Р България
Начало
І
Карта на сайта
І
Контакти
І
English Version
Министерство на труда и социалната политика
 
Новини
 
Социални помощи
21-11-2014
Е кога ще се разреши въпроса с хранителните помощи,за Коледа ще бъдем гладни,болни,докога така,подписваме се редовно на борсата с години,няиа работа,гладуваме,защо това не го кажете на ЕК?
21-11-2014
Имам ли право на детски със задна дата не съм вземала никога благодаря
21-11-2014
Детето ми е със 97процента инвалидност.Полагали ми се някаква помощ освен инвалидна пенсия
21-11-2014
iskam da vi popitam imali ili koga 6te ima prevod na parite za otoplenie
21-11-2014
Dobar den iskam da popitam imali ili koga 6te ima prevod na parite za otoplenie
20-11-2014
Здравейте! Ще се раздават ли хранителни продукти от ЕС за 2014г.
Господин Даков, Разработена е нова програма за подпомагане с подкрепата на ЕК и в момента тя е в съгласувателна процедура. След нейното приключване ще бъде представена необходимата подробна информация.
20-11-2014
koy ima pravo na ednokratna pmosht
Господин Йосифов, Еднократната помощ по реда на чл. 16 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане се отпуска за задоволяване на инцидентно възникнали здравни, образователни, комунално-битови и други жизненоважни потребности. Обръщаме внимание, че тук водещи критерии са наличие на инцидент и потребност от жизнена важност. Това се установява при провежданата социална анкета.
20-11-2014
Здравейте! Искам да попитам дали са преведени транспортните помощи на инвалидите? Благодаря!
Госпожо Байкова, Въпросът Ви е за рубриката "Интеграция на хората с увреждания".
20-11-2014
Аз съм на 19 год. живея с родителите си, като майка ми работи а баща ми е инвалид. Имам ли право на енергийни помощи ? Вземат ли си предвид доходите на майка ми, която не е инвалид.Нейния доход е 403 лв. Благодаря
Господин Георгиев, Отпускането на социална помощ в т. ч. и на целева помощ за отопление е обвързано с конкретни нормативно определени условия и изисквания. Подробна информация за условията и реда за отпускане на помощ можете е на разположение във всяка дирекция за социално подпомагане вкл. и в случаите на съжителство. Имайте предвид, че за настоящия отоплителен сезон срокът за подаване на молба-декларация изтече на 31 октомври.
20-11-2014
Този месец кога ще бъде преведена помоща за отопление?
Госпожо Николова, Всички помощи се изплащат от Агенцията за социално подпомагане. Оттам бихте могли да получите конкретна информация за осъществените и предстоящи преводи. За връзка можете да ползвате горещ телефон +35929350550 или ел.поща: ok@asp.government.bg.
20-11-2014
Предвижда ли се от 2015година промяна за увеличаване на дохода от 350 лв. на член от семейството за одобрение за детските.
Уважаема Ванеса, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
20-11-2014
Здравейте! Бих искала да попитам дали са преведени средствата за ортопедични обувки на хората, подали молба м. Октомври и ако не са - кога биха могли да ги очакват? Благодаря! Желая приятен ден.
Госпожо Георгиева, Въпросът Ви е за рубриката "Интеграция на хората с увреждания". Моля да го поставите там.
20-11-2014
koga 6te bade izplatena razlikata za otoplenieto i 6te ima li xranitelni pomo6ti tazi godina ne vzexa li ve4e re6enie tolkova xora se nadiavat zaradvaite ni malko
Тъй като всички помощи се изплащат от Агенцията за социално подпомагане, в момента колегите от АСП уточняват конкретната процедура за изплащане на новия размер на помощта, за което ще бъдат дадени и съответните указания на териториалните дирекции за социално подпомагане. Оттам бихте могли да получите конкретна информация. За връзка можете да ползвате горещ телефон +35929350550 или ел.поща: ok@asp.government.bg. Що се отнася до новата програма за подпомагане, Ви информираме, че в момента тя е в съгласувателна процедура с ЕК. Когато тя приключи, ще бъде представена необходимата информация.
20-11-2014
zdraveite iskah da popitam sled kato sam rodila v ispania i sam samotna maika imam li pravo na pomoshti v bulgari sled kato se vurna v bulgaria ??
Госпожо Юлианова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
19-11-2014
koga 6te se izpla6ta raszlikata ot pomo6ta za otoplenie
Вече отговорихме на този въпрос.
