Р България
Начало
І
Карта на сайта
І
Контакти
І
English Version
Министерство на труда и социалната политика
 
Новини
 
Социални помощи
22-09-2014
Синът ми на 13 г има ТЕЛК 92 % преосвидетелстван от 08 Юли 2014 г,дата на инвалидизация 01.05.2001 г-дата на раждане,94 % срок 2 г.След тези 2 г не съм викана от ТЕЛК,нито съм вземала стотинка за детето,дори и нормални детски. От социалните отказват да изплатят от 1 до 3 години назад. Постоянно по болници,3 операции,нови болести,без никаква помощ;)
21-09-2014
Съгласно чл.11 т1 на лице на 19г с увр./ неучащо не се гледа дохода на родителите при определяне правото му на подпомагане. А майка му взима детски за него. Въпроса ми този доход се счита като такъв на 19 год. лице с увреждане или на майка му
21-09-2014
Има ли право лице с увреждане на ЦПО ако притежава 1 собствено жилище и 1/2 ид. ч. от друго останало по наследство. Попада ли в групата на изключенията
20-09-2014
Не намирам отговора на въпроса ми за месечни соц.помощи
20-09-2014
Не намирам отговора?(извинете ме).по точно
19-09-2014
На въпроса ми за мес.соц.помощи Моля отговорете ми на тел.номер Очаквам
Госпожо Димитрова, Вече получихте отговор на въпроса си. Моля не повтаряйте многократно един и същи въпрос, защото това затруднява комуникацията с останалите граждани, които имат нужда от помощ.
19-09-2014
Безработна съм от 2009г.имам ли право на месечна социална помощ и в какъв размер ?(на бюро по труда съм).
Госпожо Димитрова, Вече Ви отговорихме на този въпрос.
19-09-2014
На 39 г. съм, разведен, с дете в 3 клас, с мес. доход 315 лв. Живея при родителите си, пенсионери, неработещи, нямам собственост. Имам ли право на енерг. помощи за сезон 2014/2015
Господин Иванов, От така представената информация не бихме могли да направим точна преценка. Препоръчваме Ви да се свържете с колегите от дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес за конкретни указания по Вашия случай и да подадете молба-декларация за отпускане на помощ.
18-09-2014
добър ден,въпроса ми е ще има ли тази година хранителни продукти от ЕС и ако има кога ще започне раздаването им,а ако няма ще има ли някаква алтернатива!предварително благодаря!
Господин Попов, В момента се разработва нова програма за такава помощ. Когато тя бъде готова, ще бъде публично оповестена.
16-09-2014
zdr znaete li koga moje da davat prodyktite ot sociqla i dali shte davat izobshto takiva plagodarq
Госпожо Иванова, В момента се разработва нова програма за подпомагане с хранителни продукти на най-уязвимите социални групи. Когато тя бъде готова, ще бъде публично оповестена.
16-09-2014
ioi semeistva imat pravo na socialna pomost za otoplenie
Господин Павлов, Отпускането на целева помощ за отопление е обвързано с конкретни условия и изисквания. Те са свързани с доходното, имущественото и здравословното състояние, семейното положение, възрастта, учебната и трудовата заетост и др. Подробна информация за условията и реда за отпускане на помощта можете да намерите във всички дирекции за социално подпомагане.
15-09-2014
Здравейте. Аз съм с инвалидност 100% и пътувах с лек автомобил за ремонт на две подколенни протези. Социалните в моя град ми определиха сума за възстановяване 126 лв. Искам да попитам защо повече от месец се бавят горепосочените социалните помощи и кога ще бъдат изплатени????????????
Господин Иванов, Въпросът Ви е за рубриката "Интеграция на хората с увреждания".
15-09-2014
koga 6te zapo4ne razdavaneto na hranitelni produkti
Госпожо Пенева, В момента се разработва нова програма за подпомагане с хранителни продукти на най-уязвимите социални групи. Когато тя бъде готова, ще бъде публично оповестена.
14-09-2014
Имам ли право на еднократна помощ при бедствие?Маряна Петрова, служител във Bашата институция в гр.Берковица ,дойде за да каже, че няма да получа помощ.Мазето,гаража и двора са пълни с вода, кал и фекалии.Бяха ми задавани въпроси: за фирмата ми ,която вече не функционира, баланса на фирмата, осигуровки, имущество. Аз съм пенсионерка с 155лв доход.
Госпожо Иванова, Конкретна преценка по случая могат да направят само социалните работници от дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес след провеждане на социална анкета.
14-09-2014
Кой месец ще дават продуктите за социално слабите от ЕС?
Госпожо Мирославова, В момента се разработва нова програма. Когато тя стане факт, ще бъде публично оповестена.
