Р България
Начало
І
Карта на сайта
І
Контакти
І
English Version
Министерство на труда и социалната политика
 
Новини
 
Социални помощи
31-07-2014
Моля Ви за компетентен отговор.Индвалид съм и разчитам на интеграционните за да си закупя лекарствата., но за съжаление нямам никакъв превод
30-07-2014
Здравейте подадох този месец молба за отопление,а заповедта ще я подпиша в началото на месец август.Исках да ви попитам кога ще ми баде изплатен парвия транш от помоща в края на месец август или септември месец?
Госпожо Тодорова, Първият транш от помощта ще Ви бъде изплатен до края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускане на помощта . Във Вашия случай това е септември. (ЛД)
30-07-2014
imame li pravo valher za otoplenie za darva sled kato nqmame nito zemq nito gora imame 3dehica otrabotvame zakono po 14 dena kakto mue reda
Господин Петров, Вече Ви отговорихме на този въпрос.
30-07-2014
imame li pravo valher za otoplenie za darva sled kato nqmame nito zemq nito gora imame 3dehica otrabotvame zakono po 14 dena kakto mue reda
Господин Петров, Преценката за отпускане на целева помощ за отопление могат да направят само социалните работници след провеждане на социална анкета. От това, което представяте като информация, макар и съвсем недостатъчна, оставаме с впечатление, че Вие получавате месечна социална помощ. Това означава, че Вие ще изпълните и изискванията за отпускане на целева помощ за отопление. За целта следва да подадете молба-декларация в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес. Срокът е до 31 октомври. (ЛД)
30-07-2014
Престои ми смяна на адресна регистрация от едно населено място на друго ,и по точно от един окръг в друг,миналата година получавах помощи за отопление -понеже имам 2 деца и работя на 4 часа .Искам да попитам след промяна на адресната регистрация дали ще имам право на енергийна помощ.Благодаря за отговора.
Госпожо Маркова, Препоръчваме Ви да уредите възможно най-бързо въпроса с адресната си регистрация. Имайте предвид, че социалното подпомагане се извършва по постоянния адрес на лицето. На него се извършва и социалната анкета. Затова е добре адресът, на който живеете, да съответства на постоянния Ви адрес. В противен случай може да Ви бъде отказана помощ. (ЛД)
30-07-2014
Дотам ли я докарахте,че да нямате по 18лв за полагащите се надбавки да преведете на хората?
Господин Иванов, В тази рубрика отговаряме на въпроси, свързани със Закона за социално подпомагане. Моля да се съобразите с това и в съответствие с обхвата на отделните рубрики, посочен на сайта, да отправяте въпросите си в рубриката по компетентност. (ЛД)
29-07-2014
zdraveite,imam edin problem-s jenami sme razdeleni ve4e dva meseca nqmame grajdanski brak ,otidox v socialni griji da podam molba za celeva pomosht za otopleniblagodarqe otgovarm na vsi4ki kriterii za6toto imam dve deca na 9i na 6 godini pri men sa.no nemi priimat molbata za6toto iskat na jenami li4nata karta ,molqvi pomognetemi .
Господин Колев, Макар че вече Ви отговорихме на въпроса още миналата седмица, отново Ви обръщаме внимание на следното: Следва да уредите документално гражданското си състояние и родителските права. Освен това, ако Вие съжителствате с жена си, това също следва да се отбележи в молба-декларацията. Моля следвайте указанията на колегите от дирекцията "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес, където подавате документите си. (ЛД)
29-07-2014
zdraveite iskam da popitam koga shte ima prevod na integracionnite dobavki za uli 2014g pak gi bavqt i minaliq mesec beshe taka po poshtite ve4e gi ima a nie koga da gi ochakvame zashto edni gi poluchavat po rano ot drugi na kakvo se dalji tova s privilegii li sa ili kakvo molq otgovorete
Госпожо Асенова, Въпросът е за рубриката "Интеграция на хората с увреждания".
28-07-2014
Работя, нямам пенсия. Имам ЕР на ТЕЛК с 51% инвалидност, което НОИ обжалва. Представих го на работодателя и ми отмениха данъка. Каква е процедурата по-нататък, кой ще се произнесе и имам ли право на пенсия и намаление на данъка и ако имам докога ще ползвам тези облекчения? Имам ли право на жалба срещу новото решение?
