стабилизиране на осигурителната система

Консултативният съвет за оптимизация на осигурителната система (КСООС) към служебния министър на труда и социалната политика е готов с голям пакет от предложения за реформи в системата. Повечето от тях са разработени в различни варианти. Документът съдържа предложенията за промени в нормативни документи или разписването на нови, несъществуващи сега разпоредби, мотивите за промени и финансови разчети.

[Пълен Текст]

21-10-2014
Започна европейската седмица за безопасност и здраве при работа 2014 г.

Започна европейската седмица за безопасност и здраве при работа 2014 г. Кампанията, организирана от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа и партньорските й организации, ще продължи до 24 октомври. Под мотото „Здравословни работни места – управлявай стреса“ ще се организират информационни събития в цяла Европа.

[Пълен Текст]

18-10-2014
Ранното пенсиониране в специалните ведомства се запазва, минималните пенсионни възрасти за различните длъжности ще се обсъждат с ресорните министерства и синдикатите

Във връзка с днешния протест на представители на специални ведомства МТСП пояснява, чe никога не е обсъждана отмяна на ранното пенсиониране за служителите в специалните ведомства. То се запазва, като се предлага да се въведе минимална възраст за пенсиониране, диференцирана за различните длъжности в Министерство на вътрешните работи (МВР), Министерство на отбраната (МО) и Министерство на правосъдието (МП) според тяхната специфика.

[Пълен Текст]

17-10-2014
Целевата помощ за отопление се увеличава на 361 лева

Целевата помощ за отопление се увеличава от 65,72 лева на 72,20 лева месечно и става 361 лева за целия сезон от 1 ноември до 31 март. Това е предвидено в проекта за изменение на Наредбата за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление, публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на труда и социалната политика.

[Пълен Текст]

16-10-2014
България и Великобритания ще си сътрудничат в борбата срещу недекларираната заетост и социалната сигурност

България и Великобритания ще си сътрудничат в борбата срещу недекларираната заетост, за прилагането на правилата относно реда и условията на заетост в случай на трансгранична работа и предоставяне на услуги, както и за превенцията на експлоатация при случаи на трансгранична заетост и принудителен труд и за прилагането на регламентите за социална сигурност.

[Пълен Текст]

15-10-2014
Вицепремиерът Йордан Христосков: Диференцирана минимална възраст за пенсиониране в специалните ведомства е необходима, конкретните възрасти ще са предмет на широко обсъждане

През 2013 и 2014 г. Съветът на Европейския съюз препоръча на България „да премахне постепенно възможностите за ранно пенсиониране“, както и други промени в сферата на социалното осигуряване.* В отговор на тези препоръки Консултативният съвет за оптимизация на осигурителната система (КСООС) към министъра на труда и социалната политика разработва различни варианти за реформа. В тях се търсят решения на множество въпроси, включително на една от основните критики на ЕС - за ефективната възраст за пенсиониране в България, която е най-ниската в Европа.

[Пълен Текст]

10-10-2014
Вицепремиерът Йордан Христосков: Работодатели заявиха близо 10 хиляди места по схема „Младежка заетост“

По схема „Младежка заетост“ само за две седмици са заявени близо 10 хиляди работни места, заяви днес в Министерския съвет вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. „В периода 15-29 септември, през който работодателите можеха да кандидатстват по схема „Младежка заетост“, са заявени 6486 работни места за стажуване и 3471 за чиракуване на младежи до 29 г.”, посочи министър Христосков. Той поясни, че заявките на работодателите са предимно за сервитьори, бармани, готвачи, експерти по маркетинг, медицински работници, счетоводители.

[Пълен Текст]

08-10-2014
Наследниците на починалите при инцидента в завода в Горни Лом ще бъдат подпомогнати от правителството

Правителството одобри допълнителни разходи в размер на 150 000 лева по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2014 г. Средствата са за изплащане на еднократна финансова помощ на законните наследници на починалите при инцидента в завода за взривни вещества „Миджур“ в с. Горни Лом на 1 октомври 2014 г.

