Р България
Начало
І
Карта на сайта
І
Контакти
І
English Version
Министерство на труда и социалната политика
 
Web МТСП
Новини
 
Съобщения на пресцентъра
04-05-2015
Официална позиция на МТСП във връзка с провелата се днес пресконференция на синдикати, представляващи служители на МВР

Във връзка с днешната пресконференция на синдикати, които представляват служители в МВР, пресцентърът на МТСП напомня, че предлаганите промени са правени с мисъл и грижа за работещите в сектор „Сигурност”, в защита на техните трудови и социални права и като се отчита солидарният характер на пенсиите, изплащани от Националния осигурителен институт. Това е било заявявано няколкократно на срещите с ръководството на МВР и представители на работещите в него. Редица от предложенията за законови промени в пенсионната система са именно в отговор на настояванията на представителите на сектор „Сигурност” :

[Пълен Текст]

30-04-2015
Стартира дуалното обучение, за което министър Калфин настоява още от началото на мандата си

Споразумение за създаването на Тематичен фонд за изпълнение на проект „Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система“ беше подписано днес в Президенството, между вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, вицепремиера по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министъра на образованието Тодор Танев, министъра на икономиката Божидар Лукарски и посланика на Конфедерация Швейцария у нас – н.пр. Денис Кнобел.

[Пълен Текст]

30-04-2015
През май по европрограмата на МТСП стартират три операции за социално включване за близо 204 млн. лева

През май по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 стартират три операции за социално включване за близо 204 млн. лева, съобщи днес в Пловдив заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова. Тя участва в десетия национален форум на доставчиците на социални услуги. Събитието се организира от Национален алианс за социална отговорност в партньорство с МТСП.

[Пълен Текст]

29-04-2015
Министър Калфин: Целта ни е да направим по-активни над 40 000 млади хора

„Младите хора трябва да имат избор, който да е съзнателен и да ги води към активност. Това, което ние трябва да се опитаме да направим, е да покажем на възможно най-широк кръг от млади хора, че оперативната програма на министерството на труда дава възможности за реализация.

[Пълен Текст]

29-04-2015
Министерският съвет одобри промените на министър Калфин в Закона за семейни помощи за деца

Правителството одобри и предлага на Народното събрание да приеме промени в Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД). Тяхната цел е повишаване на ефективността и целенасочеността на семейното подпомагане чрез насърчаване на отговорното родителство, осигуряване на по-висок интензитет на подпомагане до трето дете и по-голяма социална справедливост.

[Пълен Текст]

29-04-2015
Създаване на мрежа на Инспекциите по труда в Европа обсъдиха международни експерти във Виена

Създаване на мрежа на Инспекциите по труда в Европа обсъдиха експерти на международна среща във Виена в периода 28-29 април 2015 г. Мрежата на контролните органи ще даде възможност за провеждане на съвместни инициативи за ограничаване на трудовата експлоатация на местно, национално и международно ниво.

[Пълен Текст]

28-04-2015
Младежите са потенциалът на пазара на труда

„Развитието на IT сектора в България води до икономически растеж, повишаване на конкурентоспособността и създаване на нови работни места. В този сектор младежите са потенциалът на пазара на труда“, това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев на форума „Електронни умения за създаване на заетост и икономически растеж“, организиран от Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ).

[Пълен Текст]

28-04-2015
Обръщение на вицепремиера Калфин по случай Световния ден за безопасност и здраве при работа

Уважаеми дами и господа,

Днес отбелязваме Световния ден за безопасност на труда. На тази дата световното синдикално движение изразяват почитта и солидарността си към загиналите и пострадалите при трудови злополуки и техните семейства.

[Пълен Текст]

28-04-2015
Предстои стартирането на три програми по ОП РЧР 2014-2020 за заетост и обучение на младежи с общ бюджет 181 млн. лева

Предстои стартирането на три програми за заетост и обучение на младежи по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОП РЧР) 2014-2020. Общият им бюджет е 181 млн. лева. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, която участва днес в кръгла маса на тема „Интеграция на младите хора в европейска България. Проблеми на младежта: Митове и реалност“.

