Р България
Начало
І
Карта на сайта
І
Контакти
І
English Version
Министерство на труда и социалната политика
 
Новини
 
Социални помощи
22-08-2014
Защо, за разлика от миналата година, не изплащате помощите за отопление веднага след издаване на заповедта ? Дърва се купуват евтино през август, а не през септември ? Или щом министъра е служебен....
22-08-2014
Искам да попитам тази година ще имали хранителни помощи от БЧК и ЕС който се вземаха минали години за тези който са получавали помощ за отопление
22-08-2014
Живея на съпр. начала от 10 години с жена в моя дом и на моя постоянен адрес.Постоянния адрес по л.к. на жената е друг, пак в същия град, но има регистрация на моя отдавна.С нея имаме общо дете на 3 г. с Телк 50%.Отглеждаме и друго дете на12г.И двамата сме на борсата безработни.Имаме ли право на помощ за отопление, като майката е с друг адрес по лк
22-08-2014
Кога ще се превеждат парите за отоплението
22-08-2014
Отглеждам дете на 3г. с Телк 50%.Безработен съм, на подписи от борсата. С майката на детето живеем съвместно от много дълго време без брак. Тя също е безработна, в момента е на обезщетение от борсата от 180лв.Отглеждаме и друго дете на 12г, ученичка. Имаме ли право на помощ за отоплителния сезон?
22-08-2014
майка ми е на 66г и взема 127лв пенсия татко е на 73г и получава 236лв пенсия не са вземали рента от земя няма продажби имат ли право на помощ за отопление
22-08-2014
Защо при подаване на молба за еднократна помош при раждане се изисква оригинален акт за раждане?Докумета се задържа при службите ви за 1 месец,а през това време може да се наложи да потрябва .Това не е законно и не се изискват оригинални документи в други случаи.Не е ли за да се откажат майките от тяхното право?
21-08-2014
Въпроса ми е следния: Подадох документи за еднократна помощ за майки студентки с деца до 1г. На 23.07 т. г. Все още нямам отговор, нито ми е изплатена помоща, има ли някакъв срок за одобрение и изплащане?!? И кога мога да очаквам превод с детските надбавки или по всяко едноо време... Благодаря Ви!!!
21-08-2014
Vqrno li e 4e taq godina vmesto hranitelni produkti 6te davat pari ?
21-08-2014
БЛАГОДАРЯ ЗА ОТГОВОРА, НО КОНКРЕТНО ИСКАМ ДА ЗНАМ АКО ДЪЩЕРЯ МИ ПОДАДЕ МОЛБА ЗА ПОМОЩ ЗА ОТОПЛЕНИЕ,ОТНОВО ПОСОЧВАМ - ТЯ Е ПЪЛНОЛЕТНА, НЕ УЧИ И Е С ТЕЛК ПОЛУЧАВАНИТЕ ОТ МЕН ЗА НЕЯ М. П. ЗА ДЕЦА ПО ЧЛ.7/8/ ОТ ЗСПД ЩЕ СЕ СМЯТАТ ЛИ КАТО НЕИН ДОХОД ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПРАВОТО Й НА ДОСТЪП ДО ПОМОЩТТА ИЛИ ЩЕ СЕ ВЗЕМЕ ВПРЕДВИД САМО ПЕНСИЯТА КОЯТО ТЯ ПОЛУЧАВА
21-08-2014
искам да попитам кога ще бъде отпуснат първия транш за отопление
Господин Стефанов, Вече Ви отговорихме на този въпрос.
21-08-2014
ЗДРАВЕЙТЕ ИСКАМ ДА ПОПИТАМ КОГА ЩЕ БЪДЕ ОТПУСНАТ ПЪРВИЯ ТРАНШ ЗА ОТОПЛЕНИЕ
Господин Стефанов, Първият транш от целевата помощ за отопление се изплаща до края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускане на помощта. (ЛД)
21-08-2014
Здравейте, разбрах, че въпросът ми е насочен към друга рубрика и го зададох, но той даже не е публикуван?Аз ще получа ли отговор на него? Той е зададен към категория "Подкрепа за детето и семейството"
Госпожо Крумова, Нашата компетентност и отговорност е за рубриката "Социални помощи". Моля да се съобразите с това, когато задавате своите въпроси. Препоръчваме Ви да се запознаете също така с информацията за потребителите на "Въпроси и отговори", за да получавате максимално бързо интересуващата Ви информация.(ЛД)
21-08-2014
Защо не сте коректни относно изплащането на детските надбавки,или ви се струва,че това са много пари?В България пари за глупости има,но за децата няма!
Госпожо Божидарова, Моля всички въпроси, свързани със Закона за семейни помощи за деца, да поставяте в рубриката по компетентност - "Подкрепа за детето и семейството".