Госпожо Димитрова, Въпросът Ви не е за тази рубрика. Моля да го поставите в рубриката "Обществено осигуряване". (ЛД)
28-07-2014
На 19 години съм,живея самостоятелно в къща собственост на родителите ми,отделно от тях ,безработна и регистрирана в бюрото по труда,имам 6 подписа имам ли право на енергийни помощи
Госпожо Георгиева, От така представената информация, която е недостатъчна, не може да се направи категорично заключение. Затова Ви препоръчваме да си подадете молба-декларация в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес. След извършване на социална анкета ще бъде направена точна преценка, дали можете да получите помощ. (ЛД)
28-07-2014
Здравейте Искам да попитам,имам ли право на помощ за отопление.Личен асистент към А"СП"съм на майка ми.Нямам друг доход не съм омъжена,нямам ренти от ниви,живея с майка ми.
Госпожо Иванова, За съжаление не бихме могли да изразим категорично становище, защото така представената информация не е достатъчна за обективна оценка. Имайте предвид, че ангажиментът Ви като личен асистент на Вашата майка и посочените допълнителни обстоятелства не са достатъчно основание за отпускане на помощта. Все пак Ви съветваме да подадете молба-декларация, за да Ви бъде направена социална оценка и ако отговаряте на всички условия и изисквания, ще Ви бъде отпусната помощ. (ЛД)
26-07-2014
Не разбирам логиката детските надбавки да не се считат за доход при подаване на декларация за същите или за еднократна помощ за първокласник, а се вписват в доходите при кандидатстване за енергийни помощи...
Госпожо Петкова, Неправилно е да се прави аналогия между различни закони, които имат конкретни цели, философия и механизъм. За Ваше сведение отпуснатите социални помощи по реда на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане също не се считат за доход при определяне на правото за получаване на такива помощи. (ЛД)
25-07-2014
imat li sociyalni pomosti po clen 9 privedeni v momenta za 2014
Всички помощи се изплащат от Агенцията за социално подпомагане. Оттам бихте могли да получите конкретна информация за осъществените преводи. За връзка можете да ползвате горещ телефон +35929350550 или ел.поща: ok@asp.government.bg. (ЛД)
25-07-2014
Здравейте! Редовна студентка съм и самотна майка като живея под наем, получавам 340лв майчинство, 35 лв детски надбавки , 80 лв стипендия за майки и получих 2880 лв помощта за майки студентки! Въпроса ми е имам ли право на социална помощ за отглеждане на дете ( детето и е на 5 месеца) и държавно жилище защото разходите ми идват в повече?
Госпожо Сотирова, Всички въпроси, свързани със семейните помощи за деца, моля отнасяйте в рубриката по компетентност - "Подкрепа за детето и семейството". (ЛД)
25-07-2014
да ползвам помощи еднократни за да мога да върна взетите пари от мен на заем,пазя фактурата с касовия бон и стикера от анкера + епикризата и всички необходими документи,ако мога в какъв срок се осъществява кандидатстването и евентуално удобрението и какъв е размерът на такъв тип еднократна социална помощ.Благодаря предварително :)
Господин Петров, В продължение на нашия отговор Ви обръщаме внимание, че конкретни указания по Вашия случай можете да получите и от колегите в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес. Те ще преценят възможностите за отпускане и на еднократна помощ. (ЛД)
25-07-2014
Здравйте,по рождение съм с парализирана дясна ръка,имам телко 100 % пожизнен,на 17 този месец ми направиха операция в пирогов с цел подобрение в движението на ръката,обаче за тази цел трябваше да заплатя скъпо струващт анкер,който НЗОК не покрива по клин.пътека,аз съм безработен,поради факта,че съм нетрудоспособен и бих искал да ви попитам мога ли
Господин Петров, Препоръчваме Ви да се свържете с колегите от Фонд "Социална закрила", за да обсъдите с тях възможностите да получите помощ. Координати на Фонда можете да намерите на електронната страница на МТСП. (ЛД)
25-07-2014
Здравейте, майка ми е с ТЕЛК - 88% увреждане. Има операция за смяна на колянна става. Придвижва се с две патерици. Живее сама. Има ли право на парични помощи за покриване на разходите за: ~доплащането, направено от нея за операцията? ~лекарствата за следоперативното й възстановяване? ~физиотерапия и рехабилитация в балнеосанаториум? Р. Брезоева
Госпожо Брезоева, Моля да поставите въпроса си в рубриката по компетентност - "Интеграция на хората с увреждания".
25-07-2014
Разведена съм.Безработна с регистрация в БТ. Сама се грижа за отглеждането на дъщеря ми, която е 6 клас. За да получавам месечна помощ следва ли да полагам по 14 дни общественополезен труд при условие, че сама се грижа за детето си.
Госпожо Цветкова, Вече Ви отговорихме на този въпрос.
25-07-2014
Разведена съм. Сама се грижа за отглеждането на дъщеря ми която е 6 клас. Имам рег. в БТ. Следва ли да работя по 14 дни за да получавам месечна помощ при условие че сама се грижа за детето си.
