Р България
Начало
І
Карта на сайта
І
Контакти
І
English Version
Министерство на труда и социалната политика
 
Web МТСП
Новини
 
Съобщения на пресцентъра
18-12-2014
Министър Калфин се срещна с представители на бизнеса у нас

Той изрази готовност за обсъждане на идеи и предложения от страна на бизнеса за намиране на най-бързи и ефективни решения на проблеми в трудовите отношения

По време на работна среща с членове на Българския форум на бизнес лидерите, министър Ивайло Калфин изрази желание и готовност за открит диалог с бизнеса за намиране на конструктивни решения на съществуващи проблеми в сферата на труда и социалната политика. Той апелира лидерите да проявят инициатива и да изготвят свои предложения за решение на проблеми, касаещи отделните сектори. Целта е те в последствие да бъдат обобщени и обсъждани и на базата на тях да бъдат намерени ефективни и трайни решения.

[Пълен Текст]

18-12-2014
Трудовата миграция и системите за социална сигурност обсъдиха вицепремиерът Калфин и холандският посланик Том ван Оорсхот

Трябва да се фокусираме върху положителните примери на миграцията, отбеляза Калфин

Трудовата миграция и системите за социална сигурност обсъдиха на специална среща вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и посланикът на Холандия в България Том ван Оорсхот. Разговорът беше фокусиран основно върху условията на труд, заплащането и безопасността и здравето при работа на българите, които работят в Холандия.

[Пълен Текст]

17-12-2014
Два пъти ще се повишава минималната работна заплата през 2015 г.

360 лв. ще бъде новият размер на минималната месечна работна заплата за страната от 1 януари 2015 г. От 1 юли тя ще се увеличи още веднъж и ще стане 380 лв.

[Пълен Текст]

17-12-2014
Приет е Национален план за 2015 г. за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете

Правителството прие Национален план за действие за насърчаване на равнопоставеността на жените и мъжете за 2015 г. Фокусът в него е поставен върху насърчаването на балансираното участие представителите на двата пола в процесите на вземането на решения в икономиката, с оглед оползотворяване на потенциала на високо образованите и квалифицирани специалисти.

[Пълен Текст]

16-12-2014
Вицепремиерът Ивайло Калфин се срещна с посланика на Турция Н.Пр. Сюлейман Гьокче

„За да бъдат успешни, енергийните проекти трябва да бъдат търговски оправдани и по европейски правила“, подчерта вицепремиерът Калфин
Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин се срещна днес с посланика на Турция у нас Н.Пр. Сюлейман Гьокче. На срещата беше обсъдено състоянието и перспективите на двустранните отношения в социалната област.

[Пълен Текст]

15-12-2014
Вицепремиерът Калфин обсъди в Берлин политическата обстановка в страната ни с председателя на Българо-германския форум Гернот Ерлер

Ерлер изрази готовност за укрепване и развитие на ролята на България в регионален план

Политическата обстановка в България, необходимостта от засилване на ефективността на европейските инициативи и степента на усвояване на европейските фондове бяха сред водещите теми, които обсъдиха на среща днес министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин и председателят на Българо-германския форум Гернот Ерлер. Срещата на вицепремиера беше част от посещението на българската правителствена делегация в Берлин.

[Пълен Текст]

14-12-2014
Министър Калфин даде срок от 3 месеца на социалните партньори за постигане на решение за ранното пенсиониране на работещите 1ва и 2ра категория

Дотогава се запазва настоящото положение, регламентирано от Кодекса за социалното осигуряване

На срещата на министър Калфин със социалните партньори, отново не беше взето решение за състоянието на Параграф 4 от Кодекса за социално осигуряване, който регламентира ранното пенсиониране на работещите 1-ва и 2-ра категория. Настояването на министъра беше да се достигне до консенсус още днес, но социалните партньори предпочетоха поредното му отлагане. Министърът прие разглеждането на Параграф 4 да бъде включено към целия пакет от пенсионната реформа, който предстои да бъде приет до края на март 2015 г., както беше решено с Меморандума за разбирателство в МС по-рано днес. На днешната среща участие взеха и министърът на финансите Владислав Горанов и Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в 43-тото НС.