21-08-2014
Студентка в редовна форма на обучение съм и от месец Април тази година от университета ми разрешиха да "прекъсна" обучението си за срок от 2 семестъра поради усложнена бременност и раждане,като не са ми прекъснати студентските права и съм действащ студент-като болничен все едно съм.Мога ли да взема в такъв случай еднократната помощ от 2880лв ?
Госпожо Мишовска, Моля да поставите въпроса си в рубриката по компетентност - "Подкрепа за детето и семейството".
21-08-2014
Докога ние ще търпиме от вас лъжи поне отговорете най-после на коя дата се превеждат детските
Госпожо Владимирова, Препоръчваме Ви най-напред да се запознаете с информацията за потребителите на "Въпроси и отговори" и да поставяте въпросите си на точното място в съответната рубрика по компетентност. В случая това е рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
21-08-2014
Мъжът ми е безработен от 1 месец. Може ли майка му да подаде молба за отоплителния сезон, т.к. Натуралния акт е на негово име и е със право на пожизнен глед.
Госпожо Велинова, Никой не може да ограничи правото на хората да подадат молба-декларация за получаване на помощ. Това обаче трябва да стане в съответната дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес на лицето. (ЛД)
21-08-2014
Последния зaдaден въпрос към колегите ви отговaрящи зa подкрепa нa детето и семейството е с последнa дaтa 10.08.Искaм дa ви попитaм кaто си зaдaм въпросa кой ще ми отговори, имa ли хорa които рaботят или зaвиси от зaдaдения от мен въпрос. Предвaрително блaгодaря.
Госпожо Димитрова, Моля да се запознаете с информацията за потребителите на "Въпроси и отговори". Там е и отговорът на Вашия въпрос.
20-08-2014
koga shte otpysnete 1-qt transh ot parite za otoplenie za noviqt sezon 2014-2015???
Господин Вайда, Първият транш от целевата помощ за отопление се изплаща до края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускане на помощта. (ЛД)
20-08-2014
Никой от колегите ви не отговaря нa въпросa когa ще се пррведaт детските добaвки.
Госпожо Димитрова, Не бихме могли да отговаряме на въпроси, които са извън нашите компетенции и отговорности.
20-08-2014
Къде е тази рубрика в подкрепа на детето и семейството че не я откривам
Госпожо Стоичкова, Ако внимателно се запознаете със списъка на рубриките, лесно ще я намерите - на 9-то място.
20-08-2014
До кога ще чакаме човека от АСП София Триадица 2 от който зависят да си получим детските надбавки. Редно ли е да се провежда такава подигравка с децата и да се стигне до стачка по телевизиите. До кога ще соц.помагане и държавата ще спят? Ще бъдат ли установени дати и ще се намери ли начин и трябва ли българските майки да съдят държавата в Европа
Госпожо Ефтимова, Моля да се съобразите с дадения Ви от нас вече отговор.
20-08-2014
До кога ще чакаме човека от АСП София Триадица 2 от който зависят да си получим детските надбавки. Редно ли е да се провежда такава подигравка с децата и да се стигне до стачка по телевизиите. До кога ще соц.помагане и държавата ще спят? Ще бъдат ли установени дати и ще се намери ли начин и трябва ли българските майки да съдят държавата в Европа
Госпожо Ефтимова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството". Моля да го поставите там.
20-08-2014
Нещо май- няма от никъде отговор за детските надбавки.
Госпожо Стойнова, Моля, всички въпроси, свързани със Закона за семейни помощи за деца, задавайте в рубриката по компетентност - "Подкрепа за детето и семейството". (ЛД)
20-08-2014
Защо оклада за бежанците е 6 лева на ден, ЦЕЛОГОДИШНО, като два пъти на ден им се готви от военна полева кухня, а за българите на социален патронаж е 2.20 лева, и то само за зимния период ??? За тази сума се дават супа и две кебапчета без гарнитура ,плюс 250 грама хляб за ЦЯЛ ден! МТСП прехвърля топката на общините, а те на МТСП ! Следва-КСЕНОФОБИЯ
Господин Харизанов, Домашният социален патронаж е социална услуга. Всички въпроси, свързани със социалните услуги моля да поставяте в рубриката по компетентност - "Социални услуги".
20-08-2014
здравейте въпросът ми е какъв е срока за обработване на декларациите за енергийни помощи
Госпожо Исмаил, В срок до 20 дни от подаване на молба-декларацията се извършва социална анкета и се изготвя социален доклад, въз основа на който в 7-дневен срок се издава заповед за отпускане или отказ на помощта. (ЛД)
20-08-2014
pizna mi da proverqvam kartata da li ima newo da liste preveli nai posle prevedete gi parite i kaga we gi prevedete parite za mesec avgust 2014g i na koq data we 4akam otgovora ot vas predi malko vi izpratix imeila izkam iotgovora da mi izpratite v abv powa do koga we 4akam za deckite nabavki za da gi prevedete
Вече Ви отговорихме на въпроса.