Госпожо Цветкова, За родител, който отглежда сам детето си, това изискване не се прилага. (ЛД)
24-07-2014
Здравейте, срещам 2 отговора относно въпроса дали имам право на еднокр. помощ за майки ред. студ.: Ако съм ред. студентка към дата на раждане на детето или ако съм студ, до навършването му на 6 мес. към подаване на молбата за отпускане на помощта. Между бак. и маг. не съм със статус ред. студентка, ако се запиша през септ. ще имам ли право на нея?
Госпожо Филипова, Вашият въпрос не е за тази рубрика. Моля да го поставите в рубриката по компетентност - "Подкрепа за детето и семейството". (ЛД)
24-07-2014
imat li privedeni mesecni pomosti po clen 9
Всички помощи се изплащат от Агенцията за социално подпомагане. Оттам може да се получи конкретна информация за осъществените преводи. За връзка може да се ползва горещ телефон +35929350550 или ел.поща: ok@asp.government.bg.
24-07-2014
имам телково решение с 52% инвалидност за белодробно заболяване. имам ли право на средства за аерозолен апарат за инхалации
Господин Ангелова, Въпросът Ви е за рубриката "Интеграция на хората с увреждания". (ЛД)
24-07-2014
Vie podigravate li se s horata.Darja da znam koi otkradna parite na deteto mi ???Kade sa mu deckite nadbavki ???Zashto e tov zabavqne???Darja da polucha otgovor kato grajdanin na republika Balgaria!!!
Госпожо Димитрова, Моля всички въпроси, свързани със семейните помощи за деца да поставяте в рубриката по компетентост - "Подкрепа за детето и семейството". (ЛД)
24-07-2014
Имaм ли прaво нa помощ зa мaйкa студенткa про положение , че детето ми е родено феввруaри , a aз съм приетa през лятото . Т. Е имaм уверение но семестърa зaпочвa септември ,a тогaвa ще е минaл шест месецa ?
Госпожо Пейчева, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството". (ЛД)
23-07-2014
Баща ми е на 79 години и има пенсия от 278 лева, майка ми е починала и той живее на квартира в близкия областен град, тъй като селото в което живееха е много далече и аз не мога да отделяв толкова време да се грижа за него, затова предприехме това положение. Въпросът ми е имали право на помощи за отопление
Госпожо Петрова, При така посочения от Вас доход, дори всички други условия и изисквания да са изпълнени, баща Ви няма да може да получи целева помощ за отопление поради превишаване на доходната граница. (ЛД)
23-07-2014
добър ден,преведени ли са по картите интеграционните добавки?
Господин Попов, Въпросът Ви е за рубриката "Интеграция на хората с увреждания". Моля да го поставите там. (ЛД)
22-07-2014
blagodarqvi ,za otgovora no as otgovarqm na vsi4ki usloviq za celeva pomosht no vashite kolegi kazvat 4e trqbva i jenami daq vpisha v molbata makar nqmame grajdanski brak nemojili da podam molbata ot moe ime sled kato sa usvedomeni za moiq slu4ai vsepak decata sa primen .mn-vi blagodarq
Господин Тодоров, Съжителството с майката на Вашите деца макар и без брак предполага да отразите този факт в молба-декларацията, която Вие можете да подадете от Ваше име. Конкретни указания можете да получите от колегите от дирекцията. Все пак по-важното във Вашия случай е да разрешите проблема с родителските права. (ЛД)
22-07-2014
колко трябва да ми е дохода за да получа помощи за отпление....безработна сьм от април месец и получавам обещетение от бюрото по труда.
Госпожо Кацарова, Отпускането на целева помощ за отопление е обвързано не само с дохода на лицето (семейството), но и с имущественото и здравословното състояние, семейното положение, учебната и трудовата заетост и др. Едно от условията за безработните лица е да имат най-малко 6-месечна редовна регистрация в бюрото по труда преди подаването на молба-декларацията. Срокът за подаване на документите за предстоящия отоплителен сезон е 31 октомври 2014 година. (ЛД)
22-07-2014
Zdraveite imam li pravo na pomoshti za otoplenie poluchavam samo detski nadbavki imam dve deca i jiveq na kvartira no imame prodadena zemq chrez darenie prez 2012 god septemvri mesec zemqta e 5dk na 4 naslednika padna ni se po 437lv na chovek kolko godini trqbva da karam s tezi pari!!!
Госпожо Радкова, Информацията, която ни представяте е недостатъчна за категорична оценка. При провеждане на социална анкета ще се установи, дали във Вашия случай са изпълнени нормативно определените условия и изисквания. Що се отнася до продажбата на земеделската земя, то реализирания от Вас доход от тази сделка няма да е пречка за получаване на помощта, ако са спазени всички други условия. Съветваме Ви да подадете молба-декларация в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес. (ЛД)
22-07-2014
Благодаря за изчерпателните отговори. Ще се възползвам от безплатните Ви съвети - особено този за четенето на нормативни актове е особено ценен и навременен.Имам вече едно спечелено дело срещу подобни твърдения и решения на органи на социалното Ви министерство, така че нищо ново под слънцето.