[Пълен Текст]

14-12-2014
Вицепремиерът Калфин прие аргументите на синдикатите за удължаване на срока за преговори по пенсионната реформа с три месеца, в името на устойчиво решение

Правителството подписа меморандум за разбирателство с КНСБ и КТ „Подкрепа“.

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин прие аргументите на синдикатите за удължаване на преговорите по пенсионната реформа до 31 март 2015 г. Това стана ясно след среща днес между представители на правителството и на синдикалните организации в Министерски съвет. След нея беше подписан Меморандум за разбирателство между страните, според който през 2015 г. няма да се увеличава възрастта за пенсиониране, а до края на март трябва да се постигне дългосрочно решение по въпросите, свързани с пенсионната възраст и всички останали компоненти на пенсионната система. През 2015 г. ще се запази законовото изискване за 4 месеца увеличение на годините за стаж.

[Пълен Текст]

13-12-2014
Министър Калфин се срещна и с представители на МВР във връзка с предстоящата пенсионна реформа

От Синдикалната федерация на служителите в МВР ще предложат вариант за промени в условията на пенсиониране на служителите на ведомството

Във връзка с широкото обсъждане на предстоящата пенсионна реформа, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин по-рано днес се срещна и с председатели на Синдикална федерация на служителите в Министерство на вътрешните работи (СФСМВР).

[Пълен Текст]

13-12-2014
Автобуси за 2.1 млн.лв. получиха 32 общини по Проекта за социално включване на МТСП

Вицепремиерът Калфин връчи ключове от 32 специализирани автобуса на кметове от цялата страна

„По Проекта за социално включване (ПСВ) на МТСП 44 общини-бенефициенти трябва да получат общо 44 превозни средства на стойност над 4 млн.лв. Днес имам удоволствието да връча ключовете за 32 автобуса на същия брой общини. Останалите, предвидени в проекта, очакваме да пристигнат в страната до края на 2014 г. и се надявам, че ще успеем и тях да предадем на общините, още в началото на другата година“, съобщи по време на символичната церемония по връчване на ключове от автобусите, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той подчерта, че големият мащаб на Проекта ще позволи на общините да осигурят на семействата и децата в нужда интегрирани услуги, адаптирани за всеки отделен случай. Той припомни още, че ПСВ се реализира със заем от Световната банка в размер на над 61 млн. лева.

[Пълен Текст]

12-12-2014
Министър Калфин: „Промените в условията за пенсиониране на служителите в специалните ведомства трябва да доведат до по-голяма предвидимост, устойчивост и справедливост на осигурителната система”

Експертен съвет към Министерството на отбраната ще направи анализ и ще предложи на МТСП варианти за промени в условията за пенсиониране на военнослужещите.

[Пълен Текст]

12-12-2014
Министър Калфин обсъди младежката заетост с н.пр. Детлеф Лингеман, посланик на Германия

Германия е държавата с най-ниско ниво на младежката безработица в ЕС – 7.7%. За същия период страната ни се нарежда на 15 място, с 21.5%

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин се срещна днес с посланика на Германия у нас н.пр. Детлеф Лингеман. Двете страни подчертаха успешното си сътрудничество в областта на труда и социалната политика. Посланикът отбеляза, че за немския бизнес България има голям потенциал и изрази очакванията си за положителен резултат от планираните от правителството реформи.

[Пълен Текст]

11-12-2014
МТСП се стреми да подготви дългосрочни решения за стабилизиране на пенсионната система

Предложенията ще бъдат готови до началото на следващата бюджетна процедура

“Министерството на труда и социалната политика се стреми да подготви дългосрочни решения за стабилизиране на пенсионната система”, каза днес съветникът на министъра на труда и социалната политика Николай Николов. Той ръководи заседание на Работната група по пенсионната система в МТСП. По време на дискусията с представители на НОИ, Министерство на финансите и социалните партньори се обсъдиха средносрочни и дългосрочни мерки за стабилизиране на социалното осигуряване.