19-11-2014
Bezraboten sam poneje prodavah zemq prolera isi varnah zaemite nqmam nikakvi dohodi ot nikade ne mi li se polada nqkakva pomosht da prejiveq zimata . Poiskah zaem ot bani ne mi otpuskat kato soc.ministar vie mi kazete kak edin balgarin da prejivee taka kato sam na 50 inqma rabota.kato sit na gladen nevqrva
Господин Качев, Отпускането на социална помощ е обвързано с конкретни нормативно определени условия и изисквания. Ако те са изпълнени, то няма пречка да Ви бъде отпусната помощ. Подробна информация за условията и реда за отпускане на помощи е на разположение във всички дирекции за социално подпомагане. Препоръчваме Ви да се свържете с колегите от дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес, за да Ви дадат конкретни указания по Вашия случай.
19-11-2014
Да, извинявам се, писала съм при първия въпрос бащиното си име. това беше въпроса ми: "защо на майка ми Строянка Пранарова, гр. Сандански бяха енергийни отказани помощи, при пенсия 225лв на 67г? Тя живее с брат ми, но соц. работници в града са запознати с тяхното положение, брат ми е зависим и това, че той живее с нея не от никаква полза за разходи
Госпожо Пранарова, В продължение на отговора на предишния Ви въпрос Ви обръщаме внимание, че точната преценка може да се направи само след провеждане на социална анкета и установяване на всички факти и обстоятелства, които имат отношение към отпускането на помощта. А това е в компетенциите на социалните работници от дирекцията "Социално подпомагане" по постоянен адрес на лицето. Освен това в заповедта за отказ, която може да бъде обжалвана пред директора на регионалната дирекция "Социално подпомагане", се посочва конкретното основание за направения отказ. Имайте предвид, че при посочения от Вас доход на майка Ви е налице превишение на доходната граница, което явно е дало основание на колегите да откажат отпускането на помощ.
19-11-2014
s yvajenie iskam da popitam koga jte bade otpysnat vtoriq tranj ot energini pomojti
Госпожо Прингова, Вторият транш от помощта се изплаща до 31 януари следващата година.
19-11-2014
Koga 6te bade gotova programata za hranitelnite pomo6ti i izob6to 6te ima li tazi godina
Уважаема Теди, В момента новата програма е в съгласувателна процедура с ЕК. След нейното приключване ще бъде представена публично подробна информация.
19-11-2014
Има ли някакви помощи ьа самотни майки, които получават по 35лв детски?
Госпожо Кордова, Това, че една жена е самотна майка, автоматично не й дава право на социална помощ. Необходимо е да са изпълнени всички нормативно определени условия и изисквания, с които можете да се запознаете в дирекция "Социално подпомагане" и да получите указания по конкретния случай. Ако след това имате въпроси, сме на Ваше разположение.
19-11-2014
Аз съм работеща на 30г. и получавам 470 лв., съпруга ми е безработен на 39г. и имаме дете на 6г. Има ли право на помощи съпруга ми? Благодаря предварително!
Госпожо Щерева, За Ваше сведение във Вашия случай обект на подпомагане може да бъде семейството Ви, а не съпругът Ви, но, само ако са спазени нормативно определените условия и изисквания. Само едно от тях засяга доходното състояние и при посочения от Вас доход, ще бъде налице превишение на доходната граница, което е достатъчно условие за отказ да Ви бъде отпусната помощ.
19-11-2014
koga 6te se prevedat parite za otoplenie,ako moje da poso4ite da.
Госпожо Митева, Първият транш от целевата помощ за отопление се изплаща до края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускане на помощта.
19-11-2014
Подадох молба за отопление септември месец и съм одобрена. Защо все още нямам превод?
Госпожо Ангелова, Първият транш се изплаща до края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускане на помощта.
19-11-2014
lidiq ra6eva petkova
Госпожо Петкова, Отговор на този въпрос можете да получите само в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес, където сте подали молба-декларация.
19-11-2014
Кога ще се изплащат помощите за отопление този месец ли
Госпожо Иванова, Първият транш от целевата помощ за отопление се изплаща до края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускане на помощта.
18-11-2014
Не смятате ли че е крайно време да се вдигнат социалните помощи за трайно безработни хора ,които не могат да си намерят никаква работа ! И смятате ли че с тези 42,90 лв месечно може да се живее ??? Поне намалете дните за полагане на обществен труд които в момента са 14 работни дни месечно !!! Моля за отговор и се извинявам предварително !!!