[Пълен Текст]

08-10-2014
Вицепремиерът Йордан Христосков: Създаването на качествени работни места е приоритет за пазара на труда

Създаването на качествени работни места в сектори с висока добавена стойност е приоритет за пазара на труда, заяви днес в Милано вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Той участва в конференция на високо равнище по въпросите на заетостта в Европа, организирана от италианското правителство в партньорство с Европейската комисия и Европейския съвет.

[Пълен Текст]

07-10-2014
Вицепремиерът Йордан Христосков: Работодателят носи основната отговорност за взрива в завода в с. Горни Лом

„Основната отговорност за инцидента в завода за производство и съхранение на взривни вещества и утилизация на боеприпаси в с. Горни Лом, собственост на „Видекс” АД, се носи от работодателя. Той се е отнасял с пренебрежение и престъпна небрежност към предписанията на служба “Контрол на общоопасните средства” (КОС) и Главна инспекция по труда (ГИТ)“. Това каза в сутрешния блок на БТВ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. По неговите думи сред вероятните причини за взрива са неспазването на технологичния процес и високите производствени норми.

[Пълен Текст]

02-10-2014
Във взривения завод ГИТ е наложила 7 акта от началото на годината

Главна инспекция по труда е наложила 7 акта за установяване на административни нарушения във взривената фабрика „Миджур” от началото на годината досега. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков днес при посещението си на мястото на инцидента в Горни Лом. Сериозни нарушения на безопасността на труда, но не пряко свързани с живота и здравето на хората, са били констатирани при проверка на инспекцията преди два месеца.

[Пълен Текст]

01-10-2014
МС прие план за мониторинг за 2014 г. на актуализираната национална стратегия за демографско развитие

Министерският съвет на Република България прие отчет за 2013 г. и план за 2014 г. за мониторинг на изпълнението на актуализираната национална стратегия за демографско развитие на населението в Р България (2012-2030 г.).

[Пълен Текст]

30-09-2014
Обществените трапезарии отварят врати на 1 октомври

От 1 октомври т.г. в цялата страна започват работа 179 обществени трапезарии. 13 252 човека в крайна нужда ще получават безвъзмездно топъл обяд - супа, основно ястие и хляб. Трапезариите ще работят всеки ден без събота, неделя и официалните празници в продължение на три месеца.

[Пълен Текст]

25-09-2014
Вицепремиерът Йордан Христосков: Всички социални плащания през месец септември вече са извършени

Всички социални плащания през месец септември вече са извършени. Изплатени са семейните помощи за деца, месечните социалните помощи, интеграционните добавки за хора с увреждания. Разплатени са също така близо 9,5 млн. лева помощи за отопление и 9 млн. лв. за първокласници. Това съобщи при посещението си в Сливен, Ямбол и Бургас днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

[Пълен Текст]

25-09-2014
Вицепремиерът Йордан Христосков: Протестът в ТЕЦ-Сливен не е индустриален

“Протестът в ТЕЦ-Сливен не е индустриален - не е свързан с взаимоотношения между работници и работодател. Там няма забавени заплати“, заяви днес при посещението си в Сливен вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

[Пълен Текст]

24-09-2014
Министерският съвет прие проект на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР) 2014-2020 г.

Министерският съвет прие проект на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР) 2014-2020 г.

Заложеният бюджет на ОП РЧР 2014-2020 е в размер на 2.136 млрд.лв., включително 14,1% националното съфинансиране. В тази сума влизат 108 млн. лв. от бюджета на Европейския съюз по Инициативата за младежка заетост. Към тях ще бъдат добавени близо 150 млн. лв. от Европейския социален фонд, като общият размер на целевите средства за подкрепа на младите хора е в размер на близо 258 млн. лв. ОП РЧР 2014-2020 е с най-голяма степен на готовност за стартиране от всички оперативни програми през новия програмен период. Очаква се да бъде утвърдена през ноември 2014 г.