13-09-2014
Cecka Lubenova Fidosova
Госпожо Фидосова, Въпросът Ви не е за тази рубрика. Моля да го поставите в рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
13-09-2014
Zdraveite,iskam da popitam slednia vupros:dali maika mi moje da vzima pomoshti za otoplenie osiguriavat ia na minimalna rabotna zaplata,jivee sama v sobstveno jilishte
Госпожо Георгиева, Информацията, която ни представяте е много обща и съвсем недостатъчна за точна оценка на случая. Условията и изискванията за получаване на помощта са свързани с доходното, имущественото и здравословното състояние, семейното положение, възрастта, учебната и трудовата заетост и др. За Ваше сведение определящ е не осигурителния, а действително реализираният доход. За конкретна информация и указания по случая можете да потърсите съдействието на колегите от дирекция "Социално подпомагане" по постоянния адрес на майка Ви.
11-09-2014
78 годишна вдовица с пенсия плюс вдовишка възлиза на 231лв. исках да получа помощи твърдо гориво .Нямам никакви имоти живея сама .2011г дарихме с братята си 2дк земя на този който гледаше моята майка и заради този факт ми бе отказана помощ.Въпросът ми е това редно ли е.
Госпожо Николова, Едно от изискванията за получаване на помощ е да не е прехвърляна собственост върху недвижим имот чрез договор за дарение. В случая е налице и превишение на доходната граница. Следователно, колегите основателно за отказали отпускането на помощ.
11-09-2014
koga 6te zapo4ne izpla6taneto na energinite pomo6ti
Госпожо Георгиева, Първият транш от помощта се изплаща до края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускане на помощта, а вторият - до 31 януари следващата година.
11-09-2014
Имам ли право на месечна социална помощ ? (безработна съм от 2009г.на бюро по труда съм като активно търсеща работа На 49години съм Живея в не мое жилище 2 въпрос Какви документи трябва да подам в социални служби ? Телефон за контакт 0892942806 ,може и чрез s.м.s. ИМАМ СЪЩО И ПРОФИЛ В ФЕЙСБУК -Милена Димитрова(Мими). С уважение .Милена
Госпожо Димитрова, Отпускането на социална помощ е обвързано с конкретни нормативно определени условия и изисквания. Те са свързани с доходното, имущественото и здравословното състояние, семейното положение, възрастта, учебната и трудовата заетост и др. Конкретна преценка може да се направи само след провеждането на социална анкета от социалните работници. Подробна информация за условията и реда за отпускане на помощи и указания по Вашия случай можете да получите в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес, където можете да подадете и молба-декларация за отпускане на социална помощ.
11-09-2014
Колко месеца трябва да имам без прекъсване,за да се запиша на борсата
Госпожо Ингилизова, Моля да поставите въпроса си в рубриката по компетентност "Заетост и безработица".
11-09-2014
Здравейте, Моля, да ме насочите на какви помощи и подпомагане имам право като самотна майка със заплата 340 лв. и при положение, че дъщеря ми е приета редовен студент за учебната 2014/2015 г. Къде и какви документи трябва да приложа? Успешен ден!
Госпожо Илиева, Отпускането на социални помощи е обвързано с конкретни нормативно определени условия и изисквания. Те са свързани както с дохода и семейното положение, така също и с имущественото и здравословното състояние, възрастта, учебната и трудовата заетост и др. Подробна информация и указания за Вашия случай можете да получите в дирекцията за социално подпомагане по постоянния Ви адрес.
11-09-2014
imaliprevotnadetskite
Въпросът е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
10-09-2014
Здравейте, ако отговарям на условията и ми се отпусне помощта по чл. 8в,ал.1 от ЗСПЦ, ще получавам ли и пълния размер на обезщетенията за бременност и раждане и за отглеждане на малко дете? Двете обезщетения/ помощи могат ли да се получават едновременно? Работя по ТД, осигурена съм за общо заболяване и майчинство и имам необходимия осиг. стаж.
Госпожо Велева, Моля да поставите въпроса си в рубриките по компетентност - "Подкрепа за детето и семейството" и "Обществено осигуряване".
09-09-2014
Интересува ме каква е сумата за отпускане на целева помощ за отопление с електричество. Става въпрос за жена на 90 г.първа група инвалидност сама живееща, без собствен имот.
Госпожо Василева, Диференцираният минимален доход или границата за достъп до помощта в този случай е 202,20 лв.
09-09-2014
Imam izdaden protokol za ortopedi4ni obuvki.iskam da zanam pri4inata za zabavqneto na sumata koqto mi otpuskat za tqh.
Госпожо Билял, Въпросът Ви е за рубриката "Интеграция на хората с увреждания".
09-09-2014
Решението на ТЕЛК на брат ми излезе с 5 месеца закъснение. Психично болен е. Сега, при подаване на молба за отопление, включват изплатената наведнъж сума и така се надхвърля границата с 22 стотинки. Стоя близо половин година без пенсия, а сега няма да му дадат пари за дърва. Той ли е виновен, че ТЕЛК не си спазват сроковете? Има ли решение?