Господин Иванов, Ваше право е да поставяте въпроси, чиито отговори са важни за Вас, както и да споделяте Вашето мнение. Бихме желали обаче да Ви обърнем внимание на нещо много важно. Социалната помощ не е и не може да бъде заместител на доходите от труд. Нейното предназначение е да осигури задоволяване на основни жизнени потребности съобразно социално-икономическото развитие на страната. Установяването на трайна зависимост от социалните помощи крие сериозен риск от социално изключване на подпомаганите лица Затова един от приоритетите на провежданата политика е да се насърчава трудовата активност на тези хора в трудоспособна възраст за връщането им на пазара на труда вкл. чрез придобиване и повишаване на квалификацията. Тук много усилено работят колегите, които разработват активните политики на пазара на труда. Във връзка с това конкретни въпроси можете да поставите в рубриката "Заетост и безработица".
18-11-2014
Здравейте, детето ми има ТЕЛК за 3 години до 2016г. Сега не съм получила детски надбавки, защото е трябвало да подам документи за следващата година. Нали в решението пише до коя година е в сила ТЕЛК-а, какви документи е нужно още да подавам?
Госпожо Рачева, Моля да зададете въпроса си в рубриката по компетентност - "Подкрепа за детето и семейството".
18-11-2014
Защо не отговаряте на въпросите зададени ви в Подкрепа на детето и семейството?Виждам,че само тук отговаряте на гражданите
Госпожо Петрова, Отговорите на въпросите от рубриката "Подкрепа за детето и семейството" са от компетенциите на друга дирекция - "Социално включване", която носи отговорност за спазване на установените правила във "Въпроси и отговори".
18-11-2014
Имам ли право на еднократна помощ по чл.8в от ЗСПД, след като отговарям на следните изисквания: - детето е родено на 23.02.2014г. - студентка съм редовно обучение от 01.10.2014г. магистратура
Госпожо Ананиева, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейтвото".
18-11-2014
за коледни влиза ли и сумата за чужда помощ с която се преминава прага
Господин Ковачев, Моля да поставите въпроса си в рубриката "Обществено осигуряване" по компетентност.
18-11-2014
koga shte se rasdavat pomoshti hrani ot ES
Госпожо Василева, Когато приключат съгласувателните процедури с ЕК по новата програма за подпомагане, тя ще бъде публично оповестена.
18-11-2014
Имам ли право на някакви помощи,ако безработна съм с две непълнолетни деца,регистрирана съм в борсата по труда от 3 месеца
Госпожо Христова, Представената от Вас информация е много обща и съвсем недостатъчна, за да изразим категорично становище. По различните програми има конкретни условия и изисквания за отпускане на помощ. Затова Ви препоръчваме да се запознаете с подробната информация за условията и реда за отпускане на помощ, която е на разположение във всички дирекции за социално подпомагане, както и да се свържете с колегите от дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес за конкретни указания по Вашия случай, след като им представите цялата необходима информация.
18-11-2014
koleva
Госпожо Колева, Първият транш от помощта се изплаща до края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускане на помощта.
18-11-2014
iskam da popitam chux che ot nova godina darjavata shtqla da ne prevejda detskite na maikite a derektno na gradinite I uchilishtata I ako shte e taka ot koi mesec shte se sluchi.blagodarq
Госпожо Минчева, Този въпрос е от компетенциите на рубриката "Подкрепа за детето и семейството". Моля да поставите там.
18-11-2014
iskam da popita az sam bezrabotna bez osigurovki razvedena s dete reshih da kandidatstvam za pomosht za otuplenie I sled sedmica doidoha na proverka I mi kazaha che imam firma koqto e nezakrita no ne e deistvashta ot dve godini,imam li pravo na tazi pomosht I ako ne kakvo trqbva da napravq za da q polucha.blagodarq
Госпожо Минчева, Отпускането на социална помощ е обвързано с конкретни нормативно определени условия и изисквания. Едно от тях е лицето да не е регистрирано като едноличен търговец или да не е собственик на капитала на търговско дружество. Няма значение, дали се осъществява дейност- Неизпълнението на дори едно от тези изисквания е достатъчно основание да бъде отказана помощта. Във Вашия случай Вие първо трябва да заличите фирмата си като необходимо условие за подпомагане. Подробна информация за реда и условията за отпускане на помощ можете да получите в дирекцията "Социално подпомагане".