[Пълен Текст]

24-09-2014
Министерски съвет одобри промени в наредбата за посредническа дейност по наемане на работа

Министерският съвет одобри промени в Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа:

- Разширява се обхватът на лицата, които могат да осъществяват посредническа дейност, като се включват лицата с право да предоставят посреднически услуги по заетостта съгласно законодателството на друга държава - членка на Европейския съюз, или на друга държава - страна по Споразумението за Европейско икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария, без да подлежат на регистрация, когато извършват тези услуги временно или еднократно в Република България;

[Пълен Текст]

23-09-2014
Вицепремиерът Христосков: Пенсиите няма да се намаляват

В Консултативния съвет за оптимизиране на осигурителната система въобще не е обсъждан вариант за намаление на пенсиите, съобщи днес в МТСП вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Той подчерта, че при прилагането на Швейцарското правило, което се подкрепя от всички членове на съвета, ще има увеличение, а не намаление на пенсиите.

[Пълен Текст]

23-09-2014
Близо 80 ромски медиатори са работили в бюрата по труда от началото на годината

Близо 80 ромски медиатори са работили от началото на годината в 63 бюра по труда в страната. Тяхната работа е насочена към осигуряване на заетост, повишаване на конкурентността и насърчаване на предприемачеството на безработни лица от ромски произход. Това стана ясно на заседание на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. В него участваха вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков и заместник-министърът на труда и социалната политика Спаска Петрова.

[Пълен Текст]

19-09-2014
Вицепремиерът Йордан Христосков: Размерът на енергийната помощ ще се увеличи с процента на повишение на цената на електроенергията

Размерът на енергийната помощ ще се увеличи с процента на повишение на цената на електроенергията, заяви днес в Благоевград вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

[Пълен Текст]

19-09-2014
37,5 млн. лева допълнително за „Подкрепа за заетост“ и „Личен асистент“ по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г.

30 млн. лева допълнително отиват към популярната сред работодателите операция „Подкрепа за заетост“ за субсидирана заетост в реалната икономика. Още 7,5 млн. лева ще бъдат отпуснати за продължаване на услугата „Личен асистент“ за хора с увреждания. Тези средства идват от очаквани икономии по други проекти в сферата на пазара на труда, финансирани от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОП РЧР) 2007-2013 г. По-голямата част от парите ще бъдат спестени по приоритетна ос 2 „Повишаване на производителността и адаптивността на заетите”.

[Пълен Текст]

17-09-2014
Наследниците на загиналите при наводнението в област Бургас ще бъдат подпомогнати от правителството

Правителството отпусна 30 000 лв. по бюджета на Министерството на труда и социалната политика за 2014 г. Със средствата ще бъдат подпомогнати финансово законните наследници на хората, загинали при наводненията в област Бургас в началото на месеца.

[Пълен Текст]

16-09-2014
Срокът за договаряне на минималните осигурителни доходи по икономически дейности изтича в края на седмицата

Крайният срок за подписване на споразумения за минимални осигурителни доходи (МОД) по икономически дейности между работодатели и синдикати изтича в петък, 19 септември 2014 г. Това стана ясно от проведената днес в МТСП среща на работната група по определяне на МОД.

[Пълен Текст]

15-09-2014
Вицепремиерът Йордан Христосков: МТСП ще направи преглед на интеграционните мерки за бежанците

Министерството на труда и социална политика ще направи преглед на дейностите, разписани в проекта на План за действие по интеграция за 2014 г. Най-неотложните мерки, които ще бъдат осигурени на чужденците, получили международна закрила, са курсове по български език и преход към професионално обучение. Това стана ясно след срещата на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков с Роланд-Франсоа Вейл, представител на Върховния комисар за бежанците на ООН (ВКБООН) за България.