[Пълен Текст]

11-12-2014
Министър Ивайло Калфин изрази готовност и воля за справяне с младежката безработица

През 2015 г. приоритетно ще се осъществяват обучения, адаптирани към нуждите на пазара на труда

„Младежката заетост ще бъде приоритетна през следващите години за екипа на МТСП. Целта е да се подобри качеството на живот на младежите, чрез повишаване на трудовата им заетост. В тази връзка през 2015 г. приоритетно ще се осъществяват обучения, адаптирани към нуждите на пазара на труда. Учебните и студентските практики, стажуването след завършването на образование, чиракуването и обучението чрез работа (дуално обучение), ще се използват като възможности за улесняване на прехода от образование към заетост“. Това заяви на „Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси“, проведен днес в Брюксел, министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

[Пълен Текст]

10-12-2014
Екипът на МТСП ще търси трайни решения в сферата на труда и социалната политика

Предвижда се ресорен зам.-министър изцяло за пенсионната реформа

„Основните приоритети в работата на МТСП са промени в пенсионната система, активирането на трайнобезработните на пазара на труда и осигуряването на ефективно социално подпомагане“, съобщи на пресконференция днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той представи екипа си и запозна подробно журналистите с мерките и финансирането, заложени в новия програмен период (2014-2020 г.) на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР) и Оперативна програма за храни по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица.

[Пълен Текст]

08-12-2014
България получи 104,8 млн. евро по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г.

България получи 104 815 264 евро по Оперативната програма за храни по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица (ФЕПНЛ) 2014-2020 г., след като Европейската комисия одобри новия програмен период на 5 декември 2014 г. Програмата представлява стратегически документ за усвояване на финансови средства, които са финансирани едновременно от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица на Европейския съюз и националните бюджети на страните-членки, в рамките на седемгодишния програмен период. Общата стойност на средствата за реализация на предвидените за страната ни мерки са 123 312 075 евро, като 15% от тях (18 496 812 евро) са финансирани от български национален бюджет. Управляващ орган на (ФЕПНЛ) 2014-2020 г. е Агенцията за социално подпомагане.

[Пълен Текст]

04-12-2014
Вицепремиерът Ивайло Калфин се срещна с генералния директор на дирекция "Заетост, социални въпроси и приобщаване" в ЕК Мишел Сервоз

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин се срещна в Брюксел с генералния директор на дирекция "Заетост, социални въпроси и приобщаване" в Европейската комисия (ЕК) Мишел Сервоз.

По време на срещата Мишел Сервоз поздрави министър Калфин за старта на първата за страната за новата финансова рамка 2014 – 2020 г. на ЕС оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и изрази увереност, че до дни ще бъде одобрена и Оперативната програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г. Той изрази одобрението на ЕК към социалната политика на правителството.

[Пълен Текст]

03-12-2014
3 декември - Международен ден на хората с увреждания

На трети декември отбелязваме Международния ден на хората с увреждания. Трети декември е денят, в който говорим за хората с увреждания и всеки от нас осъзнава колко много са предизвикателствата, за да се направи по-качествен животът на тези хора и да се преодолее тяхната изолация.

[Пълен Текст]

01-12-2014
Правителството одобри Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г.

Министерският съвет одобри проекта на Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г. В него се предвижда запазване размерите и съотношенията на осигурителните вноски за държавното обществено осигуряване.

[Пълен Текст]

28-11-2014
Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 е първата оперативна програма, която стартира в България

Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” /ОПРЧР/ 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд /ЕСФ/, е първата оперативна програма, която ще стартира в България за новата финансова рамка 2014 – 2020 г. на Европейския съюз. Tя бе одобрена от Европейската комисия днес, 28 ноември 2014 г.

[Пълен Текст]

28-11-2014
Вицепремиерът Калфин се срещна с посланика на Япония Н.Пр. Такаши Коидзуми

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин се срещна днес в МТСП с посланика на Япония Н.Пр. Такаши Коидзуми. На срещата двете страни изразиха желание за развитие на двустранните отношения между България и Япония в областта на труда и социалната политика.