Господин Николов, Вярваме, че не толкова "безплатните съвети", а експертизата по различните проблеми в рубриката ще Ви бъдат много полезни в защита на Вашите законови права.
22-07-2014
zdraveite iskam davi popitam skoro se razdelixme s moqta sapruga nqmame grajdanski brak imam 2 deca ednoto e 9godini drugoto na 6g kakvo triqbva da napravq zada polu4a energiini pomo6ti .uvedomix socialnite rabotnici za tozi slu4ai 4e za decata se grija as i 4e maika im gi izostavi molqvi dami otgovorite .blagodarqvi.
Господин Тодоров, За да получите целева помощ за отопление, разбира се, ако отговаряте на нормативно определените условия и изисквания, следва да подадете молба-декларация в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес. Препоръчваме Ви също така да уредите проблема с родителските си права. Конкретни указания по Вашия случай можете да получите от колегите в дирекцията. (ЛД)
22-07-2014
koga,che,bydat,pysnati,pomochite,
Госпожо Тодорова, Всички помощи се изплащат от Агенцията за социално подпомагане. Оттам бихте могли да получите конкретна информация за осъществените преводи. За връзка можете да ползвате горещ телефон +35929350550 или ел.поща: ok@asp.government.bg. (ЛД)
21-07-2014
Съобразно Постановление на МС № 177 от 27.06.2014 г. право на еднократна помощ за първокласници имат и деца с един жив родител, като в този случай не важи доходния критерии. По акт за раждане моето дете е с един родител. Имам ли право на помощ за първокласник?
Госпожо Петрова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството". (ЛД
19-07-2014
pusnaha li pomostite i semeynite nadbafki za dnes
Вече получихте отговор на този въпрос. Моля не задавайте един и същи въпрос многократно.
19-07-2014
dobro utro moga li za izvineniye da vi pitam za detskite nadbafki i mesecnite pomosti po clen devet privedeni lisa
Въпросът е за рубриката "Подкрепа за детето и семейство". Можете да получите конкретна информация от АСП на телефон: +35929350550 или ел.поща: ok@asp.government.bg.
18-07-2014
Моля, уточнете съгласно кой нормативен документ органите на МТСП могат да преценяват правомерността на издавани от здравните органи актове и защо не правите разлика между временна нетрудоспособност на безработен /какъвто съм аз/ и на осигурен - чл.6, ал.5 от НМЕ се отнася за продължителност на отпуск по болест по болнични листя на осигурени лица.
Господин Николов, Препоръчваме Ви да се запознаете добре с разпоредбите на Закона за здравето и Наредбата за медицинската експертиза. Все пак, ако според Вас са нарушени правата Ви, има установен ред, по който можете ги защитите.
18-07-2014
На основание чл. 14 ал. 5 от ЗСП ли се лишава семейството от социални помощи или по чл. 15 ал. 2 от ЗСП във връзка с чл. 15 ал, 1.
Господин Славчев, Вече получихте отговор на този въпрос.
18-07-2014
Семейство се подпомага по реда на чл. 9 от ППЗСП през цялата 2013 година. Съпругът е получавал по граждански договор суми за извършена дейност през цялата година, като не е уведомил писменно съответната ДСП в срок не по-късно от един месец. Това обстоятелство се констатира от социалните работници при проверка през 2014 г.
Господин Славчев, Вече Ви беше отговорено на този въпрос.(ЛД)
18-07-2014
Социалните не признават издадения протокол от ЛКК поради това, че съм ползвал вече 6 месеца временна нетрудоспособност за календарната година и повече съм нямал право - уточнявам въпроса си от 15.07. - моля пояснете основанията за това - в закона и правилника такова условие не съществува.
Господин Николов, Временната неработоспособност след 180-я ден се установява с решение на ТЕЛК. (ЛД)
17-07-2014
ОТ 23.06.2014г. ИМАМ Е.Р. НА ТЕЛК ЗА ОБЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ 100%СТ. НА УВР. БЕЗ ЧУЖДА ПОМОЩ СЪС СРОК ПОЖИЗНЕН. КАКВИ СОЦИАЛНИ ПОМОЩИ МОГА ДА ПОЛЗВАМ.
