Р България
Начало
І
Карта на сайта
І
Контакти
І
English Version
Министерство на труда и социалната политика
 
Новини
 
Социални помощи
17-04-2014
Zosho mi sa prevedeni samo polovinata pari ot detskite
Въпросът не е за тази рубрика. Задайте го в рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
17-04-2014
Защо не отговаряте на въпросите ясно , разбираемо и компетентно ? Бюрата по труда директно ти казват , 4е не могат да ти намерят работа. И там трябат връзки,
Госпожо Маринова, В тази рубрика отговаряме на въпроси, свързани със Закона за социално подпомагане. Моля да посочите конкретно кой от отговорите на зададените от Вас въпроси в компетенциите на тази рубрика не Ви е ясен.
16-04-2014
имам две живи деца родени 1994 и 1996год.Преди тях имам починало дете родено 1992 год и живяло 6 дни.Получавам детски за сина ми роден 1996 г.като за трето дете,а не като за второ,което ме шокира.Нормално и законно ли е такова тълкуване за поредността на детето?Благодаря Ви предварително за отговора!
Госпожо Христова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството". Моля да го поставите там.
16-04-2014
Кога ще бъдат преведени детските надбавки?преди или след великден?
Госпожо Владова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
16-04-2014
iskam da popitam koga 6te ima prevod za zaplati na avariikite
Госпожо Иванова, В тази рубрика отговаряме на въпроси, свързани със Закона за социално подпомагане.
15-04-2014
Моят син боледува от криптогенна епилепсия и е с документ от ТЕЛК. Моля да ми отговорите какви права има и какви помощи му се полагат от социални грижи.Той е безработен и няма доходи, работя само аз, с доходи от 340 лв,освен това живеем на квартира и се налага да доплащаме за лекарства.
Госпожо Петрова, При така представена информация, която е много обща и съвсем недостатъчна, не бихме могли да изразим конкретно становище. Препоръчваме Ви да се свържете с колегите от дирекция "Социално подпомагане" по постоянен адрес. Те ще могат да Ви дадат конкретни указания за Вашия случай, след като се запознаят подробно с всички обстоятелства по него.
15-04-2014
koga stese prevedat deskite
Въпросът е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
15-04-2014
Az sam maika s 2 deca ednoto e na uchulischte ,a drugoto e na gradina i sme razpusnati v neplatena otpuska posle v anek i taka celi 2 meseca bes nikakvi dohodi.Dali imam pravo na pomoschti.
Госпожо Ганева, Бихме Ви посъветвали да се свържете с колегите от дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес. Те ще могат да Ви дадат най-точни указания по Вашия случай след преценка на всички обстоятелства.
14-04-2014
Кога ще има превод за безработни
Госпожо Николова, Въпросът Ви е неясен. Запознайте се със съдържанието на отделените рубрики на "Въпроси и отговори" и след като прецизирате Вашия въпрос, го насочете в рубриката по компетентност.
14-04-2014
На 40 години съм самотен родител с дете на 10 години-препознато от бащата но не плаща издръжка.Безработна съм от 1 година,записах се на борсата преди два месеца.Искам да знам дали имам право на някаква социална помощ.С детето ми живеем с 35 лв на месец и благодарение на майка ми оцеляваме.На какви помощи имам право.Благодаря предварително!
Госпожо Димова, Така представената информация не е достатъчна за да се направи обективна преценка. Условията и изискванията засягат като семейното положение и дохода, така също и имущественото и здравословното състояние, възрастта, учебната и трудовата заетост и др. Затова Ви препоръчваме да се свържете с колегите от дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес. Те ще могат да Ви дадат конкретни указания за Вашия случай.
11-04-2014
Защо се бавят преводите за ортопедични обувки,Имаме право на обувки на 6 месеца,но след забавяне те стават осем месеца и вследствие на това получаваме 3 чифта за 2 години,
Госпожо Петрова, Въпросът Ви не е за тази рубрика. Моля да го поставите в рубриката по компетентност - "Интеграция на хората с увреждания".
11-04-2014
Аз искам да попитам пристигна ни писмо от телк но датата ни е чак юни месец ще ни изплатът ли парите със задна дата докато чакаме?
Госпожо Найденова, В зависимост от това кои плащания, свързани с решение на ТЕЛК, имате предвид, моля да поставите въпроса си към съответната рубрика по компетентност - "Интеграция на хората с увреждания" и "Подкрепа за детето и семейството".
09-04-2014
Синът ми има заболяване/епилепсия-75%/, моля пишете ми какви социални помощи му се полагат.