17-11-2014
Внучето ни на 2 г е настанено при нас на основание чл.27 ал.1 във връзка със чл.25ал.1 т.2, имаме ли право на за парично подпомагане предвид, че не отговаряме на критериите защото сме с по високи доходи от нужните за социални помощи но и разходите за детето не са малки
Госпожо Стефанова, По-подробна информация за правата Ви по Закона за закрила на детето можете да получите в рубриката по компетентност "Подкрепа за детето и семейството", където следва да зададете въпроса си.
17-11-2014
ИМА ЛИ ПРАВО СЕМЕЙСТВОТО НА ИНВАЛИД ПЪРВА ГРУПА С ЧУЖДА ПОМОЩ НА ПАРИЧНА ПОМОЩ ЗА НЕГОВОТО ПОГРЕБЕНИЕ
Госпожо Георгиева, Въпросът Ви е за рубриката "Интеграция на хората с увреждания".
17-11-2014
ПЕНСИОНЕР СЪМ С ПЕНСИЯ 154 ЛЕВА.СЪПРУГЪТ МИ ПОЧИНА НА 10.10.2014Г.ПОДАДОХ МОЛБА ЗА ЦЕЛЕВА ПОМОЩ ЗА ОТОПЛЕНИЕ НА 30.10.2014Г.КАТО ВДОВИЦА.пЕНСИЯТА КОЯТО ПОЛУЧАВАШЕ ПОЧИНАЛИЯТ МИ СЪПРУГ ОТ М.04 ДО М.10.2014 ЩЕ СЕ СЧИТА ЛИ ЗА ДОХОД ИЛИ ЩЕ СЕ ВЗЕМЕ САМО МОЯТА ПЕНСИЯ В ТОЗИ 6-МЕСЕЧЕН ПЕРИОД.
Госпожо Петрова, При преценката на изпълнението на условията и изискванията за отпускане на помощта следва да бъдат отчетени всички Ваши доходи за предходния 6-месечен период до месец октомври.
17-11-2014
Кога наи после ште пуснат децки
Госпожо Илиева, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
15-11-2014
iskam da popitam na koq data shte se prevejdat pomoshtite za otoplenie
Господин Жеков, Първият транш от помощта се изплаща до края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускане на помощта.
14-11-2014
Наредба за условията и реда за отпускане на целева помощ за отопление: 12. за лице на възраст над 65 години, живеещо само - 274,8 на сто от ГМД; Единственото несъответствие, че не живее сама, но брат ми не внася средства в домакинството, соц. психолог е запознат с неговото състояние.
Госпожо Пранарова, Какъв е Вашият въпрос? Обръщаме Ви внимание, че цитирате грешен индивидуален процент. Освен това, условията и изискванията за отпускане на помощта са ясни, точни и категорични. Те следва да са спазени, за да бъде отпусната помощ във всеки конкретен случай.
14-11-2014
Zdraveite bih iskala da popitam dali shte ima razdavane na hranitelni pomoshti tazi godina
Госпожо Иванова, В момента се разработва и съгласува нова програма за подпомагане на най-уязвимите социални групи с подкрепата на ЕК. Когато тя бъде напълно готова и приключат съгласувателните процедури, ще бъде публично оповестена.
13-11-2014
В закона за държавния бюджет на РБ-я за 2009 г. в § 15. (1) Средномесечният доход по чл. 4 от Закона за семейни помощи за деца за 2009 г. е 350 лв. И 6-та година не е променян. Какво да очакваме за 2015 година.
Госпожо Николова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
13-11-2014
защо на майка ми Строянка Пранарова, гр. Сандански бяха енергийни отказани помощи, при пенсия 225лв на 67г? Тя живее с брат ми, но соц. работници в града са запознати с тяхното положение, брат ми е зависим и това, че той живее с нея не от никаква полза за разходите в дома, а напротив. Защо се лишават от соц.помощи наистина нуждаещите се хора?
Госпожо Петрова, Добре е да се познават условията и реда за отпускане на социални помощи. Подробна информация за това е на разположение във всички дирекции за социално подпомагане. В случая с Вашата майка е установено несъответствие с нормативно определените изисквания и затова е направен отказ и вероятно основанието за това е превишението на доходната граница при така посочения от Вас размер на получаваната пенсия.
13-11-2014
Здравейте!Искам да попитам имам ли право на енергийни помощи и помощи от БЧК.Аз съм инвалид 90% и съм безработна,мъжът ми също е безработен,а децата ни ходят на градина и училище.Подадох молба и ми казаха,че трябва да минат в 20 дневен срок,но той мина.Как мога да разбера!?Живеем и в общинско жилище.За първи път подавам молба.Благодаря!