[Пълен Текст]

28-04-2015
България засилва международните си сътрудничества в сферата на труда

„Повишаването на регламентираните трудови взаимоотношения между страната ни и други държави, както от ЕС, така и извън него, е приоритет за правителството.

[Пълен Текст]

28-04-2015
Министър Калфин: Обществото ни трябва да осъди порочната практика „работа без договор“

„За България проблемът с недекларирания труд не е нов и по него се вземат мерки от години. Въпреки това, различни събития, включително и тези от последните седмици, показаха че работата без трудов договор и осигуровки, създават тежки, понякога фатални, рискове. България ще търси най-добрите законодателни практики, но за да има наистина ефективно справяне с проблема, обществото ни също трябва да поиска решението му“, заяви по време на срещата на високо равнище по Рамката на ЕС за борба с недекларирания труд, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

[Пълен Текст]

27-04-2015
МТСП разработва инструменти за предотвратяване на трудовия травматизъм

Заместник-министър Гълъб Донев участва в отбелязването на Международния ден на загиналите при трудови злополуки


Заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев днес взе участие в отбелязването на Международния ден на загиналите при трудови злополуки. Той поднесе венец на паметната плоча пред сградата на КНСБ и отличи „Софийска вода“АД с награда „Прометея“ за компания с добри практики в безопасността и здравето при работа (БЗР).

[Пълен Текст]

27-04-2015
Министър Калфин участва в конференция по Рамката на ЕС за борба с недекларирания труд

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще участва в конференция на високо равнище, организирана от Европейската комисия по Рамката на ЕС за борба с недекларирания труд, която ще се проведе днес и утре в Дубровник.

[Пълен Текст]

24-04-2015
Държавата подкрепя сътрудничеството между БАН и Китайската академия за обществени науки

Това обяви по време на среща с председателя на Китайската академия проф. Ван Вейгуан вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Срещата между двамата се състоя в рамките на китайската визита у нас, по време на която беше подписано споразумение за сътрудничество между Българската академия на науките и Китайската академия за обществени науки.

[Пълен Текст]

24-04-2015
България и Румъния ще се борят заедно срещу младежката безработица

За активна работа по общи проекти в сферата на труда се договориха днес на съвместна среща министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министърът на труда, семейството, социалната защита и възрастните хора на Румъния Рована Плумб.

[Пълен Текст]

24-04-2015
Ивайло Калфин e новият председател на Надзорния съвет на НОИ

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин е новият председател на Надзорният съвет (НС) на Националния осигурителен институт (НОИ). Заместник-председатели на НС стават изпълнителният секретар на КНСБ Ася Гонева и Стефан Василев от Асоциацията на индустриалния капитал. Новото ръководство бе избрано на заседание на НС на 23 април 2015 г.

[Пълен Текст]

23-04-2015
МТСП представи официално предложението си за въвеждане на еднодневен трудов договор

За пръв в българското законодателство ще се въведат еднодневни трудови договори

Министърът на труда и социалната политика представи официално днес в детайли предложението си за въвеждане на еднодневен трудов договор. Първоначално договорите ще бъдат прилагани в сезонната селскостопанска работа, като планът е при успех да бъдат използвани и в други сектори с кампанийна заетост. „Договорът ще даде възможност работодателите да наемат по-гъвкаво работници и безработните да си увеличат дохода без да има опасност да си загубят социалните придобивки. За въвеждането на тези договори ще се наложат промени в няколко закона. Планът предвижда работниците, които ще се възползват от тях да не загубят социалните помощи, ако получават такива. Нещо повече – за ползвателите на тези договори ще бъде премахнато изискването за полагане на обществено полезен труд, което е задължително при получаване на социалните помощи. Няма да се загуби и правото на енергийни помощи, ако се получават такива. Всички, които са регистрирани в бюрото по труда, ще си запазят регистрацията. Договорите ще се зачитат за осигурителен, но не и за трудов стаж“, обясни още министър Калфин.