20-08-2014
koga she ia decki mn gi sabavihe
Госпожо Андриянова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството". Моля да го поставите там.
20-08-2014
koga we gi prevedete decki te nabavki za de ca s uvregdaniq bixtelimi kazali na koq da ta wegi prevetede deckite nabavki za deca s uvregdaniq i na koq data we 4akam otgovora na abv powa izprawam imel adreza didi_georgieva _vatova @ abv .bg
Госпожо Георгиева, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството". Моля да го поставите там.
20-08-2014
koga she ima decki natbavki
Госпожо Маринова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството". Моля да го поставите там.
20-08-2014
Кога ще бъдат преведени детските надбавки?
Госпожо Апостолова, Въпросът Ви не е за тази рубрика. Поставете го в рубриката по компетентност - "Подкрепа за детето и семейството".
20-08-2014
Имам ли право на парично обезщетение от 60 %след като съм получавал от 10 11 2010 г .до 22 03 2011 г. по чл. 54а, ал. 1 от и след това от 09 01 2012 г. по чл. 54б ал. 4 при минимален размер от 7.20 лв. дневно , от кога имам право на обезщетение от 60 % от коя дата се броят 3г защото ми предстои съкращение от 01 11 2014 г. Благодаря!
Господин Иванов, Въпросът Ви не е за тази рубрика. Поставете го в рубриката по компетентност - "Обществено осигуряване".
20-08-2014
koga she ima prevot na sameini i ivaltni pomoshti
Госпожо Ангелова, Въпросът Ви не е за тази рубрика. Поставете го в рубриките по компетентност - "Подкрепа за детето и семейството" и "Интеграция на хората с увреждания".
20-08-2014
ще има ли скоро децки
Госпожо Иванова, Вече Ви отговорихме на този въпрос.
20-08-2014
iskam da popitam skoro we ima li prevod na decki mnogo gi zabavixte
Госпожо Иванова, Въпросът Ви не е за тази рубрика. Моля да го поставите в рубриката по компетентност - "Подкрепа за детето и семейството".
20-08-2014
Interesuva me KOGA SHTE BADAT PREVEDENI DETSKITE NADBAVKI TOZI MESEC?? IMAM DETE S UVREJDANE I OT TEZI SREDSTVA KUPUVAM LEKARSTVA....
Госпожо Атанасова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
20-08-2014
Здравейте защо няма детски надбавки още?
Госпожо Митова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
20-08-2014
Zdraveite iskam da popitam neshto az sum na kvartira i sega pak shte se mestq zashtoto prodavat nashiq etaj predi godina se nanesohme i smenih lichna karta zaradi pomoshti koito taka i ne poluchih ta pitam az zashto za jivushtite ka kvartira postoqnno trqbva da se smenq i lichnata karta ne moje li samo udostoverenie za nastoqsht adres
Госпожо Радкова, Социалното подпомагане съгласно законовите разпоредби се осъществява по постоянен адрес. На този адрес се извършва и социалната анкета, при която се установява, дали са спазени всички нормативно определени условия и изисквания за отпускане на помощта. (ЛД)
20-08-2014
От няколко дни се говори че деца с ТЕЛК диагноза епилепсия взимат еднократна помощ до 8000лв.и месечна 700лв.Дъщеря ми е с 99%ТЕЛК Идиопатична епилепсия и ни дават към220лв.Как става това? И към кои да се обърнем?
Госпожо Гоцева, Моля да поставите въпроса си в рубриката по компетентност - "Подкрепа за детето и семейството". (ЛД)
19-08-2014
Възможно ли е помощите по ТЕЛК да се отделят от детските надбавки и да се фиксира по-кратък срок на изплащането им.Сегашното положение е нетърпимо.Срока е от 15 дни.
Госпожо Желева, Моля да поставите въпроса си в рубриката "Интеграция на хората с увреждания" по компетентност. (ЛД)
19-08-2014
Росица Брезоева:-Здравейте, майка ми е с ТЕЛК - 88% увреждане. Има операция за смяна на колянна става. Придвижва се с две патерици. Живее сама. Има ли право на парични помощи за покриване на разходите за: ~доплащането, направено от нея за операцията? ~лекарствата за следоперативното й възстановяване? Р. Брезоева
Госпожо Брезоева, Препоръчваме Ви да се свържете с колегите от дирекция "Социално подпомагане" по постоянния адрес на майка Ви и с Фонд "Социална закрила" (контактите са дадени на електронната страница на Министерстовот). След като се запознаят с пълната информация по случая, те ще Ви дадат конкретни указания. (ЛД)
19-08-2014
Здравейте, искам да попитам следното:сестра ми е сирак и е настанена при мен чрез съдебно решение, въпросът ми е може ли да кандидатствам за енергийни помощи?Благодаря предварително.