Госпожо Вутова, Вече Ви отговорихме на този въпрос.
09-09-2014
Решението на ТЕЛК на брат ми излезе с 5 месеца закъснение. Психично болен е. Сега, при подаване на молба за отопление, включват изплатената наведнъж сума и така се надхвърля границата с 22 стотинки. Стоя половин година без пенсия, а сега не му дават пари за дърва! Той ли е виновен , че ТЕЛК не си спазва сроковете? Има ли решение проблема?
Госпожо Вутова, Принципът е, че реализираният доход се отчита в периода, в който е получен, независимо за какъв период се отнася. Така е и при данъчното облагане. Препоръчваме Ви да подадете молба-декларация за отпускане на еднократна помощ по чл. 16 от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане.
09-09-2014
Започнах работа преди 5 месеца. Всичко варвеше добре, докато изведнъж работата стана прекалено много и сега не мога да се справям.Говорих с работодателя ми 3 пъти но промяна никаква.Бих искам срочният ми договор да не се подновява с безсрочен и да си намеря по-добра работа. Имам ли право на помощи за безработни и как би било наи-добре да постапя ?
Господин Христов, Въпросът Ви е не е за тази рубрика. Моля да го поставите в рубриката по компетентност - "Обществено осигуряване".
08-09-2014
Притежавам гарсониера в областен град. Отговарям и на всички други условия за предоставяне на помощ за отопление. Безработен съм от 6 г. В съседния по-малък град притежавам 1/2 идеална част от наследствено жилище, чиито ползватели са родителите ми. Единия инвалид 1-ва гр. Имам ли право на помощ за отопление за 2014 т.?
Господин Стоянов, Едно от условията за получаване на помощ е притежаваното собствено жилище да е единствено.
08-09-2014
До коя е границата на бедност, за да се иска социална помощ за ток и парно през новия сезон?
Госпожо Димитрова, Отпускането на целева помощ за отопление е обвързано с конкретни нормативно определени условия и изисквания. Те са свързани с доходното, имущественото и здравословното състояние, семейното положение, възрастта, учебната и трудовата заетост и др. Както виждате доходът е само едно от тях. Подробна информация за условията за отпускане на помощта можете да получите в дирекция "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес, където можете и да подадете молба-декларация. Препоръчваме Ви да го направите.
08-09-2014
Искам да знам защо след наводненията в гр. Мизия от 01.08.2014 и след изричното обещание на министъра че ще бъде отпусната еднократна помощ от 325 лв. на всяко едно домакинство в момента масово се получават откази за нея и конкретно в моя случай причината е че нямам недвижим имот в града, а той е на родителите ми ?
Господин Божков, Неразбираема е Вашата претенция да получите помощ за имот, който не Ви принадлежи. Ако са налице предпоставките за получаване на помощта, то Вашите родители, които са собственици на имота, ще я получат.
05-09-2014
Здравейте!Приемна майка съм,от 10,09,2014г. ще съм в процес на напасване с приемно дете -на7години,който трае 1месец.Началото на учебната година детето ще започне в ДДЛРГ където пребивава сега, но към 10,10,2014 ще е при мен и се налага да смени училището. Имам ли право на помощ за първокласник, след като ще го запиша след 30,09,2014 в новото уч-ще
Госпожо Горанова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
05-09-2014
Получавам месечна помощ по чл.9,намерих си работа и предстои да подпиша договор.В какъв срок трябва да уведомя социалните?Кога ще ми спрат помощта?И как ще оцелея с децата до първата заплата,ако ми спрат чл.9 веднага след подписване на ТД?
04-09-2014
zdraveite iskam da popitam ot koga 6te zapo4va izpla6aneto na energiinite pomo6ti za otoplenie
Госпожо Иванова, Първият транш от целевата помощ за отопление се изплаща до края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускане на помощта.
04-09-2014
Към кого да се подаде жалба от отказана заповед за енергийна помощ. От социален ти казват, че и да подадеш ще се върне при тях и няма да има решение . И къде трябва да се подаде за да не се върне при тях питам аз и да има решение ?
Госпожо Йорданова, Жалба по издадена заповед за отпускане/отказ на социална помощ можете да подадете до регионалния директор на РД "Социално подпомагане".
04-09-2014
kolko dni sled postapvaneto na dokomentite za mai4instvo prevejdat parite i ako se osigorqvam na 350 kolko 6te vzimam
Госпожо Велинова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
04-09-2014
Здравейте, имам ли право на еднократна помощ за първокласник и детски надбавки, при следните условия: вдовица съм, доходът на член от семейството е над 350 лв.
Госпожо Величкова, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейството".