[Пълен Текст]

23-04-2015
Министър Калфин стартира плана си за стимулиране на раждаемостта при работещите родители

Увеличаване на платения отпуск по майчинство за многодетни работещи родители и въвеждане на широк диапазон на гъвкавото работно време, предвиждат промени в Кодекса на труда, разработени по настояване на министър Ивайло Калфин. Промените са свързани с политиката на министъра за насърчаване на работещите родители. „Промените насърчават раждането на повече деца и подкрепят отговорното родителство. Чрез тях даваме възможност на хората да планират по-добре времето си, което ще се отрази особено добре на хора, които гледат малки деца или възрастни вкъщи. По този начин, член от семейството може да окаже повече внимание и грижи за децата или родителите си, в случай на нужда“, обобщи преимуществата на предстоящите промени в КТ министър Калфин.

[Пълен Текст]

23-04-2015
Над 63,7 млн. лева са отпуснати по ОП „Развитие на човешките ресурси“ за мерки по деинституционализацията

47 специализирани институции за деца са закрити в периода 2010 – 2015 г.

„Амбицията ни е с отпуснатите държавни и европейски средства да постигнем заложеното във Националната стратегия "Визия за деинституционализация на децата в България".

[Пълен Текст]

23-04-2015
Министър Калфин: Усилията ни са насочени към предоставяне на социални услуги за предотвратяване изоставянето на деца

Разчитаме на общините да участват активно в грижата за децата в риск


„Усилията на държавата са насочени към предоставяне на социални услуги за предотвратяване изоставянето на деца. Създаваме условия за подкрепа на семействата в риск както в специални центрове, така и у дома“. Това съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин при разкриването на две нови социални услуги в град Габрово. Заедно с вицепремиера Томислав Дончев, заместник-министъра на здравеопазването Адам Персенски и Кирил Киряков от ГД „Заетост, социални въпроси и приобщаване“ на ЕК, той се запозна със здравно-социалните услуги в подкрепа на семейството и превенцията на риска от изоставяне на деца в Дома за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) и Центъра за настаняване на деца и младежи с увреждания от семеен тип в града.

[Пълен Текст]

22-04-2015
Министър Калфин настоява Европейската комисия да отчита националните особености при формулиране на препоръките за определяне на минималната работна заплата

„В последните години, в България започнахме плавно увеличение на минималната работна заплата. Резултатът от това размразяване и повишаването на разликата между линията на бедността и минималното заплащане в страната, в един по-дългосрочен план, ще внесе смисъл в работата, като такава и ще оттласне голям сегмент от обществото от порочната практика за живот на социални помощи“, подчерта по време на изказване в рамките на неформален съвет на министрите на труда и социалната политика от страните-членки на ЕС, българският министър Ивайло Калфин.

[Пълен Текст]

21-04-2015
През тази година социалните партньори ще обучат над 7000 безработни със средства от МТСП

„Пълноценното партньорство между социалните партньори е от изключително значение за успешното провеждане на ефективна социална политика в полза на хората. През 2015 г. със средства на Министерството на труда и социалната политика в България, социалните ни партньори ще реализират дейности за обучение на над 7 000 безработни, като се очаква да бъде осигурена заетост на повече от 1 800 лица.“ Това обяви по време на неформалната среща на министрите на труда и социалната политика от страните-членки на ЕС в Рига, вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

[Пълен Текст]

21-04-2015
Над 200 потребители са ползвали услугите на новооткрития Комплекс за социално-здравни услуги за деца „Света Параскева“

Услугите се реализират по проект на ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013 г. на МТСП

Над 200 потребители са ползвали услугите на новооткрития Комплекс за социално-здравни услуги за деца „Света Параскева“ в София през първото тримесечие на 2015 г. Това стана ясно днес на откриващото събитие на социалната услуга. В него участваха заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, представители на Министерство на здравеопазването, Столична община и Фондация „За Нашите Деца“.