Госпожо Даскалова, Няма никакви ограничения и никой не може да Ви ограничи в правото Ви да кандидатствате за целева енергийна помощ. Затова Ви препоръчваме да подадете молба-декларация в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес. Ако след провеждането на социалната анкета се установи, че са спазени всички нормативно определени условия и изисквания, Вие ще получите помощта. Срокът за подаване на документите е до 31 октомври. (ЛД)
19-08-2014
Здравейте.Има ли фиксирана дата за получаване на детски
Госпожо Иванова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството". (ЛД)
19-08-2014
zdraveite mojeli da mi kajete koga wte davat parite za otoplenie podala sum minaliqt mesec blagodarq vi
Госпожо Велинова, Първият транш от помощта се изплаща до края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускане на помощта. (ЛД)
19-08-2014
СМД и правото на достъп до помощта?
Госпожо Мемишева, Преценката за отпускане или отказ на помощта, могат да направят само социалните работници от дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес, след като се проведе социалната анкета. (ЛД)
19-08-2014
Дъщеря ми е на 19 г., трудоустроена 95%т.н.р. с чп. Не учи и получава пенсия в размер на 130.00 лв. Аз получавам за нея м. п. за деца по чл.7/8/ от ЗСПД в размер на 100.00лв. Моля да отговорите, ако и двете с дъщеря ми кандидатстваме за целева помощ за отопление семейните помощи по чл.7/8/ за мой доход ли ще се смятат или за неин при определяне на
Госпожо Мемишева, В случая е важно, че ще бъдат отчетени всички посочени от Вас доходи както Ваши, така и на дъщеря Ви, когато се преценява правото на помощ. Разбира се, следва да имате предвид, че доходът е само едно условията за отпускане на помощта. Необходимо е да са спазени всички нормативно определени условия и изисквания, за до получите помощ. (ЛД)
19-08-2014
Лице навършило 18 годишна възраст през месец юли 2014 г. с процент инвалидност от 2010 година 68 % получава пенсия 168 лв и си подава молба за подпомагане за отопление като отделно домакинство, взема ли се в предвид като доход при определяне правото му на подпомагане чл. 7 ал.8 и чл. 8 Д от ППЗСПД които майка му получава
Господин Йорданов, При определяне правото на достъп на лицето до целева помощ за отопление ще бъде отчетен и доходът на майка му, с която то съжителства вкл. и получените семейни помощи за деца. За Ваше сведение доходът е само едно от условията за отпускане на помощ. Разбира се, за да се отпусне помощ, е необходимо да са изпълнени всички нормативно определени условия и изисквания. (ЛД)
18-08-2014
Mitka Antonova Gabarova
Госпожо Габарова, За Ваше сведение основен принцип в социалното подпомагане е, че то се осъществява по постоянен адрес на лицето, което е потърсило помощ от държавата. Следователно, Вие ще получите помощта си от дирекцията за социално подпомагане по постоянния си адрес в София. (ЛД)
15-08-2014
koga chte se prevede ednokratnata pomocht za parvoklastnitsi za uchebnata 2014-2015 godina
Господин Иванов, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството". Моля да го зададете там. (ЛД)
15-08-2014
Имам родител в провинцията и не съм доволна от отношението на социалните работници към възрастните хора .Моля да се направи проверка, правилно ли се раздават помощите в града .Имам инфо., че ромското население активно участва в прибирането на помощите.Майка ми е на 78 г и се моли за помощи, като просяк,търпи унижения,става въпрос за гр.Мизия.
Госпожо Величкова, За да се разпореди извършването на проверка, е необходимо да се представят конкретни факти, каквито в изложеното тук от Вас не се съдържат. Препоръчваме Ви, ако разполагате с конкретна информация за нарушения, да я представите официално на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане и той ще предприеме необходимите действия. (ЛД)
14-08-2014
Тази година ще раздават ли хранителни продукти за социално слаби хора и какви?
Госпожо Луканова, В момента се работи върху изготвянето на нова програма за подпомагане на най-нуждаещите се лица, подкрепена с европейско финансиране. Когато тя бъде готова, ще се създаде необходимата организация за нейното популяризиране и успешно стартиране. (ЛД)
14-08-2014
Здравеѝте! преди две седмици детето ми претърпя инцидент ,при което се наложи да му поставят имплант на бедрената кост, които заплатих лично . Здравната каса не отпуска пари за импланта поради което ви питам дали мога да се възползвам от еднократна социална помощ. Аз и съпругът ми сме безработни , но нямаме регистрация в бюрото по труда.Благодаря
Госпожо Барки, Препоръчваме Ви да се свържете с колегите от Фонд "Социална закрила" (информация за Фонда и за контактите с него е на електронната страница на Министерството), както и с дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес. След като представите необходимата информация, ще получите конкретни указания за решаване на Вашия проблем. (ЛД)
13-08-2014
живея в село Узунджово лична ми карта адреса е един адрес но също в с. Узунджово но ми се наложи да напусна тази квартира сега живея в селото на друга улица За да получа помощи за отопление трябва ли да си сменя личната карта
Госпожо Мурат, Съгласно нормативните разпоредби социалното подпомагане се осъществява по постоянен адрес, на който се извършва и социалната анкета. Ето защо, за да получите помощ, ако отговаряте на всички условия и изисквания, следва да отразите настъпилата промяна в адреса си. (ЛД)
13-08-2014
Неомъжена съм на 25 години,живея с родителите си.Ще подам документи за помощ за гориво.Трябва ли да запиша и тях в декларацията,тъй като вече съм пълнолетна?