04-09-2014
дъщеря ми е приета редовна студентка от м.октомври 2014 г. родила е второто си дете на 5 август 2014 г. има ли право да кандидатства за еднократна помощ от 2800 лв.
Госпожо Панчева, Въпросът Ви е за рубриката "Подкрепа за детето и семейтвото".
03-09-2014
Аз,съм лице с ТНР живея в собствено 3 стайно,жилище притежавам и една стара къща на село. Пенсията ми е минимална,имам ли право на помощ за отопление след като притежавам 2 жилищни имота?
Госпожо Петкова, Дори всички други условия и изисквания да са изпълнени, притежаването на втори жилищен имот е основание да Ви бъде отказана помощ.
03-09-2014
nie socialno gladnite ne trqbva da sme robi na mestnite feodali (kmetove.kmetski namestnici}
03-09-2014
kmeta ni vika da otrabotvame 14 dni na 4 spisaka idva na 9 ako ne sam v spisaka kvo stava koi shte mi priznae dnite ako me nqma trq bva da ima reglament do kato ne sa doshli spisacite da ne se zapochva nikakva deinost
03-09-2014
Защо в ДСП с. Крушари, обл.Добрич, служителката приема молби за отопление до 10 число на месеца, кара клиентите да си купуват МД от Общината( бланки свалени от интернет) срещу 0.60лв. Същата се държи крайно невъзпитано с клиентите. Обърнете внимание!
Госпожо Вълчева, Моля да подадете сигнала до Агенцията за социално подпомагане, за да се извърши проверка по случая.
02-09-2014
Аз съм на 21 години, бях регистриран в бюро по труда повече от 1 година, регистрирах фирма за да заочна бизнес, но до този момент фирмата няма дейност, имам ли право на социално помощи като социално слаб, какъвто се водих до преди регистрирането на ЕООД?
Господин Петров, Едно от условията за отпускане на помощ е лицето да не е регистрирано като едноличен търговец и да не е собственик на капитала на търговско дружество, независимо дали се извършва стопанска дейност. Вашият случай е такъв и затова колегите от дирекцията "Социално подпомагане" по постоянния Ви адрес ще имат достатъчно основание да Ви откажат помощ.
02-09-2014
sinat mi e invalid 96%,nqma pravo na pomo6t za darva,za6toto vzima pensiq 11lv. pove4e nad opredelenoto ,zimata 6te bade na stydeno li,kam kogo da se obarna?
Госпожо Илиева, Щом в случая с Вашия син не са спазени определените условия и изисквания, няма нормативно основание да му бъде отпусната целева помощ за отопление.
02-09-2014
имам ли възможност да получавам помощ за отопление?регистриран земеделски производител съм с месечен доход 240лв.разведена съм и сама се грижа за детето си.издражката,която получавам за детето е 200лв на месец.
Госпожо Димитрова, Информацията, която ни представяте е съвсем недостатъчна, за да се направи точна преценка. Отпускането на помощта е обвързано с конкретни нормативно определени изисквания. Те са свързани както с дохода и семейното положение, така също и с имущественото и здравословното състояние, възрастта, учебната и трудовата заетост и др. За по-конкретна информация и указания по Вашия случай моля да се обърнете към колегите от дирекцията "Социално подпомагане".
01-09-2014
ot koga zapo4va izpla6taneto na energinite pomo6ti i na vedna6 li 6te se izplatqt
Госпожо Георгиева, Изплащането на помощта се осъществява на два транша. Първият - до края на месеца, следващ месеца на издаване на заповедта за отпускане на помощта. Вторият се изплаща до края на месец януари следващата година.
01-09-2014
1. Какви са условията за отпускане на еднократна соц. помощ, в допълнение към ежемесечната? 2. От кого зависи да се увеличат ежемесечните соц. помощи, тъй като сегашния им размер 42 лв/месец е крайно недостатъчен? Заплащането на задължителното отработване на месечните соц. помощи е 0,75 лв/час, а минималното заплащане на труда по закон е 2,03 лв/ч.
Господин Петров, За да се отпусне еднократна помощ е необходимо да е налице инцидентно възникнала здравна, образователна, комунално-битова или дружа жизненоважна потребност. Размерът на помощите отразява реалните възможности на бюджета да осигури средства за това. Общественополезният труд не е обвързан с часови ставки и социалната помощ не бива да се разглежда като трудово възнаграждение.
     Въпроси 1 до 48 от 48     

Архив
Търсене
Рубрики
Трудово право на Република България
Обществено осигуряване
Социални помощи
Социални услуги
Заетост и безработица
Безопасност и здраве при работа
Свободно движение на работници, миграция и интегра
Подкрепа за детето и семейството
Интеграция на хората с увреждания
Европейско и международно социално право
Фотогалерия
 
 
© 2002 Министерство на труда и социалната политика на Република България
Design: AGM - Programming: ORION
Нагоре