Госпожо Николова, Преценка за това, дали са спазени всички нормативно определени условия и изисквания, може да се направи след провеждането на социална анкета. Тя следва да се извърши в срок до 20 дни от момента на подаване на молба-декларацията. След като Вие имате подадена молба-декларация и ако след изтичане на този срок анкетата не е направена, Ви препоръчваме да се свържете с колегите от дирекцията, където сте подали документите си, за да се установи причината за забавянето и да се сигнализира за изпълнение на нормативно определената процедура. Що се отнася до "помощите от БЧК", за Ваше сведение в момента се разработва и съгласува нова програма с подкрепата на ЕК. Когато процедурите приключат и програмата е напълно готова, ще бъде публично оповестена.
13-11-2014
какъв е прага за целева помошт за дърва на 3 че леноо семеиство.благодариаеи пре дварително.
Госпожо Вълчковска, В продължение на нашия отговор на предишния Ви въпрос, Ви обръщаме внимание, че доходната граница се определя на базата на преценката на всички обстоятелства, които Ви посочихме, а не зависи само от броя на членовете на семейството. Също така Ви информираме, че подаването на молба-декларация за целева помощ за отопление се подава в периода 1 юли - 31 октомври преди началото на отоплителния сезон и за този сезон вече е приключила тази процедура.
13-11-2014
zdraveite nqkoi mojeli da mi kaje da li davat nekakvi prodykti ili val4eri na tezi koito sa vzemali pomowti za otoplenie. 4e govorqt xora 4e sa zapo4nali newto da davat no neznaem kakvo blagodarq
Госпожо Георгиева, Когато новата програма за подпомагане с хранителни продукти бъде окончателно готова и съгласувана с ЕК, тя ще бъде публично оповестена. Ако Вие попадате в групата на правоимащите лица, ще получите съответната помощ, затова не бива да се притеснявате.
13-11-2014
zashto vse oshte ne sa mi ispolatei pomoshtite za otoplenie kato az si podadoh dokumentite okolo 15-20 oktomvri,
Госпожо Минчева, За да получите помощ, най-напред трябва да получите заповед за това. За Ваше сведение първият транш се изплаща до края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускане на помощта, а не зависи от момента на подаване на молба-декларацията.
13-11-2014
Здравейте, одобрен съм за получаване на Енергийна помощ. От Агенция за Социално подпомагане получих Решение, че ще получа за м. Ноември и м. Декември сумата от 131,44 лв Наскоро по Интернет страницата прочетох, че помощите за отопление се увеличават от 65,72 на 72,20 Въпроса ми е: Ако това е вярно то кога ще се плати разликата ? Благодаря
Господин Петков, Тъй като всички помощи се изплащат от Агенцията за социално подпомагане, в момента колегите от АСП уточняват конкретната процедура за изплащане на новия размер на помощта, за което ще бъдат дадени и съответните указания на териториалните дирекции за социално подпомагане. Оттам бихте могли да получите конкретна информация. За връзка можете да ползвате горещ телефон +35929350550 или ел.поща: ok@asp.government.bg.
12-11-2014
Маика съм на дете 100%инвалидност на какво имам право заштото ми казват че ниамам право на ништо. 3члено семеиство смр със400ле.
Госпожо Вълчковска, Подадената от Вас информация и много обща и съвсем недостатъчна, за да изразим конкретно становище по отношение на възможностите да получите социална помощ по реда на Закона за социално подпомагане. Имайте предвид, че има ясно и точно регламентирани условия и изисквания за отпускане на такава помощ. Те са свързани както с додхода, така също и имущественото и здравословното състояние, семейното положение, възрастта, учебната и трудовата заетост и др., като във всеки конкретен случай се провежда социална анкета за установяване на всички факти и обстоятелства, които имат отношение към отпускането на помощ. Препоръчваме Ви да се свържете с колегите от дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес, които ще могат да Ви дадат най-точни указания по Вашия случай, както по възможността да получите помощ, така също и за правата Ви по Закона за интеграция на хората с увреждания и по Закона за семейни помощи за деца. Такива въпроси можете да поставите и на електронната страница на министерството в съответните рубрики - "Интеграция на хората с увреждания" и "Подкрепа за детето и семейството".
12-11-2014
Здравейте отново, зададох конкретен въпрос вчера, но ме прехвърлихте към раздела "Подкрепа на детето и семейството". Защо обаче по мое наблюдение от този раздел отговарят на въпросите минимум след 5-6, понякога след 10 дни, а от Вашия най-късно на следващия ден. Все пак разликата е съществена за задаващия въпроса.Благодаря предварително!