Господин Нанкински, Така представена информацията е съвсем недостатъчна, за да Ви дадем точен и изчерпателен отговор. Препоръчваме Ви да се свържете с колегите от дирекция "Социално подпомагане". След преценка на всички факти и обстоятелства по Вашия случай на базата на допълнително представена от Вас информация те ще могат да Ви дадат конкретни указания за реализиране на правата Ви по Закона за интеграция на хората с увреждания и по Закона за социално подпомагане.(ЛД)
17-07-2014
СИНЪТ МИ ЗАВЪРШИ СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ ТАЗИ ГОДИНА ИМА ЛИ ПРАВО НА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ОТ БОРСА
Уважаема Кристина, Моля да поставите въпроса си в рубриката "Обществено осигуряване" по компетентност.(ЛД)
17-07-2014
КАЗВАМ СЕ ТУРХАН КЯМИЛОВ ОТ СИЛИСТРА НУЖДАЯ ОТ ЧЕТИРИ ОПЕРАЦИИ ( ПРОТЕЗИ-2 КОЛЕНА , 2 ЯБЪЛКИ В ТАЗА) + КРЪВОПРЕЛИВАНЕ ,РЕХАБИЛИТАЦИИ И ТРАНСПОРТ ДО БОЛНИЦА В ПЛЕВЕН КОИТО СТРУВАТ ОКОЛО 30 000 ЛЕВА . МОЕТО СЕМЕЙСТВО НЯМА ТАКИВА ДОХОДИ.МОЖЕТЕ ЛИ ДА МИ ПОМОГНЕТЕ ДА СЪБЕРЕМ НЯКАКВИ СРЕДСТВА. (ВИЖ В РЕПОРТАЖ НА Б-ТВ В -GOOGLE – ТУРХАН КЯМИЛОВ)
Господин Кямилов, Препоръчваме Ви да се свържете с колегите от дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес и от Фонд "Социална закрила" за възможностите да Ви бъде оказана помощ. Все пак имайте предвид, че нормативно определения размер на помощта съвсем няма да е достатъчен за покриване на посочените от Вас разходи. (ЛД)
17-07-2014
имам телково решение и получавам пенсия по болест----------влиза ли тя в лимитирания доход до 350 лв за член от семейството---за детските добавки-------------благодаря ви--
Госпожо Богданова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето е семейството". (ЛД)
17-07-2014
Здравейте!Получавам ен.помощи от две години.Трябва ли да подавам нова молба за новите помощи?Благодаря!
Господин Стоянов, Всеки, който желае да получава целева помощ за отопление и през предстоящия отоплителен сезон, следва да подаде молба-декларация до 31 октомври.(ЛД)
17-07-2014
koga,che,ima,prevod,na,detski,nadbavki.
Госпожо Тодорова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството ". (ЛД)
17-07-2014
росица петрова
Госпожо Петрова, Както вече Ви отговорихме така представяната от Вас информация не е изчерпателна, за да изразим конкретно становище. Нормативно са определени конкретни условия и изисквания, които следва да са изпълнени, за да се отпусне помощта. Те засягат доходното, имущественото и здравословното състояние, семейното положение, възрастта, учебната и трудовата заетост и др. Конкретна оценка могат да направят само социалните работници от дирекцията "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес след провеждане на социална анкета. Затова Ви съветваме да се свържете с колегите от дирекцията за конкретни указания по Вашия случай или да си подадете молба-декларация в дирекцията по постоянния Ви адрес. (ЛД)
16-07-2014
Месец юли почти измина, а още не определен размера на помощта за отопление. Кога ще стане това, на 31.07.2014г. ?
Госпожо Петкова, Преди да се правят коментари по тази тема е добре човек да се запознае най-напред добре с нормативната уредба. За Ваше сведение месечният размер на целевата помощ за отопление е определен и за предстоящия отоплителен сезон той е 65,72 лева. (ЛД)
16-07-2014
imali prevod na 4len 9
Господин Рашев, Всички помощи се изплащат от Агенцията за социално подпомагане. Оттам бихте могли да получите конкретна информация за осъществените преводи. За връзка можете да ползвате горещ телефон +35929350550 или ел.поща: ok@asp.government.bg. (ЛД)
16-07-2014
Kakav 6te bade razmera na energiinite pomoshti ?
Господин Юруков, Месечният размер на целевата помощ за отопление за предстоящия отоплителен сезон е 65,72 лева.
16-07-2014
Семейство се подпомага по реда на чл. 9 от ППЗСП през цялата 2013 година. Съпругът е получавал по граждански договор суми за извършена дейност през цялата година. Това обстоятелство се констатира през 2014 г. На основание чл. 14 ал. 5 от ЗСП ли се лишава семейството от социални помощи или по чл. 15 ал. 2 от ЗСП във връзка с чл. 15 ал, 1.