[Пълен Текст]

21-04-2015
Италиански експерти ще посетят социални услуги в област Бургас

Италиански експерти ще посетят градове Бургас, Карнобат и Несебър, за да се запознаят с българския опит при осъществяването на социални услуги. Проучвателната визита в периода 21-24 април 2015 г. се осъществява в рамките на проект „Транснационална мрежа за подкрепа на децата и семействата и деинституционализация на грижата за деца”. Проектът се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013 г. Водеща институция е Министерството на труда и социалната политика. Партньори от българска страна са Държавната агенция за закрила на детето и Агенцията за социално подпомагане, а от италианска - Сицилианския автономен регион.

[Пълен Текст]

21-04-2015
Министър Калфин се срещна с протестиращите родители на деца с увреждания

В продължение на диалога с родителите на деца с увреждания, министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин се срещна с организаторите на протестите. Той изслуша техните позиции и изрази готовност и желание за съдействие. Предстои свикване на работна група, която да направи обстоен преглед на ефективността на съществуващите социални услуги, насочени към децата и лицата с тежки увреждания. В резултат на разговорите днес, министърът изрази готовност да включи представители и на родители на деца с увреждания, които не са членове на национално представителни организации, за да вземат и те участие в групата.

[Пълен Текст]

18-04-2015
МТСП предлага въвеждането на възраст за пенсиониране за работещите в сектор „Отбрана и сигурност“

Всички, които до края на 2015 г. имат необходимия стаж, ще могат да се пенсионират в следващите три години без значение от възрастта
„Предлагаме от 1 януари 2016 г. въвеждането на минимална възраст за пенсиониране за работещите в сектор „Отбрана и сигурност“. Предложената възраст е 52 години и 10 месеца и е равна на предвидената за работещите при условията на първа категория труд. Предвижда се плавното повишаване на възрастта с по 2 месеца за всяка календарна година до достигане на 55-годишна възраст за военнослужещите, МВР и МО и др.(лицата по чл. 69, ал. 1, 2, 3 и 6)”, обяви пред медиите днес министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Мерките ще бъдат включени към предложения от него за обществено обсъждане в началото на този месец, цялостен пакет за усъвършенстване на пенсионния модел и система.

[Пълен Текст]

16-04-2015
Министър Калфин: „Образованието е основният двигател на икономическо развитие“

Министерството на труда и социалната политика, заедно със заинтересованите институции и социалните партньори, работи по въвеждането на нова форма за професионално обучение. Това обяви вицепремиерът и министър на труда Ивайло Калфин по време на официалния старт на инициативата „Образование България 2030“ днес.

[Пълен Текст]

14-04-2015
МТСП работи върху изграждане на система за прогнозиране на потребностите от работна сила

Прогнозирането на потребностите на пазара на труда намалява несъответствията между търсене и предлагане на работа. Това заяви днес заместник-министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на дискусионен форум на тема: „Предизвикателствата пред пазара на труда в България: ролята на уменията и компетенциите“. Организатори на събитието са Българска стопанска камара, съвместно със Световната банка и Институт „Отворено общество“.

[Пълен Текст]

09-04-2015
Вицепремиерът Калфин изрази остро възмущение по повод зачестилите през последните дни трудови злополуки

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин изрази остро възмущение по повод зачестилите през последните дни трудови злополуки, при които загинаха и пострадаха няколко души. „Ще инструктирам Главна инспекция по труда да засили контрола върху спазване на правилата за безопасност на труда. Не е допустимо работодателите и работещите да се отнасят с намалено внимание към човешкото здраве и живот", заяви вицепремиерът. Специално внимание ще се обърне и на „консервирането“ на строителни обекти преди активния туристически сезон.