Госпожо Илиева, При така представената информация не бихме могли да Ви дадем конкретен отговор. Бихме Ви посъветвали да се свържете с колегите от дирекция "Социално подпомагане" по постоянния адрес на сина Ви. След като ги запознаете с Вашия случай, те ще могат да Ви дадат конкретни указания относно правата на сина Ви по Закона за интеграция на хората с увреждания, Закона за социално подпомагане, както и за Ваши права по Закона за семейни помощи за деца в зависимост от възрастта на сина Ви.
09-04-2014
Разведена съм с 3 деца - като големият ми син живее при баща си. С малките си деца живея сама, получавам издръжка от бащата за двете си деца, и аз плащам издръжка за големия си син. Имам ли право на помощи за отопление?
Госпожо Георгиева, Отпускането на социална помощ в т. ч. и на целева помощ за отопление е обвързано с конкретни нормативно определени условия и изисквания. Те са свързани както със семейното положение, така също и с доходното, имущественото и здравословното състояние, възрастта, учебната и трудовата заетост и др. На основата на представената от Вас информация не бихме могли да изразим становище. Тя е твърде обща и недостатъчна. Конкретна преценка могат да направят само социалните работници от дирекцията "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес и то след извършване на социална анкета. За Ваше сведение целева помощ за отопление се отпуска само за съответния отоплителен сезон, който е от 1 ноември до 31 март. Подробна информация за условията и реда за отпускане на помощта можете да намерите във всички дирекции за социално подпомагане.
08-04-2014
В семейството ми са настанени за отглеждане двама братя на 12 и 14 г..Има ли право второто дете на мес. помощи 50 лв. Сега са ми отказани- не съм родител.
Господин Йорданов, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
08-04-2014
Здравейте! Безработен-регистриран съм от 3г.Не получавам помощи освен енергийни.Искам да кандидатствам за еднократна помощ но социалните работници ми казват че нямам право тъй като тя била за инцидентни случаи.Законно ли е да отказват да приемат молбата ми за разглеждане? Благодаря!
Господин Стоянов, Ако наистина липсва инцидентно възникнала здравна, образователна, комунално-битова или друга жизненоважна потребност, Вие не можете да получите еднократна помощ по чл. 16 от ППЗСП. Не може да Ви се отказва подаването на молба-декларация, макар във Вашия случай да липсва основание да се отпусне помощ, ако наистина липсва инцидентно възникнала потребност.
07-04-2014
Здравейте. Дъщеря ми навърши 18г. Тази година завършва средното си образование и ще започне висше-платена форма. Ще има ли право на месечните детски и как стои въпроса със здравното осигуряване? Предварително благодаря.
Госпожо Цветанова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
07-04-2014
кога ште има помощ за отопление през април
Вече Ви отговорихме.
07-04-2014
koga shte pochne plashtaneto za otoplenie koeto beshe obeshtano
Господин Кирилов, Всички помощи се изплащат от Агенцията за социално подпомагане. Оттам бихте могли да получите конкретна информация за осъществените преводи. За връзка можете да ползвате горещ телефон +35929350550 или ел.поща: ok@asp.government.bg.
07-04-2014
Ще има ли пуснати детски днес
Госпожо Михайлова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
06-04-2014
Здравейте искам да попитам понеже ще бъда самотна майка детето ще се води на мое име понеже бащата не го иска каква помощ ще мога да получа освен детските и майчинството а също така съм студентка редовно обучение последен семестър ще имам ли право на еднократната помощ от социални грижи.
Госпожо Петрова, Това, че сте самотна майка, не Ви дава автоматично право на социална помощ по Закона за социално подпомагане. С подробната информация за условията и реда за отпускане на различните видове социални помощи можете да се запознаете във всяка дирекция за социално подпомагане. В дирекцията по постоянния Ви адрес можете да получите и консултация от колегите с конкретни указания по Вашия случай. Що се отнася до въпросите Ви, свързани със Закона за семейни помощи за деца, моля да ги поставяте в рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
06-04-2014
За отоплителен сезон 2013-2014г. ще има ли хранителни продукти? И ако има, кога ще започне раздаването им?
Госпожо Тодорова, Разпределението на храни от интервенционни запаси се осъществяваше в изпълнение на Програмата за снабдяването с храна от интервенционните складове в полза на най-нуждаещите се лица в Европейския съюз. Тя не е свързана с отоплителните сезони. Нейните цели бяха да бъдат подпомогнати най-нуждаещите се хора чрез безплатно раздаване на храни като част от социалната политика на Европейския съюз, както и да бъдат реализирани неизползваните интервенционни запаси от земеделски продукти. Програмата приключи.