Господин Славчев, Така представената информация не е достатъчна, за да изразим категорично становище. В случая може да се приеме, че е налице недобросъвестно получаване на социални помощи, които подлежат на възстановяване и се прилага чл. 14, ал. 5 от ЗСП. Същевременно е нарушена и разпоредбата на чл. 15, ал. 1, за което се прилага и разпоредбата на чл. 15, ал. 2 от същия закон. (ЛД)
16-07-2014
samotna maika sam s dete na 1 god i tri meseca polu4avam mai4ensvo 340 lv i detski dobavki 35 lv deteto ne e pripoznato imam li pravo na pomo6t za otoplenie blagodaria vi
Госпожо Иванова, Макар че информацията, която ни представяте, не е достатъчна за пълна оценка по всички критерии и изисквания, посоченият от Вас доход превишава нормативно определената доходна граница. На това основание Вие ще получите отказ, ако подадете молба-декларация за целева помощ за отопление. (ЛД)
16-07-2014
При подаване на молба за отпускане на целева помощ за отопление ако постоянния адрес по лична карта не съвпада с настоящия адрес на който живее лицето но са в едно населено място кой адрес се посочва в молбата
Госпожо Иванова, Социалното подпомагане се извършва по постоянен адрес. Подаването на молба-декларацията става в дирекцията "Социално подпомагане" по постоянен адрес на лицето, на който се извършва и социалната анкета. (ЛД)
16-07-2014
От 01.04.2014г. получавам парично обезщетение за безработица с максимален срок 1 година. На 23.10.2014г., навършвам 60г. и 8м. възраст за пенсиониране. Задължена ли съм да се пенсионирам на тази дата или имам право да получавам обезщетението от НОЙ до изтичане на законният срок и след това да се пенсионирам?
Госпожо Радионова, Въпросът Ви е за рубриката "Обществено осигуряване". Моля да го зададете там. (ЛД)
15-07-2014
росица петрова
Госпожо Петрова, Така представената от Вас информация не е достатъчна, за да изразим категорично становище относно правото Ви за получаване на помощта . За Ваше сведение месечните помощи за деца не се изключват при определяне на диференцирания минимален доход за отопление. (ЛД)
15-07-2014
Ще имам ли право на помощ за отоление,самотен родител съм на дете на 8г ученичка нямам никакви доходи,детето ми беше с решение от Трелк 50 процента до 1 май ,след като се 27май му дадоха 40 процета сега обжалваме решението пред нелк,определиха ни дата на 5 януари ,
Госпожо Александрова, При така представената информация, която е съвсем недостатъчна за точна оценка, не бихме могли да изразим конкретно становище. Имайте предвид, че освен семейното положение, здравословното състояние и дохода се преценяват също имущественото състояние, учебната и трудовата заетост и други обстоятелства, които имат отношение към отпускането на помощта. Затова Ви препоръчваме да си подадете документите и след провеждането на социалната анкета ще бъде преценена възможността да Ви бъде отпусната помощта. (ЛД)
15-07-2014
здравейте,синът ми завърши тази година за юни дали ще има право на детски
Уважаема Кристина, Вече Ви отговорихме на този въпрос.
15-07-2014
здравейте,синът ми завърши тази година за юни дали ще има право на детски
Уважаема Кристина, Въпросът не е за тази рубрика. Постовете го в рубриката по компетентност - "Подкрепа за детето и семейството".
15-07-2014
Служители на Социално подпомагане не признават издаден Протокол на ЛКК, съгласно който съм освидетелстван като временно нетрудоспособен, с мотивите, че съм имал право само на един такъв протокол за календарната година. Тъй като нещата вероятно ще се решават от административния съд, моля за вашето становище по казуса.
Господин Николов, При така представената информация не бихме могли да коментираме становището на колегите от съответната дирекция. Явно е налице конкретен мотив за това, защото издаденият в съответствие с Наредбата за медицинската експертиза документ от ЛКК е удостоверение за временна неработспособност. Вие разбира се можете да потърсите и съдебна защита на своите права, ако смятате, че те са нарушнеи. (ЛД)
14-07-2014
Добър ден, имам дъщеря родена м.12.2013г., на 30.06.2014г. подадох молба за еднократнато помощ за майки студентки.Искам да попитам имам ли право да ми откажат след като в закона пише, че се броят 6м. от края на м., в който е родено детето?
Госпожо Георгиева, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
14-07-2014
Deteto mi navirshi 1g.mai mesec.koga she mi sprat maincesvoto i imam li pravo na pomoshi
Госпожо Рашева, Моля да поставите въпроса си в рубриките по компетентност - "Обществено осигуряване" и "Подкрепа за детето и семейството".(ЛД)
11-07-2014
На 1юли родих първородните си близначи какви помощи ми се полагат за тях.Фирмата която ме усегурява тя ли е длъжна да ми изплати еднократната помощ .На какво майчинсто на какви детски и на какви помощи имам право.Предварително ви благодаря.