Господин Александров, Всеки носи отговорност за своята работа. Нашият стремеж винаги е бил да бъдем максимално полезни на хората, защото техните въпроси са не от любопитство, а са свързани с решаване на важни житейски проблеми и затова своевременния компетентен отговор според нас е много важен. В този смисъл ние се опитваме да "нарушаваме" в интерес на хората определения по-дълъг срок за даване на отговор. За съжаление не бихме могли да Ви бъдем полезни по зададените от Вас въпроси, защото те са от компетенциите на друга дирекция - "Социално включване". Вярваме, че колегите ще Ви отговорят скоро.
11-11-2014
Аз съм с 60% инвалидност искам само да попитам дали имам право на хранителни помощи от БЧК
В момента се разработва нова програма за подпомагане с подкрепата на ЕК. Когато тя бъде напълно готова, ще бъде публично оповестена.
11-11-2014
И кога по-точно ще ни уведомите ,какви плмощи ще получим,храни или други.09407
Госпожо Стоянова, Вече многократно и достатъчно ясно отговаряме на този въпрос. След окончателното приключване на всички съгласувателни процедури и с ЕК, ще се представи необходимата информация по новата програма за подпомагане.
11-11-2014
имам одобрена молба за помощ заповедта ми е од 20 10 2014 година кога ще ми бъде изплатен първият транш
Господин Кирилов, Първият транш от помощта ще Ви бъде изплатена до края на месец ноември.
11-11-2014
Здравей те.Какви помощи има право човек с 50%ТЕЛК(карта за синя зона,карта за градски транспорт,интеграционни добавки)имали право на тях.Моля за подробно обяснение.
Госпожо Коларова, Моля да поставите въпроса си в рубриката по компетентност "Интеграция на хората с увреждания".
11-11-2014
вярно ли е че този месец ще има закъснение на детските надбавки и ако няма от кога ще запачнат да ги изплащат.
Госпожо Димитрова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
11-11-2014
Здравейте, въпросът ми касае еднократата помощ за отглеждане на дете от майка-студентка редовно обучение. Подадохме документи за такава със съпругата ми на 01.10.2014г., но вече 40 дни по-късно (днес е 11.11.) няма никаъв превод по посочената от нас банкова сметка. Въпроса ми е -какви са сроковете за изплащане на тези помощи?
Господин Александров, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
10-11-2014
dobre de nali re6ixte za uveli4enieto na pomo6ta za otoplenie koga 6te se izpla6tat i kakvo stana i pomo6tite ot b4k
Тъй като всички помощи се изплащат от Агенцията за социално подпомагане, в момента колегите от АСП уточняват конкретната процедура за изплащане на новия размер на помощта, за което ще бъдат дадени и съответните указания на териториалните дирекции за социално подпомагане. Оттам бихте могли да получите конкретна информация. За връзка можете да ползвате горещ телефон +35929350550 или ел.поща: ok@asp.government.bg.
10-11-2014
zdraveite predi godina i polovina vzexme 5 deca za odglejdane maikaim po4ina i ot odel zakrila ni gi dadoxa i as nepoly4avam socialni pomo6ti zatiax a samo personalna pensia i decki aza men ni6to samo 42 lv
Госпожо Луканова, Вече Ви отговорихме на този въпрос.
10-11-2014
Аз съм многодетна майка съпругът ми взима мин.заплата имаме ли право на хранителни продукти.Никога до сега не сме кандидатствали за помощи освен за детски?Благодаря
Госпожо Христова, В момента се разработва нова програма за подпомагане на най-уязвимите социални групи с подкрепата на ЕК. Когато тя бъде готова, ще бъде публично оповестена. Препоръчваме Ви да се свържете и с колегите от дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес, където можете да получите конкретни указания по Вашия случай и да подадете молба-декларация за отпускане на социална помощ.
10-11-2014
vav vid na hranitelni produkti li shte sa pomoshtite ot b4k ili vav vid na valcheri ?blagodarq
Госпожо Андреева, Когато програмата бъде окончателно готова, ще се оповести необходимата информация относно вида на помощите, начините за тяхното предоставяне и организациите, които ще ги предоставят.
10-11-2014
Здравейте, имам следното питане: в момента съм в майчинство, имам бебенце на 3 месеца и записах след раждането на детето втора магистратура. Питането ми е имам ли право на обезщетение по чл. 8, ал. 1 от закона за семейните помощи за деца?