06-04-2014
На коя дата ще се преведете детски
Госпожо Владимирова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и севейството".
04-04-2014
imam 36 godini trudov stag i sam na 59 g .v momenta sam bezrabotna imam li pravo na niakakva pomocht ot buroto po truda
Госпожо Годинова, Въпросът Ви не е за тази рубрика. Моля да го поставите в рубриката по компетентност - "Обществено осигуряване".
04-04-2014
v kakav srok 6te bude izplatena idnokratnata pomo6t za energiino bednite semeistva
Господин Асенов, В Агенцията за социално подпомагане е създадена необходимата организация за своевременно изплащане на помощта. Конкретна информация за преводите можете да получите в Агенцията. За връзка можете да ползвате горещ телефон +35929350550 или ел.поща: ok@asp.government.bg.
04-04-2014
Имам въпрос: Баща ми почина през месец януари 2014 година. Майка ми подаде молба в социални грижи по ПМС 42 за 30 лв. защото не бяха си подали молба за отопление миналата година, понеже на баща ми пенсията беше 450 лв. плюс на майка ми общо 680 лв. Трябва ли социалните да вземат сега пенсията и на баща ми при определяне на правото на помощта
В случая майка Ви ще бъде подпомагана като лице и ще се взема предвид нейния доход за посочения период.
04-04-2014
Имам продадена зем.земя за задължения към ВИК, чез съдия изпълнител за сума от 8500лв. през 2012г.Сега подавам МД по чл.9/ППЗСП.Следвали да декларирам продажбата и пречка ли е за получаване на помощи 5 години, считано от 2012г.
Госпожо Петрова, Разбира се, че трябва да декларирате извършената продажба. За съжаление, доколкото сумата по тази сделка значително превишава 60-кратния размер на ГМД (3900 лв.), това ще бъде достатъчно основание за отказ да Ви се отпусне помощ.
03-04-2014
здравейте,искам да попитам бременна съм в шестия месец,ако се запиша тази година да у4а ще имам ли право на еднократна помощ и в какъв размер?
Госпожо Иванова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
03-04-2014
na koq data se prevejdat detskite nadbavki
Госпожо Илиева, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
02-04-2014
кога ще се превеждат допълнителните 30 едно кратна та помощт
Госпожо Йозденова, Агенцията за социално подпомагане е създала необходимата организация за своевременно изплащане на помощта. Оттам бихте могли да получите конкретна информация за всички преводи. За връзка можете да ползвате горещ телефон +35929350550 или ел.поща: ok@asp.government.bg.
02-04-2014
polu4ix moza4en insult predi 2 meseca bezraboten sam s regisraciq podal sam dokumenti za telk no nqmam pari dori za lekarstvata ot socialni mi otkazvat pomo6t za6toto jiveq s jena na semeini na4ala darjat tq da se registrira zaedno s men pravelno li e.
Господин Иванов, Не бихме могли така дистанционно да направим точна преценка на Вашия случай, което е и в компетенциите на социалните работници в дирекция "Социално подпомагане" по постоянни Ви адрес. Явно, препоръките, които колегите са Ви дали, са с цел в конкретния случай да се намери съответното основание да Ви бъде отпусната помощ. Обръщаме Ви внимание, че Вие можете да кандидатствате и за еднократна помощ.
01-04-2014
На осн.чл.31(2)от ППЗСП-изплащането на помощите може да се извършва по касов начин,без банк.карти.В декларарацията за съгл.за съхр.и обраб.на лични данни,със съгласието давано към агенцията за соц.подп.,се дава автоматично право на банков клон за изплащане чрез дебитни карти.Какава деклар.трябва да попълня,за разплащане по касов път,без посредници?
Госпожо Касабова, Начина на получаването на помощта се отразява в молба-декларацията. Конкретна информацията за Вашия случай можете да получите в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес, където подавате документите за отпускане на помощ.
     Въпроси 1 до 32 от 32     

Архив
Търсене
Рубрики
Трудово право на Република България
Обществено осигуряване
Социални помощи
Социални услуги
Заетост и безработица
Безопасност и здраве при работа
Свободно движение на хора, миграция и интеграция
Подкрепа за детето и семейството
Интеграция на хората с увреждания
Европейско и международно социално право
Фотогалерия
 
 
© 2002 Министерство на труда и социалната политика на Република България
Design: AGM - Programming: ORION
Нагоре