[Пълен Текст]

26-11-2014
Вицепремиерът Ивайло Калфин ще е председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество

Правителството определи за председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Представител на правителството в НСТС ще бъде и министърът на финансите Владислав Горанов.

НСТС е органът, в който се осъществяват консултациите между държавата и представителните организации на работниците и служителите и на работодателите по регулирането на трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения, както и въпросите на жизненото равнище. Състои се от по двама представители на имащите право на участие в него страни.

[Пълен Текст]

26-11-2014
26 деца ще получат персонални пенсии

26 деца без право на наследствена пенсия от починал родител ще получат персонални пенсии в размер на 101,70 лв. месечно, реши правителството. Пенсиите в размер на 90 на сто от социалната пенсия за старост ще се изплащат от 1 декември 2014 г. По този начин ще бъдат подпомогнати 19 семейства за издръжката на децата, останали в затруднено финансово положение след загубата на единия или двамата родители.

[Пълен Текст]

25-11-2014
Министър Калфин се срещна с колегите си от Румъния, Хърватия и Черна гора

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин проведе днес работни срещи с колегите си от Румъния, Хърватия и Черна гора.

[Пълен Текст]

25-11-2014
България и Македония подписаха Меморандум за сътрудничество в областта на трудовото право, пазара на труда и борбата с недекларирания труд

Меморандум за сътрудничество в областта на трудовото право, пазара на труда и борбата с недекларирания труд подписаха днес министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министърът на труда и социалната политика на Македония Диме Спасов.

[Пълен Текст]

25-11-2014
МТСП организира информационен форум за равенството между половете

Министерството на труда и социалната политика проведе информационен форум по проект „Равенство във вземането на решения в икономиката“, финансиран по Програма „Прогрес” на Европейската комисия. Семинарът се състоя в периода 24 - 25 ноември 2014 г. в София. Партньор на инициативата е Центърът за икономическо развитие.

[Пълен Текст]

25-11-2014
Вицепремиерът Ивайло Калфин: Постигането на устойчиви резултати в социалната сфера става чрез активен диалог със социалните партньори

„Постигането на устойчиви резултати в социалната сфера става чрез активен диалог със социалните партньори“, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин при откриването на петата регионална кръгла маса „Социален диалог в Югоизточна Европа”. Форумът се организира от Министерството на труда и социалната политика и фондация „Фридрих Еберт” в сътрудничество с българските профсъюзи и асоциациите на работодателите.

[Пълен Текст]

24-11-2014
Вицепремиерът Ивайло Калфин ще открие регионална кръгла маса за социалния диалог

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще открие петата регионална кръгла маса „Социален диалог в Югоизточна Европа” утре, 25 ноември 2014 г. Началото на форума е в 9:00 часа, хотел „Sofia Hotel Balkan“, зала „Сердика“.

[Пълен Текст]

20-11-2014
Проф. Красимира Средкова е избрана за член на Европейския комитет за социални права

На 19 ноември 2014 г. в Страсбург, в рамките на редовното 1212-то заседание на Комитета на постоянните представители на Съвета на Европа, се проведоха избори за членове на Европейския комитет за социални права (ЕКСП). Българският кандидат проф. д-р Красимира Средкова беше убедително избрана за член на ЕКСП с 36 гласа.

[Пълен Текст]

19-11-2014
Близо 1 235 000 пенсионери ще получат коледни добавки

Правителството одобри допълнителен трансфер от 50 млн. лв. по бюджета на държавното обществено осигуряване за 2014 г. за коледни добавки към пенсиите. Хората с пенсии или сбор от пенсии, заедно с добавките и компенсациите към тях, за м. декември до 286 лв. включително, ще получат по 40 лв. По този начин ще бъдат подпомогнати около 1 235 000 пенсионери с месечни доходи до определената линия на бедност. Средствата се осигуряват чрез преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.

[Пълен Текст]

17-11-2014
Проект „Красива България“ открива кампания за набиране на кандидати за участие през 2015 година

Проект „Красива България” при МТСП открива днес, 17 ноември 2014 г., кампания за набиране на кандидати за участие през 2015 г., която ще продължи до 19 януари 2015 г., включително.