Госпожо Ахмедова, Независимо, че сте пълнолетна, съжителството с Вашите родители следва да бъде отразено в молба-декларацията. (ЛД)
13-08-2014
Детето ми е с решение на ТЕЛК 100%СЧП има ли право на помощ за отопление и ако да какви документи се подават
Госпожо Колева, Наличието на решение на ТЕЛК не означава, че автоматично се придобива право на целева помощ за отопление. Имайте предвид, че помощта не е лична, а се отпуска на семейството. Затова Ви препоръчваме да подадете молба-декларация в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес. (ЛД)
13-08-2014
Здравейте,аз съм записана в бюрото по труда от 10 месеца насам ,не получавам никакви доходи,на 25 години съм,не съм омъжена.Имам ли право на помощ за гориво? Благодаря ви предварително.
Госпожо Ахмедова, Преценка може да бъде направена само след извършване на социална анкета от социалните работници от дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес. Затова Ви препоръчваме да подадете молба-декларация, за да започне процедура в конкретния случай. (ЛД)
13-08-2014
здравите моля да ми одговорите ние сме пет члено семеиство имам три деца едното със телк 68 процента двете учат мъжъми е без работен ас съм личен асистент на синъми доходът е 650 лв живем в една стая нямаме ниви нито имоти имам ли право на помощ за отопление
Госпожо Петрова, За да се направи точна преценка, следва да се проведе социална анкета от социални работници в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес. На базата на представената от Вас информация, която е твърде обща и недостатъчна, ние не бихме могли да изразим категорично становище. Затова Ви препоръчваме да подадете молба-декларация в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес. Ако в конкретния случай са спазени нормативно определените условия и изисквания, ще Ви бъде отпусната помощ. (ЛД)
13-08-2014
какви са социалните помощи за пенсионер с решение от телк 61%
Госпожо Карчева, Ако имате предвид социалните помощи по Закона за социално подпомагане, то техният размер се определя не само от здравословното състояние, но така също от имущественото и доходното състояние, семейното положение, възрастта, учебната и трудовата заетост и др. Подробна информация за условията и реда за отпускането на социална помощ е на разположение на всички интересуващи се във всички дирекции за социално подпомагане. Там можете да получите конкретни указания и за Вашия случай. Ако се интересувате за интеграционните добавки по Закона за интеграция на хората с увреждания, моля да поставите въпроса си в рубриката по компетентност - "Интеграция на хората с увреждания". (ЛД)
12-08-2014
Добър ден, Имам трудов стаж от 5 години в Русия работех онлай и през това време се осигурявах самостоятелно в България (здравни осигуровки), от един месец работя в България с трудов договор,бремена съм в 3-я месец.След легализацията на трудовата ми книжка в България имам ли право да получа майчинство? Какво е необходимо? Предварително благодаря.
Госпожо Стоименова, Въпросът Ви не е за тази рубрика. Моля да го поставите в рубриката по компетентност - "Обществено осигуряване". (ЛД)
12-08-2014
Ето Ви:АСП-Дирекция"СП"Оборище N.....O1|224|чл.16 гр.София........12.08.14, днес ми дадоха тази бележка и пак настояват за този документ
Госпожо Тодорова, Агенцията за социално подпомагане е уведомена за Вашия случай и след извършване на проверка, ще Ви информират. (ЛД)
11-08-2014
Има ли право на помощ, жена , която живее със сина си,а той взима тавана на пенсията и работи охрана.