Госпожо Илиева, Въпросът Ви не е за тази рубрика. Моля да го поставите в рубриката "Подкрепа за детето и семейството" по компетентност. (ЛД)
11-07-2014
Имам изплатено обезщетение за смърт на майка ми, този получен доход влиза ли сега при определяне на дохода на семейството за получаване на детски надбавки.
Госпожо Мишонова, Моля да поставите въпроса си в рубриката по компетентност - "Подкрепа за детето и семейството". (ЛД)
10-07-2014
До сега винаги съм получавала помощ за отопление но имам увеличение 3.00лв имам дете на4г и чакам второ с бащата на децата си живеем на семейни начала моля да ми кажете какъв трябва да е дохода за да бъда одобрена за отопление и какво се прави в случаи че мъжа ми започне работа през бюрото по труда как да попълня молбата си в такъв случай
Госпожо Василева, За да се прецени, дали Вие отговаряте на всички условия и изисквания, следва да проведе социална анкета, която да отчете всички факти и обстоятелства, които имат отношение към отпускането на помощ. Доходът е само едно от условията. Съветваме Ви да си подадете молба-декларация за отпускане на помощта и колегите ще преценят конкретно във Вашия случай, дали можете да получите помощ. Това, че мъжът, с който живеете, е намерил постоянна работа с подкрепата на бюрото по труда, е добре. Вие трябва да декларирате това обстоятелство при подаване на документите, тъй като вече е налице промяна в обстоятелствата в конкретния случай. (ЛД)
09-07-2014
здравете бих искала да зная чл.43 влиза ли за доход за отопление и за чл.9 предварително ви благодаря
Господин Христов, За да получите информацията, която Ви е необходима, следва да зададете ясно въпроса си, така че да не е необходимо да се предполага какво имате предвид, задавайки въпроса си. (ЛД)
08-07-2014
Здравейте! Майка ми е 85 години,няма решение на ТЕЛК,но е много трудно подвижна има коксартроза,не може сама да се придвижи до тоалетната,не излиза навън дори и на терасата.За сега я придружавам аз има ли право на придружител и къде и какви документи се изискват.Благодаря.
Госпожо Михайлова, Моля да поставите въпроса си в рубриката "Социални услуги" по компетентност. (ЛД)
07-07-2014
Здравейте,на 69 години съм,безработна от доста години съм на борсата.Живея със съпругът ми който взима 170 лева пенсия.Помощи неми дават,три пъти опитвам да се пенсионирам и все ми отказват.Как живея само аз си знам,само сметките неможемда и платим.Моля Ви, искам да знам нямам ли право на социална пенсия,еднократна или каквото и да е.Благодаря.
Госпожо Маринова, Въпросите, свързани с пенсиите и условията за пенсиониране са от компетенциите на рубриката "Обществено осигуряване". Моля поставите въпроса си в тази рубрика. (ЛД)
07-07-2014
trqbva li da imam registraciq na trudovata borsa za da si pusna molbata za energiinata pomo6t
Госпожо Йорданова, Едно от изискванията за отпускане на социална помощ по отношение на безработните лица е да имат най-малко 6-месечна редовна регистрация в бюрото по труда преди подаването на молба-декларацията. (ЛД)
07-07-2014
росица петрова
Госпожо Петрова, Информацията, която ни представяте е съвсем недостатъчна, за да изразим конкретно становище. Затова Ви препоръчваме да се свържете с колегите от дирекция "Социално подпомагане". Те ще Ви дадат конкретни указания за Вашите права по Закона за социално подпомагане, Закона за семейни помощи за деца и Закона за интеграция на хората с увреждания. (ЛД)
05-07-2014
здравете бих искала да зная чл.43 влиза ли за доход за отопление и за чл.9 предварително ви благодаря
Уважаема Малина, За да получите точен отговор, моля задавайте ясно въпроса си. Посочването на конкретни членове, без да се знае кой нормативен акт имате предвид, не е информацията, въз основа на която можем да Ви отговорим конкретно. (ЛД)
05-07-2014
Plemenisata mi zavirsi visso obrazovanie na 22 godini bezrabotna potpisva biroto po truda imali pravo na sosialni pomosti ili po clen devet
Госпожо Емин, Това, че племенницата Ви е безработна и има регистрация в бюрото по труда, не е основание да получава социална помощ. Има нормативно определени условия и изисквания, за да бъде включено едно лице в някоя от програмите за подпомагане. Те са свързани и с доходното, имущественото и здравословното състояние, семейното положение и др. Затова препоръчваме да се направи консултация в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния адрес на племенницата Ви. Там колегите ще могат да преценят всички обстоятелства по конкретния случай и да дадат най-точни указания.
