Р България
Начало
І
Карта на сайта
І
Контакти
І
English Version
Министерство на труда и социалната политика
 
Задай въпрос
Въпроси и отговори
 

Европейско и международно социално право

20-10-2014
Джейлян Камарадова  Отговор

Здравейте!Имам 2г. и 1м. стаж към днешна дата.От 8.09 не съм на работа.От 12.09 съм в Англия.Вчера на 6.10 научих,че съм бременна с второто си дете.Имам ли право на болничен и майчинство независимо от това дали ще раждам в България или не?Какви са ми правата?

17-10-2014
Теодора Николова  Отговор

Има ли развитие делото "Сомова"?

08-10-2014
Р.НЕДЕВА  Отговор

Длъжна ли съм да издавам тр.книжка на чужденец,член на ЕС и не член на ЕС,назначени на трудов договор във фирмата.

08-10-2014
Ани Ангелова  Отговор

Уважаема г-жо, г-не Във връзка със зададен от мен въпрос от 26.09.2014,на който получих отговор имам един уточняващ – след като си прехвърля инвалидната ми пенсия във Франция тя ще остане ли в същия размер, в който я получавам в България или ще бъде индексирана с френските стандарти? След като е пожизнена ще се наложи ли да минавам на преглед?

06-10-2014
Л.Мустафа  Отговор

Здравейте, съпругът ми работи в Англия и след прекратяване на трудовите си взаимоотношения с работодателя си се записа в бюрото по труда в България. Можете ли да ми кажете има ли право на парично обезщетение и на каква сума, т.к докато чакаше документите изтече 7 дневния срок за записване? Срока за записване на работили в чужбина не е ли по дълъг?

30-09-2014
Радина Миндева  Отговор

Бих искала да попитам дали може датски гражданин, работещ на трудов договор у нас, да получи при уволнение обезщетение по чл. 222, ал. 3 (КТ), ако е ПРИДОБИЛ право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по нашето право, но е УПРАЖНИЛ правото си на пенсия в Дания и в момента получава датска такава ?
Благодаря предварително за отговора!

29-09-2014
nadezhda petkova ivanova  Отговор

Намалява ли се трудовия стаж от България, ако се пенсионираш в Испания.

26-09-2014
Валентина Терзийска  Отговор

Съпругът ми е руски гражданин със статут на постоянно пребиваващ в България. Има 10 години трудов стаж в Гърция. Какви документи е необходимо да събере, за да му се признае стажа при пенсиониране и кой ще изплаща пенсията му за този период - България или Гърция

26-09-2014
ЗДРАВКА ГАТЕВА  Отговор

Да добре, получените отговори обаче,няма как да потушат недоволството ми,че към днешна дата все още нямаме решение за пенсията на съпруга ми с вх. № на преписката м.01.2014 г.И факта,че в нашия случай служителят е меко казано "некадърник"също влияе на мнението ми , че има нещо сбъркано в тази наша държава?!Всичко това е в ТП на НОИ гр. Габрово.

24-09-2014
Ани Ангелова  Отговор

Здравейте, преди време зададох въпрос, но не съм получила отговор. Притежавам инвалидна пенсия в България с 80 % намалена трудоспособност. Бихте ли ми казали каква е процедурата за прехвърляне на инвалидната ми пенсия във Франция? Към кои институции трябва да се обърна и какви формуляри трябва да попълня

     Въпроси 1 до 10 от 200 Следваща      Последна