Госпожо Петрова, Отпускането на социална помощ е обвързано с конкретни нормативно определени условия и изисквания, които са на разположение на интересуващите се във всички дирекции за социално подпомагане. Те са свързани с доходното, имущественото и здравословното състояние, семейното положение, възрастта, учебната и трудовата заетост и др. Преценката се прави във всеки конкретен случай на базата на проведена социална анкета. За съжаление информацията, която ни представяте е много обща и съвсем недостатъчна за да изразим конкретно становище. Затова Ви съветваме да се свържете с колегите от дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес, които ще могат да дадат конкретни указания по Вашия случай. (ЛД)
09-08-2014
zdr mojeli da mi kajete tazi godina ste imali prodykti za socqlno slabite i kakvi moje da sa te blagodarq
Госпожо Велинова, В момента се работи върху изготвянето на нова програма за подпомагане на най-нуждаещите се лица, подкрепена с европейско финансиране. Когато тя бъде готова, ще се създаде необходимата организация за нейното популяризиране и успешно стартиране. (ЛД)
08-08-2014
прехвърлих 5декара на внучка си чрез дарение и покупко продажба на същата земя за 800лв. имам ли право на целева помощ за отопление със 2 гр.ТЕЛК съм
Госпожо Спанелли, Важно в случая е да се знае, дали прехвърлянето на имота е станало чрез дарение или покупко-продажба. Освен това отпускането на целева помощ за отопление зависи не само от здравословното състояние, но така също и от дохода, имущественото състояние, семейното положение, възрастта и др. Конкретни указания за Вашия случай можете да получите от колегите в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес. (ЛД)
08-08-2014
zdraveite na 21.06.2014g si napravix operaciq na jlu4ka koqto zaplatix 158leva. a sum socqlno slaba podadox za ednokratna pomowt i mi otkazaxa zawtoto sa mi napisali v molbata incidentna . a v eprekrizata mi piwe 4e sum boledyvala nakolko meseca blagodarq vi predvaritelno molq o4akvam otgovor
Госпожо Младенова, Моля да се съобразите с вече дадения Ви от нас отговор на този въпрос.
08-08-2014
zdr iskam da popitam napravix si operaciq mogali da poly4a ednokratna pomowt blagodarq predvaritelno
Уважаема Борислава, Вече Ви отговорихме на този въпрос.
08-08-2014
imamli pravo za ednokratna pomowt 4e si napravix operaciq. blagodarq
Госпожо Младенова, Конкретна преценка могат да направят само колегите от дирекция "Социално подпомагане", след като се запознаят конкретно с Вашия случай. Затова Ви препоръчваме да се свържете с тях за конкретни указания.
08-08-2014
Настоящия адрес достатъчен ли е за получаване на соц. Помощ по чл. 9 ? Разяснение Постоянния ми адрес е на село а Настоящия на когото живея в повече от пет години ми е в град Разград. Мога ли на настоящия си адрес да получа помощ за отопление и помощ по чл. 9 Благодаря за отговора Ви.
Господин Петков, Социалното подпомагане се извършва по постоянен адрес. На него се извършва и социалната анкета, при която се установява съответствието във всеки конкретен случай на нормативно определените условия и изисквания. Затова Вие не можете да получите социална помощ по настоящ адрес. Препоръчваме Ви да си промените адресната регистрация.
07-08-2014
Кога,ще получа социялните помощи за трудостроени?Защо закъсняват ?
Господин Георгиев, Въпросът Ви е за рубриката "Интеграция на хората с увреждания".
06-08-2014
Съгласно Вашия правилник по ЗСП родител, който отглежда сам детето си не следва да отработва по 14 дни. Интересува ме само за родител, който се грижи за дете до 3 год. ли става въпрос или за всички самотни родители. Аз съм неомъжена с дете 6 клас.Имам рег. в БТ 12 месеца. Какъв ще бъде моя ДМД за получаване на МПП по чл.9 ако не отработвам 14 дни
Госпожо Енчева, Съгласно чл. 12, ал. 7 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, който е приет от Министерския съвет на Република България, изискването за полагане на общественополезен труд не се прилага по отношение както на лицата, полагащи грижи за деца до 3-годишна възраст, така също и за родител, който отглежда сам детето си. Що се отнася до ДМД за отпускане на месечна социална помощ, за родител, отглеждащ сам дете/деца той е съответно: а) до 3-годишна възраст - 120 на сто от ГМД т. е. 78 лева; б) до 16-годишна възраст, а ако учи - до придобиване на средно или професионално образование, но не повече от 20 години - 100 на сто от ГМД т. е. 65 лева. (ЛД)
06-08-2014
Получих сигнал от жител на Пловдив, на който не му е преведена все още социалната помощ за този месец. Каква е причината за това и кога ще бъде получена?
Госпожо Милева, Сама разбирате, че на така зададен по принцип въпрос, не може да се даде конкретен отговор. За Ваше сведение всички помощи се изплащат от Агенцията за социално подпомагане. Оттам бихте могли да получите конкретна информация за осъществените преводи. За връзка можете да ползвате горещ телефон +35929350550 или ел.поща: ok@asp.government.bg.
06-08-2014
zdraveite,koga 6te zapo4ne ispla6taneto na pomo6tite za otoplenie
Господин Благов, Вече Ви отговорихме на този въпрос.
06-08-2014
zdraveite,po kolko pari 6te se otpuskat za otoplenie
Господин Благов, Месечният размер на помощта е 65,72 лева.
06-08-2014
zdr.iskam da vi popitam,ot 1 vo do 15 to 4islo 6te si vzema zapovetta za darvata,koga 6te zapo4ne ispla6taneto i po kolko pari.blagodarq
Господин Благов, Първият транш от помощта се изплаща до края на месеца, следващ месеца на заповедта за отпускане на помощта.