В периода на кампанията, всеки работен ден между 9:00 ч. и 17.30 ч., кандидатите могат да подадат в регионалните звена на Проект „Красива България” своите проекто-предложения по следните три мерки:

1. Мярка М01 „Подобряване на обществената среда в населените места”;

2. Мярка М02 „Подобряване на социалната инфраструктура”;

3. Мярка М02-01 „Подобряване на социалните услуги от резидентен тип”.

[Пълен Текст]

14-11-2014
Над 12 300 безработни са започнали в реалната икономика в област Варна

Над 12 300 безработни са започнали в реалната икономика в област Варна от началото на годината. Това стана ясно след среща между вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и териториалните структури на МТСП в област Варна. Срещата се състоя днес, 14.11.2014 г., в Професионалния информационен център на областния град.

[Пълен Текст]

13-11-2014
Заместник-министър Спаска Петрова участва в конференция за правата на хората с увреждания

Заместник-министърът на труда и социалната политика Спаска Петрова участва в международна конференция в Центъра за развитие на човешките ресурси и регионални инициативи, която се състоя в периода 12-13 ноември 2014 г.

[Пълен Текст]

12-11-2014
Одобрен е проектът на Оперативна програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица

Правителството прие проекта на Оперативна програма по Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица 2014-2020 г. и го внася за окончателно одобряване от Европейската комисия. Програмата е стратегически документ за усвояване на финансови средства, съфинансирани от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица на Европейския съюз и националния бюджет в рамките на програмния период 2014-2020 г., който ще обхване територията на цялата страна.

[Пълен Текст]

07-11-2014
Изявление на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин при приемането на поста в МТСП

Искам да благодаря на г-н Христосков и на всички вас за това, което сте направили под негово ръководство. Институциите в България не са създадени вчера, не започват с всеки нов министър и не свършват с него. В тях е трудът на много професионалисти и ще разчитам, че това ще е и духът на работа на министерството. Иска ми се резултатите от работата да са видими. Трудът и социалната сфера, особено в тази икономическа среда, са един изключително тежък ресор с много очаквания и ограничени ресурси.

[Пълен Текст]

07-11-2014
Изявление на проф. д-р Йордан Христосков при предаването на поста в МТСП

Много радостен е фактът, че министърът на труда в новото правителство е и вицепремиер. Аз съм бил и само министър на труда, макар и в служебно правителство, и сега отново в служебно – и вицепремиер. Разликата е огромна. Ще имате много повече възможности да отстоявате социалните каузи като вицепремиер, отколкото като обикновен министър – уверявам ви в това. Позволете ми да изкажа благодарност към ръководството на МТСП, на целия политически кабинет, на директорите, с които работим.

[Пълен Текст]

05-11-2014
Пет последователни почивни дни ще има за Нова година

С пет последователни почивни дни ще разполагаме за посрещането на новата 2015 година след днешното решение на правителството да обяви 2 януари (петък) за почивен ден. Новогодишните празници започват на 31 декември, който е неработен ден, и ще продължат до 4 януари включително. Самият 2 януари ще се отработва на 24 януари (събота).

[Пълен Текст]

03-11-2014
Социалните плащания за ноември и декември са под въпрос, ако бюджетът за 2014 г. не се актуализира

„Най-важната работа на служебното правителство е актуализацията на държавния бюджет. По предварителни разчети за различни видове социални помощи до края на годината са необходими допълнително 33 млн. лв. Ако бюджетът не се актуализира, има опасност да не могат да бъдат извършени плащанията за ноември и декември“, съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков на пресконференция в Министерския съвет. Заедно с останалите министри от социалния ресор – на здравеопазването, на образованието и науката, на културата и на младежта и спорта, той информира за свършеното до момента и за приоритетите до края на тази година.

[Пълен Текст]


Архив
Търсене
Рубрики
Съобщения на пресцентъра
Календар на МТСП
Публикации
Парламентарен контрол
Международни отношения
Публикации
Фотогалерия