[Пълен Текст]

08-04-2015
Вицепремиерът Ивайло Калфин поздрави ромската общност по повод Международния ден на ромите

Вицепремиерът по демографската и социалната политика и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ) Ивайло Калфин поздрави ромската общност по повод Международния ден на ромите – 8 април.

[Пълен Текст]

08-04-2015
През миналата година на работа са постъпили 66 922 лица над 50-годишна възраст

През 2014 г. на работа са постъпили общо 66 922 лица над 50-годишна възраст. Това е записано в одобрения от правителството Доклад за отразяване на Националната концепция за насърчаване на активния живот на възрастните хора в България (2012 - 2030 г.) в секторните политики за периода 2012-2014 г.

[Пълен Текст]

08-04-2015
През учебната година 2015/2016 стартират пилотни проекти в сферата на дуалното обучение

Дуалното обучение и интеграцията на малцинствата обсъдиха вицепремиерът Ивайло Калфин и Н. Пр. посланикът на Швейцерия у нас Денис Кнобел

Сътрудничеството между България и Швейцария и реализацията на съвместни проекти за прилагане на дуалното обучение и интеграцията на малцинствата обсъдиха на среща днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и Н. Пр. Денис Кнобел, посланик на Швейцария у нас.

[Пълен Текст]

07-04-2015
Министър Калфин: Трябва да заменим разделението в обществото ни с обединение около общи национални цели

Трябва да заменим разделението в обществото ни с обединение около общи национални цели, каза днес вицепремиерът и министър на труда и социалната Ивайло Калфин по време на откриването на кръгла маса под мотото: Езикът на омразата и неговото въздействие върху интеграционния процес, инициирана от ромски младежи от асоциация „Интегро“.

[Пълен Текст]

07-04-2015
Министерството на труда и социалната политика провежда обучение по прилагането на Конвенцията за правата на хората с увреждания

МТСП организира обучение за прилагането на Конвенцията за правата на хората с увреждания в гр. Правец в периода 6-8 април 2015 г. Събитието се организира в рамките на проект „Право е не онова, което някой ти дава, а онова, което никой не може да ти отнеме" по програма ПРОГРЕС на ЕС.

[Пълен Текст]

07-04-2015
Министър Калфин: Равнопоставеността между половете ще бъде включена във всички държавни политики

Равнопоставеността между половете ще бъде включена във всички държавни политики, съобщи в Правец вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Това той заяви по време на изнесеното заседание на Националния съвет по равнопоставеност на жените и мъжете към Министерския съвет, на което бе обсъден проектът на закон за равнопоставеност между жените и мъжете.

[Пълен Текст]

02-04-2015
Министър Калфин: Държавата трябва да обърне специално внимание на децата с тежки увреждания

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин се срещна днес с представители на различни асоциации на родители на деца с увреждания. „Готов съм да направим заедно целева работна група, която да приоритизира политиките за решаване на проблемите на децата с увреждания и техните семейства. Държавата трябва да обърне специално внимание на тези деца и особено на децата с тежки увреждания“, обяви в разговора той.

[Пълен Текст]

01-04-2015
Министър Калфин ще настоява за уеднаквяване на отпуска по майчинство за всички деца

„Държавата трябва да насърчава раждането на повече деца от работещи и отговорни родители. За мен нормативната база, според която до трето дете продължителността на отпуска по майчинство е две години, а след трето - година и половина, няма никакъв смисъл. Ще работя в посока това да се промени“, коментира по време на среща с представители на Асоциация „Родители“ министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

[Пълен Текст]


Архив
Търсене
Рубрики
Съобщения на пресцентъра
Календар на МТСП
Публикации
Парламентарен контрол
Международни отношения
Публикации
Фотогалерия