06-08-2014
Здравейте имам следният въпрос : На 55 г.- вдовица , имам ли право на вдовишка пенсия.
Госпожо Петкова, Въпросът Ви е за рубриката "Обществено осигуряване".
06-08-2014
БЛАГОДАРЯ ЗА ОТГОВОРА! НО МОЛЯ ОТГОВОРЕТЕ В СЛУЧАЙ, ЧЕ ОТГОВАРЯМ НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ УСЛОВИЯ ЗА ДОСТЪП ДО ЦЕЛЕВА ПОМОЩ ЗА ОТОПЛЕНИЕ, ЛИПСАТА НА ШЕСТ МЕСЕЧНА РЕГИСТРАЦИЯ В ДБТ НА СЪПРУГА МИ, МОТИВ ЛИ Е ЗА ОТКАЗ НА ПОМОЩТА?
Госпожо Илиева, Моля да имате предвид, че помощта е за семейството, а не за всеки един от членовете му поотделно. Затова се отчитат всички факти и обстоятелства в контекста на нормативно определените условия и изисквания. Затова липсата на регистрация на Вашия съпруг и съответно включването му с коефициент 0 при определяне на диференцирания минимален доход за отопление може да се окаже достатъчно основание за отказ на помощта. (ЛД)
06-08-2014
Здравейте!На 07.07.2014 г.подадох документи за социални помощи от 35 лв за дете.Периода,за който трябва да ми се изплаща тази сума е от 01.07.2013 г. до 01.07.2014 г. До момента 06.08.2014 г. нямам изплатени 35 лв за месец Юли 2014 г.Кога да очаквам тази сума по сметката ми?
Госпожо Маюкова, Въпросът Ви е от компетенциите на рубриката "Подкрепа за детето и семейството". Моля да го поставите там- (ЛД)
06-08-2014
ЗДРАВЕЙТЕ! КОГАТО ДЕТЕ С УВРЕЖДАНЕ НАВЪРШИ 18 ГОДИНИ И ПОЛУЧАВА ПЕНСИЯ КАТО ЛИЦЕ С УВРЕЖДАНИЯ, А МАЙКА МУ ПОЛУЧАВА ЗА ТОВА ДЕТЕ СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ПО ЧЛ. 7 АЛ. 8 И ЧЛ. 8 Д, , А ТО СИ ПОДАДЕ МОЛБА ЗА ОТОПЛЕНИЕ, ДОХОДА ОТ СЕМЕЙНИТЕ ПОМОЩИ ПО ЧЛ. 7 АЛ. 8 И 8 Д ВЗЕМАТ ЛИ СЕ ВПРЕДВИД ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕ ДОХОДА МУ И ПРАВОТО МУ НА ПОДПОМАГАНЕ? БЛАГОДАРЯ ВИ
Господин Славчев, Посочените от Вас помощи по Закона за семейни помощи за деца се вземат предвид при определяне на дохода за целите на подпомагането.
06-08-2014
ИМАМ ЛИ ПРАВО НА ЦЕЛЕВА ПОМОЩ ЗА ОТОПЛЕНИЕ ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ?
Госпожо Илиева, Вече Ви отговорихме на въпроса.
06-08-2014
ИМАМ ЛИ ПРАВО НА ЦЕЛЕВА ПОМОЩ ЗА ОТОПЛЕНИЕ ПРИ ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ?
Госпожо Илиева, Информацията, която ни представяте е много обща и недостатъчна, за да се направи точна преценка. Доходът е само едно условията за получаване на помощ. Обръщаме Ви също така внимание, че изискване за отпускане на помощ е безработните лица в трудоспособна възраст следва да имат най-малко 6-месечна редовна регистрация в бюрото по труда преди подаването на молба-декларацията. Все пак най-точна преценки в конкретния случай могат да направят социалните работници от дирекцията по постоянния Ви адрес след провеждане на социална анкета. Съветваме Ви да подадете молба-декларация за отпускане на целева помощ за отопление. (ЛД)
06-08-2014
НЕОСИГУРЕНА МАЙКА СЪМ С ТРИ ДЕЦА, ОТ КОИТО НАЙ-ГОЛЯМОТО Е НА 4 ГОД., А НАЙ-МАЛКОТО Е БЕБЕ НА 6 МЕСЕЦА. СЪПУГЪТ МИ Е БЕЗРАБОТЕН РЕГИСТРИРАН В ДИРЕКЦИЯ БЮРО ПО ТРУДА НА 08.05.2014 Г., КАТО ПРЕДИ ТОВА НЕ РАБОТЕШЕ И БЕШЕ НЕОСИГУРЕН. ДОХОДА НА СЕМЕЙСТВОТО МИ ОТ ПРЕДХОДНИ ШЕСТ МЕСЕЦА Е ОТ СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ПО ЧЛ.7 И ЧЛ.8 ОТ ЗСПД ОБЩО 1035,00ЛВ.