Госпожо Ганчева, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
10-11-2014
Няма ли вариант, в който да подам документи и вие да направите справка. Преди това не съм работила другаде. Само тези 5 мес., а и бившия ми шеф е от тези тип мутра. Търсих го много пъти за бележката, но ми казаха да не се занимавам повече. Тези 35лв ще са ми единствения доход до следващото лято и сега оставам и без тях. Поне за лекарства за детето.
Госпожо Иванова, В продължение на отговора на въпроса, Ви препоръчваме да подадете молба-декларация за социална помощ в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес.
10-11-2014
Този месец трябва да подавам документи за детски надбавки. Работих само сезонно за 5 мес. Не мога да открия работодателя да ми даде бележка за доходите. Сменил е счетоводната фирма. Негови познати ми казаха че ще заминава за чужбина и изобщо да не го търся. Как мога да подам документи?Аз и мъжа ми сме безработни, нямаме никакви доходи. Нито борса
Госпожо Иванова, Въпросът Ви е от компетенциите на рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
10-11-2014
ЗДРАВЕЙТЕ,ТАЗИ ГОДИНА ЩЕ ИМА ЛИ ХРАНИТЕЛНИ ПОМОЩИ ОТ БЧК? И КОГА? БЛАГОДАРЯ
Госпожо Иванова, В момента се разработва нова програма с подкрепата на ЕК. Когато тя бъде готова и одобрена, ще бъде публично оповестена.
09-11-2014
zdraveite iskam da popitam za kakvi vaucheri za hrana stava vapros che shte se razdavat tazi godina ot socialnite i koga
Госпожо Михайлова, Не бихме могли да коментираме слухове.
09-11-2014
za6to ne poly4avam pezrabotni 4e odglejdam 5 deca
Госпожо Луканова, Вече Ви отговорихме на този въпрос. Моля не задавайте многократно един и същи въпрос.
09-11-2014
za6to ne poly4avam niakakva socialna pomo6t 4e imam pet deca nastaneni 4iato maika e po4inala i as gi gledam i poly4avam samo 42 lv
Госпожо Луканова, Броят на отглежданите деца не дава автоматично право на социална помощ. Необходимо е да са спазени нормативно определените условия и изисквания, за да се отпусне помощ. Конкретна информация и указания по Вашия случай можете да получите в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес, където можете да подадете молба-декларация.
08-11-2014
koga 6te davat uveli4enieto za otoplenie
Госпожо Русимова, В момента колегите от АСП уточняват конкретната процедура за изплащане на новия размер на помощта, за което ще бъдат дадени и съответните указания на териториалните дирекции за социално подпомагане.
07-11-2014
Здравейте. Искам да попитам полага ли се социална помощ за "Асистент на хора с увреждания" и ако да, как се кандидатства за такава помощ. Благодаря за отделеното време.
Господин Борисов, Статутът на асистент на хора с увреждания не дава автоматично право на социално подпомагане. Необходимо е да са спазени всички нормативно определени условия и изисквания за това. Подробна информация можете да получите в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес, където можете да подадете молба-декларация за отпускане на помощ.
07-11-2014
Как и от къде да получа соц.помощи Живея по настоящ адрес и нямам на Постоянния адрес дом?НА Бюро по труда съм от 2009г,не ми отпускат защото Постоянния адрес ми е друг ,а и нямам дом в Постояния А настоящ също не е моя собственност.
Госпожо Димитрова, Препоръчваме Ви да уредите проблема с адресната си регистрация, за да можете да получите социална помощ, ако отговаряте на условията и изискванията за това. Имайте предвид, че социалното подпомагане се осъществява по постоянен адрес, на който се извършва и социалната анкета.
07-11-2014
Аз съм от асеновград.верно ли е че в гр.пловдив вече раздават храните от бчк кога ще започнат и тук
Уважаема Елена, В момента се разработва нова програма и когато бъде напълно готова, ще бъде пубилчно оповестена. Препоръчваме Ви да черпите достоверна информация от дирекция "Социално подпомагане".
07-11-2014
o6te li ne ste re6ili za tezi pomo6ti ot b4k 6te ima li ili ne da se nadiavame li na ne6to ili ne do koga da 4akame
На този въпрос вече е отговорено.