[Пълен Текст]

15-09-2014
Посолството на Израел в България ще помогне на пострадалите от наводненията в община Мизия

Посолството на Израел в България ще помогне на пострадалите от наводненията в община Мизия в рамките на кампанията „Топло сърце“, която то организира. Това стана ясно след среща днес в МТСП между заместник-министъра на труда и социалната политика Спаска Петрова и израелска делегация, водена от Саусан Хасон, втори секретар и заместник-ръководител на израелската мисия в България.

[Пълен Текст]

15-09-2014
Заместник-министър Спаска Петрова откри учебната година в ОУ „Васил Левски“ в село Видраре

Заместник-министърът на труда и социалната политика Спаска Петрова откри днес учебната 2014/2015 г. в ОУ „Васил Левски“ в с. Видраре, община Правец. Училището е част от програмата ,,Намаляване на отпадането на ромски ученици от училище - Всеки ученик може да бъде отличник”, реализираща се от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе".

[Пълен Текст]

10-09-2014
Близо 411 000 лева са изплатени като еднократни помощи на пострадали от наводненията в област Враца

Близо 411 000 лева са изплатени като еднократни помощи на пострадали от наводненията в област Враца. Подадените молби в различни населени места в областта към момента са 1602, изплатени са близо 1300. Това стана ясно след среща на заместник-министъра на труда и социалната политика Спаска Петрова с териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта в област Враца. Съгласно правилника за социално подпомагане пострадалите могат да поискат и, ако отговарят на условията, да получат еднократна помощ в размер на 325 лева.

[Пълен Текст]

10-09-2014
Одобрен е проектът на Оперативна програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица

Приет е проектът на Оперативната програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г., съобщи на пресконференция след правителственото заседание днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Приемането й от Министерския съвет е основа за провеждане на официални преговори с Европейската комисия по нея.

[Пълен Текст]

09-09-2014
Вицепремиерът Йордан Христосков: Държавата помага във всички пострадали от наводненията райони

Държавата помага във всички пострадали от наводненията райони, увери днес в Пазарджик вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков. Той подчерта, че социалните работници от териториалните структури на Агенцията за социално подпомагане първи оказват помощ на пострадалите.

[Пълен Текст]

06-09-2014
Вицепремиерът Йордан Христосков: В област Стара Загора е създадена стриктна организация за отстраняване на щетите от бедствията

Възможно най-бързо ще бъдат отпуснати еднократните помощи за пострадалите

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков посети днес най-силно пострадалите селища от наводненията в Стара Загора - Раднево, Гълъбово и Опан, в които е обявено бедствено положение. Той участва в заседанието на кризисния щаб за справяне с наводненията в Стара Загора.

[Пълен Текст]

05-09-2014
Социалните служби в наводнените райони приемат молби за еднократни помощи

Териториалните поделения на Агенцията за социално подпомагане в наводнените през миналата нощ и днес селища имат готовност да приемат молби за еднократни помощи от лица и семейства, засегнати от бедствието.

[Пълен Текст]

03-09-2014
Агенцията за социално подпомагане ще бъде Управляващ орган на новата оперативна програма за подпомагане на най-нуждаещите се лица

Агенцията за социално подпомагане ще бъде Управляващ орган на новата Оперативна програма „Фонд за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г.“. Програмата ще подкрепя разпределението на храни и други основни материални помощи за най-нуждаещите се лица, като целта е да се намали социалното изключване на най-бедните.

[Пълен Текст]

02-09-2014
МТСП и УНИЦЕФ са партньори в намаляването на детската бедност и реформата на системата за младежко правосъдие

Министерството на труда и социалната политика и УНИЦЕФ са партньори в намаляването на детската бедност и реформата на системата за детско и младежко правосъдие. Това стана ясно днес на среща между вицепремиера и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков и представителя на УНИЦЕФ за България Таня Радочай.

[Пълен Текст]


Архив
Търсене
Рубрики
Съобщения на пресцентъра
Календар на МТСП
Публикации
Парламентарен контрол
Международни отношения
Публикации
Фотогалерия