Госпожо Илиева, Какъв е въпросът Ви?
05-08-2014
Здравейте, Въпросът ми към вас е следният:На 29.07.т.г. ми отстраниха перде в клиника 'Пентаграм'-София, като заплатих за лещата-750лв, за която имам издадена фактура.Поисках еднократна помощ от социални грижи , но ми искат оригинален натурален акт за жилище , което не е мое.
Госпожо Тодорова, Моля да ни уведомите за коя дирекция става дума и да ни предоставите входящия номер на Вашата молба-декларация за извършване на проверка по случая. (ЛД)
05-08-2014
здр.подадох молба за енергиини помощи ,за сестра ми тя е с ТЕЛК 100% с чужда помощ ,искам да попитам трябва ли да плаща у-е за семейно положение
Господин Найденов, Такова удостоверение се издава от съответната община и е нейно правомощие да определи начина на издаване и заплащане. Моля да поставите въпроса си пред компетентния орган. (ЛД)
05-08-2014
В Бюро по труда Силистра ми изискват служебна бележка за получени субсидии във връзка с подаване на молба за получаване на помощ за първокласник. От ДФ Земеделие казаха, че не издават такива. Валидният документ е писмо за получени плащания, но още не съм го получила. Какво да правя - искат ми документ който не съществува? Могат ли да ме отхвърлят?
Госпожо Николова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
03-08-2014
zashto oshte nqma prevedeni pomoshti za baterii za sluxovi aparati podala sam molba na 26 06 2014 do koga shte se darjite taka s nas iskam nezabaven otgovor
Госпожо Борисова, Моля да поставите въпроса си в рубриката по компетентност - "Интеграция на хората с увреждания". (ЛД)
01-08-2014
ще има ли помощи за лекарства този месец?
Господин Димитров, Въпросът Ви не е за тази рубрика. Моля да го зададете в рубриката по компетентност - "Интеграция на хората с увреждания". (ЛД)
01-08-2014
здравеите искам дави питам имамли право на помощ за отопление ас съм личен асистент на синъми тое със телк 68 процента имам още две деца мъжът ми не работи две дца учат малката на децка граина зимам сичо общо 650 лв моля да ми одговорите благодория
Госпожо Иванова, При така представената от Вас информация, която е съвсем обща и недостатъчна, не бихме могли да изразим категорично становище. Доходът е само едно от изискванията и условията за отпускане на тази помощ. Препоръчваме Ви да подадете молба-декларация в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес. Ако във Вашия случай са изпълнени всички нормативни изисквания, ще Ви бъде отпусната помощ. (ЛД)
01-08-2014
живеем на семейни начала без брак. за енергийна помощ, по кой коефицент трябва да се изчисли догодите ни
Господин Стоянов, Съжителстващите на семейни начала лица се подпомагат като семейство. Следователно, ще се приложи коефициентът за всеки един от съвместно живеещи съпрузи.
01-08-2014
Дирекция социално подпомагане с кои фалове които получава ежечесечно от бюрото по труда за регистрираните безработни работи при начисляване на помощите по чл. 9 от ППЗСП? Пример: при начисляване на помощите през месец юни 2014 г. се ползва файла за регистрираните безработни и редовно подписани през месец юни или файла за месец май редовно подписани
Господин Иванов, Впечатляваща е Вашата осведоменост относно служебния обмен на информация за безработните лица. За Ваше сведение АСП е разработило конкретни указания за дирекциите, които следва да се познават и да се прилагат в работата от социалните работници. Доколкото помощите по чл. 9 от ППЗСП са за съответния месец, няма никакво основание и е нелогично да се съпоставя информация за различни месеци.
01-08-2014
Въпросите ми са: Лице прекратило регистрацията си в Д Бюро по труда като безработно поради неявяване по график, начислявали му се помощта по чл. 9 от ППЗСП за месеца през който е откало да се подписва като безработно лице?
Господин Иванов, Тъй като помощта е месечна, то тя се спира/прекратява за месеца, в който е налице нарушаване на нормативно определените изисквания.
01-08-2014
пмс №169 от 27.06.2014
ПМС №169/26.06.2014 г. засяга въпроси от компетенциите на рубриката "Интеграция на хората с увреждания".
     Въпроси 1 до 90 от 90     

Архив
Търсене
Рубрики
Трудово право на Република България
Обществено осигуряване
Социални помощи
Социални услуги
Заетост и безработица
Безопасност и здраве при работа
Свободно движение на работници, миграция и интегра
Подкрепа за детето и семейството
Интеграция на хората с увреждания
Европейско и международно социално право
Фотогалерия
 
 
© 2002 Министерство на труда и социалната политика на Република България
Design: AGM - Programming: ORION
Нагоре