06-11-2014
Zdraveite,predi vreme Vi popitah koga shte davat pomoshtite za otoplenie gr.Plovdiv.Otgovara Vi beshe kraia na mesec noemvri.Popitah Vi zashtoto sam trydno povijna i otgovora beshe v kraia na mesec noemvri,a pomoshtite veche sa razdadeni .Pitam VI az koga pak shte se razdavat i kak i otkade da razbera.Blagodarq Vi za razbiraneto.C yvajenie Garkova
Госпожо Гъркова, Изплащането на помощта става на два транша. Първият се изплаща до края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускане на помощта, а вторият - до 31 януари следващата година. Имайте предвид, че всички помощи се изплащат от Агенцията за социално подпомагане. Оттам бихте могли да получите конкретна информация за осъществените преводи. За връзка можете да ползвате горещ телефон +35929350550 или ел.поща: ok@asp.government.bg, или да се свържете с колегите от дирекцията в Пловдив, където сте подали документите си.
06-11-2014
Na kakvi pomo6ti imam pravo, sled kato otglejdam sama 2 si deca i sam bezrabotna s dohot 170 leva, a i dvamata u4at
Госпожо Трифонова, Препоръчваме Ви да се свържете с колегите от дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес, които ще могат да Ви дадат конкретни указания по Вашия случай, след като им представите цялата необходима информация. Имайте предвид, че социалните помощи се отпускат при определени условия и изисквания, които са свързани както с доходното, така също с имущественото и здравословното състояние, семейното положение, възрастта, учебната и трудовата заетост и др. Ако Вие отговаряте на нормативно определените условия и изисквания, то ще можете да получите помощ по Закона за социално подпомагане и по Закона за семейни помощи за деца.
05-11-2014
На 12.09.2012г. подадох молба с номер: РД12012331ВН , по повод направена ми операция, за която заплатих и все още не съм получила еднократното си изплащане. Искам да попитам какво друго трябва да направя, за да го получа парите си.
Госпожо Хюсеин, Това, че сте подали документи за отпускане на помощ по повод на направена Ви операция, не означава автоматично и получаването на социална помощ. Най-напред не сте уточнили къде сте подали документите си - в дирекция "Социално подпомагане" или във Фонда "Социална закрила". И в двата случая обаче следва да се направи оценка на конкретния случай и да има произнасяне на компетентния орган - заповед на директора на ДСП или решение на УС на Фонда, които отразяват съответното решение за отпускане или отказ за отпускане на помощ.
04-11-2014
Осиновител на дете получава ли еднократната помощ от 250лв. за раждане на дете, след като детето е оставено в дом от раждането и на биологичната майка не са изплащани помощи.Детето е с нов акт за раждане и в различните общини се действа различно, някъде се изплаща , някъде - не.Кой решава.
Госпожо Петрова, Въпросът Ви не е за тази рубрика. Моля да го поставите в рубриката по компетентност - "Подкрепа за детето и семейството".
03-11-2014
6te ima li tazi godina pomo6ti ot b4k i ako ima koga 6te gi davat
Уважаема Тони Х., Вече Ви отговорихме на този въпрос.
03-11-2014
zdraveite iskam da popitam kato sum socqlno slaba imam li pravo za namalqvane na taksata za qsla na vtoroto mi dete blagodarq vi
Госпожо Младенова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
03-11-2014
dobre biaxte pisali 4e razrabotvate ne6to za uveli4enieto na pomo6ta za otoplenie kakvo stana
Уважаема Тони Х., Препоръчваме Ви освен рубриката "Въпроси и отговори", в която сте активен участник, да следите и другите рубрики на електронната страница на МТСП. Те съдържат важна и полезна информация вкл. и отговор на Вашия въпрос. Все пак за Ваше сведение направена е промяна в наредбата за целево енергийно подпомагане, която предстои да бъде публикувана в "Държавен вестник".
02-11-2014
niamam jilishte ne poluchavam detski razvedena a v momenta i bezrabotna imam li pravo na socialni pomoshti
Госпожо Витова, Информацията, която ни представяте е съвсем обща и недостатъчна за точна преценка. Изискванията за отпускане на помощ са свързани с доходното, имущественото и здравословното състояние, семейното положение, възрастта, учебната и трудовата заетост и др. Конкретна информация и указания по Вашия случай можете да получите в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес.
     Въпроси 1 до 81 от 81     

Архив
Търсене
Рубрики
Трудово право на Република България
Обществено осигуряване
Социални помощи
Социални услуги
Заетост и безработица
Безопасност и здраве при работа
Свободно движение на работници, миграция и интегра
Подкрепа за детето и семейството
Интеграция на хората с увреждания
Европейско и международно социално право
Фотогалерия
 
 
© 2002 Министерство на труда и социалната политика на Република България
Design: AGM - Programming: ORION
Нагоре