03-07-2014
koga 6te badat izplateni parite na asistent na bolen 4ovek
Госпожо Илиева, Както и друг път сме Ви обръщали внимание, за да получите своевременно компетентен отговор на въпросите си, следва да ги насочвате в съответната рубрика по компетентност. В случая всички въпроси, които се отнасят до услугите личен и социален асистент са за рубриката "Социални услуги". (ЛД)
02-07-2014
Получавам месечна помощ от 47 лв, като лице без доходи. Живея в резервно общинско жилище от скоро. Въпроса ми е: - Полага ли ми се от Агенция Социално подпомагане да ми заплатят месечен наем и разходи, като ток и вода към Общината от, която съм настанен в резервното жилище ? Благодаря за настоящия отговор С уважение
Господин Петков, Право на месечна целева помощ за заплащане на наем на общински жилища ползват лицата, ако настанителната заповед е на тяхно име и чийто доход от предходния месец е до 250 на сто от диференцирания минимален доход, ако са: сираци до 25-годишна възраст, завършили социален учебно-професионален център; самотни стари хора над 70-годишна възраст; самотни родители. Обръщаме Ви внимание, че можете да подадете молба-декларация за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия отоплителен сезон. Срокът е от 1 юли до 31 октомври 2014 година. (ЛД)
01-07-2014
синат ми е на 2 годинки и 100% телк отговарям на вси4ки изисквания за асистент но отказват да ме назна4ат кам кого трябва да се обарна благодаря предварително
Госпожо Алева, Въпросът Ви е за рубриката "Социални услуги". Моля да го поставите там. (ЛД)
01-07-2014
Дъщеря ми почина м. януари и още тогава кандидатств. внукът ми да бъде настанен при нас съгл.ЗЗД(семейство на роднини). Но получихме решението на “ЗД” чак на 24.06.14 г. Тя получаваше за внукът ми помощи по чл.7 и чл.8д от ЗСПД и за интеграция (ТЕЛК 80% с чужда помощ). Въпросът е: внукът ми губи ли право на тези помощи за 5-те мес.,спрени м.01.14г?
Госпожо Ангелова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството". Моля да го поставите там. (ЛД)
01-07-2014
Мога ли да подам документи за отопление (а имам право), но изчаквах да минат години от продажба на земеделска земя (2010 г) за отоплителния сезон 2014-2015 г.
Госпожо Соколова, Ако са изминали 5 години от продажбата на имота и всички други условия и изисквания са изпълнени, то Вие ще можете да получите целева помощ за отопление. Препоръчваме Ви да се консултирате с колегите от дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес за конкретни указания по Вашия случай.
01-07-2014
:-как мога да подам документи за отопление онлайн без да ходя в социални грижи
Госпожо Желязкова, Документите за отпускане на социални помощи се подават само в дирекцията "Социално подпомагане" по постоянен адрес.
01-07-2014
Инвалид съм с право на работа, но от фирма балканфарма Разград отказаха да ме назначат неправомерно ! Имам доклад на ИТ, който пратих на министъра, но от вашето министерство ме посъветваха да си търся правата в..съда по общия ред ! Питам, вие ли ще поемете съдебните разноски ,защото инвалидната ми пенсия е 10 пъти по малка от вашите заплати ?
Господин Христов, Въпросът Ви не е за тази рубрика. Моля да потърсите информация в рубриката "Трудово право".
01-07-2014
здравейте.сина ми е на 15 г. с телк100%счп има ли право на помощи за отопление аз съм безработна и ще има ли тази година помощи от бчк ? благодаря предварително за отговора.
Госпожо Панайотова, Отпускането на целева помощ за отопление е обвързано с конкретни нормативно определени условия и изисквания. Те са свързани с доходното, имущественото и здравословното състояние, семейното положение, възрастта, учебната и трудовата заетост и др. Бихме Ви препоръчали да се свържете с колегите от дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес, за да получите конкретни указания по Вашия случай. (ЛД)
01-07-2014
li4en asistent sam na sina mi invalid no sam za 6 meseca 6te ima li o6te sredstva
Госпожо Илиева, Въпросът Ви е за рубриката "Социални помощи". (ЛД)
     Въпроси 1 до 79 от 79     

Архив
Търсене
Рубрики
Трудово право на Република България
Обществено осигуряване
Социални помощи
Социални услуги
Заетост и безработица
Безопасност и здраве при работа
Свободно движение на работници, миграция и интегра
Подкрепа за детето и семейството
Интеграция на хората с увреждания
Европейско и международно социално право
Фотогалерия
 
 
© 2002 Министерство на труда и социалната политика на Република България
Design: AGM - Programming: ORION
Нагоре