Министерство на труда и социалната политика   

Република България

Министерство на труда и социалната политика
 

Притеснявате се, че остарявате? За вашето място в обществото, когато сте на 60, 70 или 80 години? Животът предлага много възможности и след навършване на 60 години, а обществото започва все повече да оценява приноса, който могат да имат възрастните хора. Точно това представлява активният живот на възрастните хора – с възрастта да получавате от живота повече, а не по-малко, независимо дали на работа, в къщи или в общността. И това може да помогне не само на вас, но и на обществото като цяло
 ЗА ГОДИНАТА

2012 г. е обявена за Европейска година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията. Тя е шанс за нас да обърнем внимание на това как европейците живеят по-дълго и в по-добро здраве от когато и да било и да осъзнаем възможностите, които това предлага.

 

  • останат на работа и да споделят своя опит;
  • продължат да участват активно в живота на обществото;
  • живеят възможно най-пълноценен живот във възможно най-добро здраве. 

Активният живот също така е много важен за поддържането на солидарност между поколенията в обществата с бързо нарастващ брой на възрастните хора.

Предизвикателството пред политиците и заинтересованите лица е да подобрят условията за активен и независим живот на възрастните хора, като действат в най-различни области – заетост, здравеопазване, социални услуги, обучение на възрастни, доброволчество, жилищна политика, ИТ услуги или транспорт.

Целта на европейската година е да се повиши осведомеността по тези въпроси и да се потърсят най-добрите начини за тяхното решаване, и най-вече да се насърчат всички политици и заинтересовани лица да си поставят конкретни цели и да предприемат действия за тяхното изпълнение. 2012 г. не трябва да се изчерпва само с обсъждания, необходимо е да започне постигането на осезаеми резултати.

Воденето на активен живот може да даде на т.нар. „бейби-бум“ поколение (родените в периода след Втората световна война) и на утрешните възрастни хора възможност да:

 

 

02-03-2012

 
Посланици на Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията 2012
В рамките на официалното откриване на Европейската година на активния живот на възрастните хора и солидарността между поколенията – 2012 пред гости и журналисти бяха представени посланиците на Годината:
Госпожа Ингрид Шикова 
Преподавател по “Политики на Европейския съюз” и ръководител на катедра “Европеистика” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Специализирала е по въпроси на европейските изследвания в престижни университети и колежи: Колежа на Европа в Брюж, Белгия, Университета в Лимерик, Ирландия, Холандския икономически институт в Ротердам и др. Била е директор на Центъра за европейски изследвания и на Информационния център на Европейския съюз. Участвала е в съвместни проекти с Кралския институт за международни отношения, Института за световно стопанство в Кил, Германия, Университета в Абърдийн, Шотландия. Цялата й професионална кариера е посветена на европейската интеграция.
 
Господин Петко Бочаров
Журналист, доайен на българската журналистика. Навъртял вече девет десетилетия и навлязъл в десетото. Той е най-възрастният активно пишещ български журналист. Завършва Американския колеж, а след това право в Софийския университет. От 1952 г. работи в Българската телеграфна агенция. Между 1981 и 1993 година участва с новини и коментари във „Всяка неделя“. Има редовни рубрики по БНТ в програма „ТВ око“, в радио „Свободна Европа“ и в „Дойче веле“. Наскоро, дни преди да навърши 93 години Петко Бочаров представи на публиката най-новата си книга "Нашата Via Dolorosa" за пътя на болката, но с оптимизъм.
 
Доцент Еню Бояджиев
Роден през 1924 г. Завършва Софийският университет ,,Св. Климент Охридски” (право) и Висшият институт за физическа култура (кинезитерапия) и спортни игри. Защитава дисертация ,,Проучване върху физическото развитие и физическата дееспособност на мъжете и жените на възраст от 50 до 90г.”. Доцент Бояджиев е председател на управителния орган на 40 Спортни Клубове ”Здраве и дълголетие”, които развиват дейност на територията на цялата страна. Въпреки, че наближава 90 години, все още спортува активно. Той е специалист в областта на геронтологията и може да сподели професионални съвети относно начина на живот, който трябва да водим, за да бъдем активни, независимо от възрастта.
 
Бистришките Баби
Тези неповторими жени са 9. Разликата във възрастта между най-младата и най-старата участничка в групата е 30 години, едно цяло поколение, но това не им пречи да са голямо солидарно семейство. Преживяват радостите и болките една на друга. Веселят се заедно като деца. Обичат това, което правят и всяка една е ценна в тяхното колективно пеене и общуване.
Бистришките баби са група за автентичен фолклор от софийското село Бистрица. Групата е създадена преди около 60 години и представя автентични песни от Шоплука. Поради своеобразното си полифонично пеене групата на Бистришките баби става известна по света. Пеенето им е уникално, много старинно, запазено още от предхристиянската епоха. Специалисти го определят като уникална полифония на три гласа. Полифонията е архаичен тип пеене с характерна мелодика, съхранило се през хилядолетията.
Групата на Бистришките баби гостува многократно в Англия, Франция, Белгия, Италия, Германия, САЩ. През 1978 година получават престижната "Европейска награда за народно изкуство" на фондация "Алфред Тьопфер", Хамбург. Бабите и техните внучки представят България и на "Европалия" в Белгия през 2002 година. През 2005 година Бистришките баби са включени в Списъка на шедьоврите на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО

 


ЗА ГОДИНАТА : 08.3.2012 г.